RECENZIJA: MONKEY MAN – osvetnik iz Indije

REDATELJ: Dev Patel

GLAVNE ULOGE: Dev Patel, Sharlto Copley, Pitobash, Vipin Sharma, Adithi Kalkunte

TRAJANJE: 121 minute

 

“You like John Wick? I have the same gun from the movie!”

 

Godina 2008. bila je ključna za karijeru mladog britanskog glumca Deva Patela (roditelji su porijeklom Indijci rođeni u Nairobiju – upoznali su se u Engleskoj nakon što su emigrirali iz Kenije). Tada je premijerno prikazan “Milijunaš s ulice” redatelja Dannyja Boylea koji je postao veliki kino hit i pobjednik na dodjeli “Oscara” (osvojeno osam nagrada uključujući za film godine i najboljeg redatelja). Slatkasta, feel good pomalo i bajkovita filmska priča o Jamalu koji osvaja glavnu nagradu na kvizu (Patel interpretira odraslog Jamala) znanjem stečenim životnim iskustvima Patelu je ponudila priliku koju glumac nije propustio…

Od “Milijunaša s ulice” Patel je nastupio u filmovima različitih žanrova (“ChappieLavHotel Mumbai ….), ali najave za novi film bile su prilično…iznenađujuće. U prvom dugometražnom redateljskom projektu (realizacija filma uspješno je okončana iako je bilo problema uzrokovanih koronom te promjenom distributera), Patel (koji je preuzeo i glavnu ulogu) je najavljen kao indijski John Wick. Akcijski junak kojeg pokreće osveta. Traileri su sugerirali žestok akcijski film što i nije znak raspoznavanja dosadašnje karijere Deva Patela. Ipak, stvari funkcioniraju – “The Monkey Man” manje akcijski od filmova iz “John Wick” serijala, ali dotiče neka društvena pitanja (dubok i nepremostiv ponor između bogatih i siromašnih, manipulacija religijom zbog materijalne koristi…).

Redatelj Patel glavnog protagonista (kao i gledatelja) odmah baca u vatru  – upoznajemo mladića bez imena kojeg većina poznaje pod nadimkom Kid. Bijesan zbog prošlosti, razočaran u sadašnjost i gladan osvete, Kid sudjeluje u brutalnim ilegalnim, često namještenim borbama noseći masku majmuna nadahnut hinduističkim bogom. Kid živi od borbi, ali borbe su tek dio njegove priče – želi se, pod svaku cijenu infiltrirati unutar zločinačke organizacije. Razlog za ulazak u društvo visokog kriminala je događaj iz djetinjstva. Kid je opsjednut osvetom…

Patel niti jednog trenutka ne skriva kako je glavni, (ne i jedini) uzor njegovog redateljskog prvijenca John Wick serijal. U jednoj od scena filma spominje se John Wick – akcijske scene su žestoke i brutalne istovremeno i prljave, realistične – ispunjenje bijesom glavnog protagonista filma, ali ništa manje okrutni i ljuti nisu protivnici osvetnika Kida. Akcijskih minuta je, sve do nemilosrdnog obračuna u finalu filma, manje nego u filmovima serijala “Johna Wicka” – Kid se i ranije obračunava sa suparnicima (u ringu) i neprijateljima (van ringa), ali prije konačnog obračuna on mora naučiti kontrolirati i usmjeriti bijes koji čitav život nosi u sebi.

 

Foto: Universal Pictures

 

Kid prolazi put od bijesnog i neracionalnog osvetnika kojeg vodi želja za ubijanjem bez ikakvog straha i želje za vlastitim preživljavanjem do simbola borbe protiv korumpiranih, bogatih elita koje koriste različite metode za svoje ciljeve. Kid je simbol otpora koji to ne želi postati (on prije svega želi osvetu), ali ljude koji eliminira nisu krivi samo za njegovu tragediju – njegova osveta postaje viši cilj i dobiva veće značenje što Patel nenametljivo prikazuje. Put od Kida do osvetnika ima crtu mistike i oslanja se na priču o Hanumanu. Čovjeku majmunu.

Diskretan je Patel u prikazu socijalnih razlika – u trenutku kamera će prikazati ljude uz cestu koji spavaju u kartonskim kutijama dok istom cestom prolaze, točnije jure automobili vrijedni stotine tisuća dolara. Takve je društvene kontraste Patel u filmu više puta naglasio, ali u njihovom prikazu redatelj nije nametljiv.

Prethodne rečenice pokazuju kako “The Monkey Man” nije uobičajen komad akcijskog filma – u redu, u trenucima je film predvidljiv, ali, uz brutalne akcijske scene, donosi i novo okruženje. Prljave, zle i mračne (u stvarnom i prenesenom smislu) ulice Indije su glavno mjesto obračuna. Ulice koje izgledaju poput dio horor priče koju čak niti osvetnik s maskom ne može promijeniti. Možda tek privremeno ublažiti ili učiniti ljudskijima.

Dev Pate redatelj i Dev Patel glumac u dramskim scenama i trenucima kada treba naglasiti snažnu motivaciju (osveta) i tragediju koju je glavni protagonist preživio dobro se snalaze. Međutim, Patel kao akcijski junak (unatoč vrlo dobrim i uvjerljivo snimljenim akcijskim scenama) ipak nije toliko uvjerljiv. Ako bi uspoređivali film s John Wickom onda je jasno kako je Keanu Reeves uvjerljiviji kao akcijski protagonist, ali inferioran Patelu u dramskim trenucima. No, John Wick nema puno dramskih trenutaka već je nabijen akcijom i stvari….funkcioniraju. Akcija u filmu Deva Patela, nesumnjivo, funkcionira, ali glavni glumac ipak nema (pretjerano) snažnu akcijsku karizmu.

Akcija, mitologija, mistika…poneki društveni komentar – sve navedeno i još ponešto može se pronaći u dugometražnom redateljskom prvijencu Deva Patela. “The Monkey Man” je, unatoč, određenim nedostacima film koji će zadovoljiti ljubitelje akcije, ali i one koji od filma traže nešto više.

 

OCJENA: 7.5

 

 

Share