RETRO: SIROVA KOŽA – potjerajte ih i idemo!

AUTOR SERIJE: Charles Marquis Warren

GLAVNE ULOGE: Eric Fleming, Clint Eastwood, Paul Brinegar, Sheb Wooley

TRAJANJE: 8 sezona

NAZIV ORIGINALA: Rawhide 

 

 

Što vam prvo padne na pamet kad netko spomene Divlji zapad ? Netko pomisli na kauboje i revolveraške dvoboje, netko na konje i kočije, dok neki pomisle na neke povijesne osobe koje su obilježile razdoblje kao što su Billy the Kid ili Wyatt Earp. Bez obzira na to čega se prvo sjetite za vrijeme Divljeg zapada postojalo je zanimanje koje je bilo izuzetno važno, a koje je nekako slabo zastupljeno i obrađeno u vestern filmovima i serijama. Riječ je o gonjenju stoke. “ Sirova koža bavi se upravo ovom temom.

“Sirova koža” američka je crno-bijela serija. Prikazivala se od 1959. do 1965. godine na televizijskoj postaji CBS. Kroz tih 6 godina snimljeno je 217 epizoda raspoređenih u 8 sezona. Serija je nastala u vrijeme kada su vestern serije bile izuzetno popularne. Treba reći da je “ Sirova koža” šesta najduža vestern serija, više epizoda imaju  “Teretni vlak”, “ Čovjek iz Virginie”, “ Bonanza”, “ Dani Doline smrti” i “ Miris baruta”.

Glavni adut serije su njezini likovi – najvažniji od njih, očekivano, pojavljuju se kroz većinu epizoda serije. “Sirova koža” prati grupu goniča koji pokušavaju “dostaviti” stoku na dogovorenu destinaciju. Najvažnija osoba grupe je ujedno i vođa goniča Gil Favor (Eric Fleming). Ostatak grupe čine i predvodnik Rowdy Yates (Clint Eastwood), izvidnik Pete Nolan (Sheb Wooley), kuhar George Washington Wishbone (Paul Brinegar), meksički čuvar konja Hey Soos (Robert Cabal), Wishboneov pomoćnik u kuhinji Mushy (James Murdock), gonič Jim Quince (Steve Raines). Kroz seriju se pojavljuju i mnogi drugi likovi kao što su goniči Joe Scarlett i Toothless (Krezubi) koji se ne pojavljuju u svim sezonama. Na primjer, izvidnik Pete Nolan se pojavljuje u prve četiri sezone, a nakon toga ga nema sve do sedme sezone.

Junaci serije se na svom putu susreću sa raznim izazovima. Serija obrađuje razne, a ponekad i kontroverzne teme. U prvim epizodama Gil Favor vodi dnevnik u kojem opisuje što sve grupa doživljava na putu. Teren i vrijeme su česti protivnici grupe, jer se stoka može ozlijediti na brdovitom i stjenovitom putu, a ukoliko se pojavi tornado stoka se razbježi i izgubi. Često se neki članovi grupe ne slažu s nekim Gilovim odlukama, pa nastanu svađe. Kao što je već navedeno, serija je obrađivala neke prilično kontroverzne teme. Jedna epizoda tako prikazuje bivšeg vojnika koji je ovisan o morfiju. Hey Soos se u nekim epizodama suočava s rasizmom. Kroz seriju se dosta glavnih junaka suočava sa svojom prošlošću, a serija se često bavi i natprirodnim temama. Kako serija ide prema naprijed, tako i otkrivamo pozadinsku priču glavnih likova. Gil Favor se je za vrijeme Američkog građanskog rata borio na strani Konfederacije i sudjelovao je u bitci kod Fredericksburga. Rowdy Yates se  također borio za Konfederaciju, a u jednoj epizodi je otkriveno da je završio u zarobljeničkom logoru iz kojeg je uspio pobjeći. Pete Nolan se je zajedno s Favorom borio kod Fredericksburga. Wishbone je 20 godina živio kao “ planinski čovjek”. Hey Soos je jednom prilikom skoro poginuo zbog stampeda. Mushy je jednom prilikom uhvatio pljačkaša na djelu koji ga je upucao.

U osmoj sezoni serije došlo je do velikih promjena. Zbog svađe s producentima jedan od glavnih glumaca Eric Fleming otpušten. Pete, Mushy, Hey Soos i Joe Scarlett su iz posljednje sezone “ maknuti”. Zamijenili su ih goniči Jed Colby, Simon Blake i Ian Cabot. U ovoj sezoni Rowdy je postao vođa goniča, a Jim Quince predvodnik. Zbog sve navedenog nimalo ne čudi da je ovo daleko najkraća sezona serije, snimljeno je tek 13 epizoda. Prva sezona sadrži 23 epizode, a sve ostale između 29 i 31.

Serija je inspirirana stvarnim dnevnikom Georgea C. Duffielda koji je gonio stoku od San Antonia do Sedalie. Likovi serije također prolaze navedenim lokacijama. Bez imalo sumnje može se reći da je ovo serija koja je proslavila Clinta Eastwooda. Eastwood je prije toga glumio tek u nekoliko filmova i to u sporednim ulogama. Nekoliko godina poslije je rekao da mu je snimanje “ Sirove kože” bilo jedno od najnapornijih razdoblja karijere. Snimalo se je 6 dana tjedno po 12 sati. Htio je režirati barem jednu epizodu serije, no producenti mu to nisu dozvolili. Serija je također ostala upamćena po uvodnoj pjesmi u čijoj je  kreaciji sudjelovao i jedan od najpoznatijih filmskih skladatelja svih vremena, John Williams.

Iako su epizode pa i sezone neujednačene i variraju od prosječnih do vrlo dobrih i odličnih (ništa čudno s obzirom na dužinu trajanja serije) serija “Sirova koža” vrijedi gledati iz više razloga – neke teme kojima se serija bavi i danas su aktualne i serija nas vraća na početak karijere jednog od najvećih. Clinta Eastwooda.

 

Tekst napisao: Sebastian Ptiček