RETRO: PINOKIO – ne lažem kada kažem da je “Pinokio” izvrstan film

REDATELJI: Norman Ferguson, T.Hee, Wilfred Jackson

GLAVNE ULOGE (glasovi): Cliff Edwards, Dickie Jones, Christian Rub, Walter Catlett

TRAJANJE: 88 minuta

NAZIV ORIGINALA: Pinocchio 

 

Animirani filmovi (crtići) važan su dio naših života. U najvećoj mjeri u djetinjstvu, ali kada je o crtićima riječ mnogim se gledateljima djetinjstvo produži tijekom odraslih godina. Česta su pitanja koje se postavljao u razgovorima ljubitelja (animiranog) filma: “Koji crtić je najbolji?” ili “ Koji crtić si najviše gledao dok si bio mali?”.

Odgovori na spomenuta pitanja često variraju, jer ovise o vremenskom razdoblju u kojem ste odrasli. Starije generacije odmah će se sjetiti crtića kao što su npr. “Toro i Pančo” (“ Tijuana Toads”), “ Eustahije Brzić” (“ The Blue Racer”), “ Bipsići” (“ The Biskitts”)….  Mlađe generacije (u koju spada i autor ovog teksta) odrasle su uz “ Ninja kornjače 2003” (“ Teenage Mutant Ninja Turtles 2003”), “ Yu-Gi-Oh”, “ Goool” (“ Captain Tsubasa”) i mnoge druge. Neki crtići su uspjeli “ probiti” generacijske razlike i postali su popularni kod svih generacija – u toj grupi su, primjerice, “ Profesor Baltazar” i “ A je to”. Iako se često smatra da su crtići (animacija općenito) isključivo za djecu takva tvrdnja odavno nije točna. Animirane uspješnice poput “Simpsona” , “ South Parka”, “ Obiteljskog čovjeka” (“ Family Guy”) sadržavaju mnoge teme i humor za odrasle. S druge strane japanska animacija dijeli se na kategorije, a najpopularnija je shonen (za tinejdžere i mlade odrasle). Za sve te crtiće zaslužne su, naravno, razne tvrtke i produkcijske kuće, a jedna od njih se posebno ističe, jer je daleko najpoznatija i apsolutno svi su čuli za nju. Riječ je o Disneyu, odnosno The Walt Disney Company.

Kompanija “Disney” osnovana 16. listopada 1923. godine – osnivači su braća Walt i Roy Oliver Disney. Već 1923. godine započela je produkcija crtića, no 1928. godina je godina koja je promijenila sve. Te godine izašao je crtić “ Steamboat Willie”, prvi javni debi Mickey Mousea. Mickey Mouse je ikona Disneyja i bez ikakve sumnje najpoznatiji animirani miš na svijetu. Iako mu se je izgled kroz godine mijenjao, danas je najprepoznatljiviji zbog crvenih kratkih hlača, velikim cipelama, bijelim rukavicama i velikim okruglim ušima. “ Steamboat Willie” posebno se ističe po tome što je jedan od prvih crtića sa sinkroniziranim zvukom, kao i jedan od prvih crtića sadržavao soundtrack. Crtić je bio ogroman uspjeh te je otvorio vrata za daljnje velike projekte. Disney je ubrzo krenuo sa adaptacijom književnih djela. Tako je 1937. godine izašao film “ Snjeguljica i sedam patuljaka” (“ Snow White and the Seven Dwarfs”). Riječ je o adaptaciji njemačke bajke braće Grimm koja mnogi smatraju jednim od najboljih filmova svih vremena ne samo kada je o animiranim pričama riječ. Godine 1940. na red je došla i adaptacija Pinokia, najpoznatijeg lutka i lažljivca na svijetu. 

Foto: Walt Disney Studios

 Film je temeljen na romanu talijanskog pisca Carla Collodija. Radnja je smještena u 19. stoljeću u Italiji. Jedne večeri drvodjelac i proizvođač igračaka Geppetto izradi lutku Pinokia. Iste večeri kad Geppetto spava pojavi se Plava Vila (Blue Fairy) i udahne Pinokiju život, iako je i dalje lutak. Plava Vila mu obeća da ukoliko dokaže da je hrabar, iskren i nesebičan da će postati pravi dječak. Nakon toga Pinokio kreće u pustolovinu u kojoj će pokušati dokazati da zaslužuje biti pravi dječak u pratnji svoje “ savjesti” cvrčka Cvrkija (Jiminy). U filmu se pojavljuje još nekoliko likova kao što su kit Monstro, lutkar Stromboli, dječak Lampwick…

Kao i mnoge adaptacije tako je i “Pinokio” ponešto “izmijenjen” u odnosu na knjigu. Tako na primjer Cvrki u knjizi uopće ne postoji, iako postoji cvrčak kojeg Pinokio ubije tako što na njega baci čekić. U knjizi Pinokia za drvo objese lisica i mačak, nakon čega ga Vila ipak uspije spasiti. I u filmu se pojavljuju lisica i mačak. Lisica se zove Pošteni John (Honest John) a mačak Gideon, dok u knjizi nemaju imena. Filmske verzije likova ipak nisu otišle toliko daleko kao verzije iz knjige. Iz svega navedenog da se zaključiti da je knjiga puno mračnija od filma, no to ne znači da film nema svojih mračnih trenutaka. Scena u kojoj Stromboli zatvori Pinokija u kavez ili scena u kojoj se Lampwick pretvara u magarca jedne su od najjezivijih u povijesti Disneya i crtića općenito. U filmu se također pojavljuju cigarete i alkohol (u ovom slučaju pivo) što je prilično riskantno s obzirom na to da je film namijenjen djeci. Teško je povjerovati da bi takve stvari danas prolazile u Disneyevim filmovima. Animacija u filmu je jednostavno rečeno spektakularna. Teško je povjerovati da je film snimljen 1940. godine, jer je animacija toliko dobra da čovjek ima dojam da je film izašao prije dvije, tri godine.

Film je ostvario ogroman uspjeh i osvojio dva “Oscara” u kategoriji najbolje originalne pjesme (“ When You Wish Upon a Star”) i najbolje originalne glazbe. “Pinokio” je u najužoj konkurenciji najboljih animiranih filmova svih vremena. Godine 2022. izašla je nova verzija “Pinokija” koju je režirao Robert Zemeckis (redatelj filmova iz franšize “ Povratak u budućnost”) dok je Geppetta glumio Tom Hanks. Film je dobio uglavnom negativne kritike. Hrvatska sinkronizacija (za verziju iz 1940. godine) izašla je tek 2009. godine na DVD-u.

“Pinokio” je, nema sumnje, jedan od najboljih animiranih filmova u povijesti sedme umjetnosti. Film namijenjen svim generacijama, film koji i danas sjaji jednako snažno kao i u vrijeme kada je premijerno prikazan… 

 

Tekst napisao: Sebastian Ptiček

 

 

 

Share