RECENZIJA: PLANET MAJMUNA: NOVO KRALJEVSTVO – ljudima ne smiješ vjerovati

REDATELJ: Wes Ball

GLAVNE ULOGE: Freya Allan, Kevin Durand, William H. Macy, Owen Teague, Peter Macon

TRAJANJE: 145 minuta

NAZIV ORIGINALA: Kingdom of the Planet of the Apes 

 

Sedam je godina prošlo od Rata, završnog poglavlja nove filmske trilogije “Planet majmuna”. Film je zaokružio priču o superinteligentnom majmunu preciznije čimpanzi po imenu Caesar koji je prešao puni krug od siročeta do spasitelja i vođe svoje vrste. Trilogija je ostvarila vrlo dobre komercijalne rezultate – filmovi u kojima je Caesar glavni protagonist pokazali kako se i filmske priče iz davnina (u ovom slučaju o planetu majmuna) mogu prikazati na nov i originalan način. Trilogija je bavila nizom aktualnih, ali i vječnih tema kako o ljudskoj vrsti, ali i životinjskom svijetu s kojim dijelimo planet. S obzirom na posljednje scene trilogije i efektan, emotivni završetak izgledalo je kako je priča završena no šefovi “20th Century Studiosa” (bivšeg “Foxa” kojeg je 2019. godine kupio “The Walt Disney Company) odlučili su oživjeti priču o planetu majmuna. “Novo kraljevstvo” je stiglo u kino dvorane….

Prvi trenuci filma potvrđuju kako je “Novo kraljevstvo” nastavak “Rata” (film, dakle, nije reboot ili prednastavak) – svjedoci smo posljednjem ispraćaju Caesara. Ubrzo radnja seli mnogo generacija nakon Caeserove smrti – majmuni i dalje vladaju planetom, ali su podijeljeni u klanove odnosno plemena koja žive odvojeno. U takvoj zajednici živi i Noa koji je pred svojevrsnim ispitom zrelosti. Životi odnosno sudbina članova njegovog plemena snažno su povezani s orlovima i Noa mora pronaći svojeg…orla. Noć uoči inicijacije Noa u selu pronalazi uljeza i kreće u potragu za njim – njegova potraga završava tragično jer koristeći Nou odnosno njegovu neopreznost u selo upadaju pripadnici ratobornog klana. Selo je uništeno, Noa gubi oca dok su majka i prijatelji oteti i odvedeni u zajednicu kojom vlada Proximus Caesar….

Spektakularna krađa orlovih jaja u početku filma uvod su u vizualnu raskoš “Novog kraljevstva”. Za izgled filma nema bitnih zamjerki – vizualni efekti su vrlo dobri i većinom su podređeni radnji. Tamo gdje efekti prestaju počinju prekrasne lokacije na kojima je “Novo kraljevstvo” snimljeno (film je, između ostalih, snimljen u Australiji). Noa, Proximus Caesar i ostali protagonisti-majmuni izgledaju jednako uvjerljivo u komunikaciji (s pripadnicima svoje vrste, ali i ljudima) i akcijskim scenama. Iako filmu nedostaje doza (ili veća razina) napetosti i neizvjesnosti “Novo kraljevstvo” je vizualno dotjeran film, atraktivnih akcijskih scena koje su u nekim trenucima malo preduge, ali ne stavljaju u drugi plan radnju filma…

Prethodni filmovi serijala bavili su se, u većoj ili manjoj mjeri, velikim brojem tema – činilo se kako je priča o planetu majmuna iscrpljena i kako će “Novo kraljevstvo” reciklirati već viđeno no redatelj Ball ipak je pronašao nešto novo, dovoljno zanimljivo i intrigantno za opravdanost novog filma serijala. U redu, neki se detalji ponavljaju (ili je ponavljanje u najavi – poput onih o opravdanosti povjerenja dominantne majmunske vrste u ljude zbog motiviranosti mnogih za dominacijom, nikako mirnim suživotom), ali u “Novom kraljevstvu” Wes Ball se bavi manipuliranjem prošlošću odnosno jednostranim tumačenjem dobrih, plemenitih ideja iz prošlosti radi vlastite želje za dominacijom.

Foto: 20th Century Studios

Onaj koji izvrće i manipulira je (samozvani?) majmunski vođa Proximus koji je imenu dodao i Caesar kako bi se snažnije povezao i pokazao kako je baš on nasljednik velikog vođe iz prošlosti i realizator njegovih ideja. Caesarove ideje koje su, većinom, opravdane i važne za majmune (npr. “ne ubij pripadnike svoje vrste”) sada se prilično modificiraju i prilagođene su želji za vlašću Proximusa. On je vođa koji želi što snažnije učvrstiti vlast pod svaku cijenu i bez obzira na žrtvu koju mora podnijeti njegova vrsta (zvuči poznato, zar ne?) . Oslanja se na Caesarovu ostavštinu kojom vješto manipulira i prilagođava ih vlastitim ciljevima. Glad za moći snažna je kod Proximusa – za potpunu kontrolu potrebne su mu tajne iz utvrde koju je stvorila ljudska vrsta u slučaju izvanrednog stanja. No, nije Proximus jedini koji želi doći do tajni iz prošlosti…

“Novo carstvo” nema toliko snažnog i upečatljivog protagonista kao što je Caesar. Andy Serkis ostaje nedodirljiv u interpretaciji majmunaOwen Teague kao Noa bitno je slabiji lik od Caesara, ali za konačnu ocjenu treba pričekati eventualne nastavke jer Noa je tek na početku puta. Freya Allan prilično je neuvjerljiva u najvažnijoj ljudskoj ulozi (Mae) dok je William H. Macy solidan (ali ne više od toga) u ulozi Trevathana, čovjeka koji se ne želi boriti već se želi pokoriti. Čovjeka koji će se prilagoditi moćnijem i snažnijem. Generalno, glumačka je ekipa solidna bez prevelikih (ugodnih) iznenađenja.

Četvrti film novog “Planet majmuna” serijala nije na razini prethodnih filmova, ali nije nepotreban i promašen nastavak. Riječ je o solidnom vizualno raskošnom filmu koji pokazuje kako i dalje postoje neistražena područja bez obzira na to što je priča o Caeseru završena. Film koji bi mogao (finale filma snažno sugerira nastavak) postati uvod u novi serijal (trilogiju?) – o eventualnim novim filmovima serijala odlučit će uspjeh na svjetskim kino blagajnama.

 

OCJENA: 7