VIKEND TV PREPORUKE

PETAK, 05.04

 

HTV 1, 20.45: Lov na Crveni oktobar

“Lov na crveni oktobar” snimljen je prema knjizi Toma Clancyja. Redatelj film je John McTiernan (“Predator”, “Umri muški”…) – Jack Ryan je Alec Baldwin (zaposlenika CIA-e kasnije su interpretirali Harrison Ford, Chris Pine, Ben Affleck te John Krasinski u televizijskoj seriji). Ključni čovjek za uspjeh filma je Sean Connery – on je Marko Ramius, zapovjednik posade najmodernije nuklearne podmornice. Ramius i njegovi suradnici imaju namjeru prebjeći u SAD, ali ostvarenje plana nije jednostavan zadatak. “Lov na crveni oktobar” napet je i klaustrofobičan špijunsko-akcijski triler u kojoj Connery predvodi vrlo zanimljivu glumačku ekipu (Scott Glenn, Sam Neill, James Earl Jones, Stellan Skarsgard, Courtney B.Vance…)

 

RTL 23.00, Dunkirk

Veliko platno najbolje prikazuje sve potencijale filma Christophera Nolana. Međutim, “Dunkirk” vrijedi pogledati i u kućnoj radinosti – film prikazuje operaciju povlačenja u tri dimenzije (zrak, zemlja, voda). Intenzivan i napet, izvrsno režiran, bez suvišnih minuta s vrhunskom glumačkom ekipom…

GOODTALKING recenziju za “Dunkirk” možete pročitati OVDJE 

 

SUBOTA, 06.04

 

HTV 3, Posebni dodaci: Marlon Brando

Apokalipsa danas 

“I’ve seen seen horrors…horrors that you’ve seen.” – Walter E. Kurtz

Probijanje budžeta, orgije alkohola i droge, samovolja glumaca…. sve je nagovještavalo katastrofu. Problemi tijekom produkcije i snimanja “Apokalipse danas” izgledali su veliki, preveliki da bi konačni proizvod izgledao (barem) pristojno. U takvu sliku uklopio se i Brando – na snimanje je došao nepripremljen, nije pročitao knjigu prema kojoj je film snimljen (“U srcu tame” Josepha Conrada), s viškom kilograma. Jedini razlog zbog kojeg je Brando došao na snimanje je milijun dolara dogovorenog honorara za nastup u filmu. Puno toga je u interpretaciji pukovnika Kurtza Brando (uz dopuštenje Coppole) improvizirao – rezultat znamo: “Apokalipsa danas” pripada u red najboljih filmova u povijesti. Brando je izvrstan (pukovnikovi monolozi o ratu i “užasima koje je vidio” pripadaju najboljim trenucima filma), ali treba spomenuti i ostale članove glumačke ekipe koji su napravili izvrstan posao (Martin Sheen, Robert Duvall, Dennis Hopper….)…

Posljednji tango u Parizu

“Beauty of mine, sit before me. Let me peruse you and remember you….always like this.” – Paul

“Posljednji tango u Parizu” pratile su, zapravo i danas prate, kontroverze. Film Bernarda Bertollucija priča je o Paulu i Jeanne koji se u gradu ljubavi i svjetlosti (o Parizu je riječ) upuštaju u divlju i nekontroliranu seksualnu vezu. Paul je stariji, Amerikanac udovac pomalo razočaran životom – Jeanne je mlađa, Parižanka pred kojom je život. Eksplicitne scene seksa glavni su razlog kontroverzi i prašine koju je film podigao. Nakon snimanja filma u javnost su izašli i detalji o ponižavajućem redatelja i Branda prema glavnoj glumici Mariji Schneider. Film u kojem se izmjenjuju scene seksa i vječna pitanja o ljudskom postajanju, ljubavi i životu. Nekoliko Paulovih priča koje slušamo tijekom filma stvarni su događaji iz glumčeva života.

 

NEDJELJA, 07.04

 

Nova Tv, 23.00: Zvijezda je rođena

“Zvijezda je rođena” film je o glazbi, show businessu i poremećenim obiteljskim odnosima, ali prije svega o ljubavi. Ljubavi koja se dogodila slučajno, iznenada. Ljubavi između ostarjele pjevačke zvijezde koja tamni izmučena porocima, demonima prošlosti i dubokoj usamljenosti i mlade talentirane umjetnice koja ne može pronaći komadić slave koju zaslužuje. Njihov je susret slučajan, ljubavi i osjećaji snažni, ali, kako vrijeme prolazi, njihova ljubav postaje prokletstvo. Ally i Jack kompleksni su likovi, takav je i njihov odnos – prepun uspona i padova. Bez obzira kakve trenutke ljubavne priče proživljavaju glavni protagonisti gledatelj je povezan s glavnim likovima, njihovim sudbinama. Najveća zasluga za gledateljevu empatiju prema protagonistima pripada redatelju i glumcu Bradleyju Cooperu redatelju (“Zvijezda je rođena” prvijenac je američkog filmaša) te njegovoj partnerici Lady Gagi. Film koji pokazuje kako remake i obrada starih ideja može uspjeti ako se radi na pravi način.

GOODTALKING recenziju filma možete pročitati OVDJE