RECENZIJA: IZAZIVAČI – Game, Set, Match: Zendaya

REDATELJ: Luca Guadagnino

GLAVNE ULOGE: Zendaya, Mike Faist, Josh O’Connor, Bryan Doo

TRAJANJE: 131 minutu

NAZIV ORIGINALA: Challengers 

 

“I’m taking such good care of my little white boys.” – Tashi

 

Godina 2017. bila je ključna za filmsku karijeru Zendaye, američke pjevačice danas znatno poznatije kao glumice. Nije spomenuta godina označila početak njene glumačke karijere, ali je nastupom u filmovima Spider-Man: Povratak kućiNajveći showman Zendaya postala jedna od najtraženijih mladih glumica Hollywooda. Nakon “Povratka kući” priča o Spider-Manu dobila je dva nastavka u kojem je glumica nastavila interpretirati MJ, redatelj Dennis Villeneuve angažirao je glumicu za nastup u Dini (Chani) – nije Zendaya zaboravila na serije (Euforija). Dojmljivu filmografiju Zendaya nastavlja nastupom u “Izazivačima”, najboljom ulogom u karijeri kada je o filmovima riječ…

Početak filma vraća nas u 2019. godinu – uoči posljednjeg teniskog “Grand Slama” godine (US Open), dvojica tenisača nastupaju na manjem turniru (challengeru). Prvi je Patrick Zweig – talentirani tenisač koji je tijekom karijere previše zanemario taktiku i sada preživljava nastupima na manjim turnirima. Art spava u automobilu, ostao je bez novca i nastup na spomenutom challengeru zapravo je borba za nekoliko stotina dolara. Drugi tenisač ima drugačije motive – on je Art Donaldson, višestruki osvajač Grand Slam turnira, ali trenutno treba pobjede na manjim turnirima jer je negdje putem izgubio samopouzdanje i formu. Susret na turniru za Arta i Patricka nije tek običan meč – riječ je o bivšim prijateljima i suigračima iz mladosti koje povezuje bivša tenisačica Tashi Duncan. Tashi je postala gospođa Donaldson dok je ne tako davno bila djevojka Patricka Zweiga….

Uz nekoliko uvodnih minuta i završni obračun na teniskom terenu, radnja filma “Izazivači” ispričana je kroz brojne flashbackove. Bez obzira na stalne odlaske u prošlost, film se gleda bez problema i detaljno objašnjava odnose između glavnih protagonista. Redatelj Luca Guadagnino (“Rasprskavanje”, “Zovi me imenom tvojim”…) nadahnuto vodi gledatelja kroz tenisko-ljubavnu priču i film, većinom, funkcionira kombinirajući ljubavnu i sportsku dramu.

Teniski dio filma prikazuje sudbine natjecatelja u bijelom sportu, sudbine tenisača kakve se mogu pronaći u mnogim biografijama igračica i igrača. Sportske sudbine Patricka, Arta i Tashi pratimo od tinejdžerskih dana – priče glavnih protagonista imaju svoje posebnosti, ali su njihove sudbine neraskidivo povezane. Patrick je talentiran tenisač koji zanemaruje taktiku i nije rob tenisa, ali zbog svojeg načina života nije i nikada neće iskoristiti potencijal. Art je drugačiji – on je posvećen tenisu, postao je šampion, veliki tenisač, ali nema karizmu i nikada neće osjetiti pravu ljubav odnosno ljubav prema ženi koju voli neće biti uzvraćena. Da, ta žena je Tashi koja također ima tenisku prošlost, priču nalik onoj koja je obilježila mnoge tenisače i tenisačice.

Foto: MGM

Tasha je bila tinejdžerska zvijezda i negdje uoči prelaska u profesionalni tenis doživjela je tešku ozljedu i nikada se nije vratila na staze slave. Pokušala je, ali nije išlo. Njen život je podređen tenisu i zapravo je životna priča veliki meč. U kojem se udara svom snagom i bez milosti prema protivniku, ali i prema sebi. Tasha simbolizira sve one teniske (sportske) karijere koje su mogle i trebale biti velike i uspješne, ali su ozljede ispisale drugačije priče…

Tashi je teniski fanatik, ali i (fatalna) žena za Arta – djevojka, zatim i žena rastrgana između supruga kojeg može kontrolirati i zbog kojeg je i dalje u centru pažnje teniskih krugova. Žena i majka, poslovna suradnica koja može kontrolirati sve…osim osjećaja prema Patricku koji je njena prava ljubav, divljak kojeg ne može kontrolirati, tenisač kojeg ne može zaboraviti (ili je možda je odrasli Patrick predmet njene manipulacije i želje za kontrolom?). Nisu Tashi, Patrick i Art uvijek i isključivo simpatični protagonisti – scena u kojoj se usred noći vraća u sobu uoči važnog, završnog meča govori puno bez ijedne izgovorene riječi. Neki se postupci ne mogu opravdati, ali se mogu razumjeti… ne samo kada je o Tashi riječ.

Tasha je najvažnija protagonistica filma – ona pokreće radnju i razlog je postupaka i životnih odluka Arta i Patricka. Izvrsna interpretacija Zendaye glavni je razlog Tashine dominacije – glumica je nevjerojatno, podjednako uvjerljiva u ulozi Tashi mlade tenisačice, ali i Tashi majke i udane žene koja se bori s vlastitim osjećajima prema Patricku i lojalnosti te kontroli Arta. Nastup u “Izazivačima” najbolje je glumačko, filmsko izdanje karijere mlade glumice.

Tenis, ljubav, pa onda opet puno tenisa…i još malo ljubavne priče. Život je teniski meč, teniski meč je život u novom filmu redatelja Luce Guadagnina – filmu koji nas vodi iza kulisa bijelog sporta istovremeno je i priča o ljubavnom trokutu koji traje godinama. Finale filma, završne minute najslabiji su dio “Izazivača”, ali najsnažniji dojam ostavlja sjajna Zendaya u ulozi Tashi Duncan…

 

OCJENA: 7.5