RECENZIJA: GODZILLA X KONG: NOVO CARSTVO – Welcome to my World…

REDATELJ: Adam Wingard

GLAVNE ULOGE: Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Dan Stevens, Kaylee Hottle

TRAJANJE: 115 minuta

NAZIV ORIGINALA: Godzilla X Kong: The New Empire

 

 

Prije desetak godina “Warner Bros.” i “Legendary Pictures” oživjeli su “MonsterVerse” – svijet Titana nastalih u radionici japanske kompanije “Toho”. Povratak Godzille, Konga, Mothre i ostalih čudovišta koji su dio našeg planeta nije bila loša ideja – u jeku tadašnje “Marvel” kino dominacije Titani, vladari jedinog nam planeta izgledali su kao dostojna konkurencija superjunacima. Počelo je solidno – Godzilla iz 2014. godine vizualno je atraktivan i dojmljiv film koji se poigrava percepcijom gledatelja kada je o glavnom protagonistu, Godzilli, riječ. Film je okupio i vrlo zanimljivu glumačku ekipu (Bryan Cranston, Ken Watanabe, Millie Bobby-Brown…) i može se reći kako je Monsterverse solidno počeo. U dobrom je ritmu nastavilo i predstavljanje Konga u Otoku lubanja bilo je zabavno i atraktivno – iako spomenuti filmovi nisu imali impresivne rezultate, gledanost je bila i više nego dovoljna za nastavak priče o svijetu čudovišta. Ipak, nakokn “Otoka lubanja” slijedi slobodan padGodzilla: Kralj zvijeriGodzilla vs Kong bitno su slabiji od uvodnih filmova iz više razloga – jedan od najvažnijih je činjenica kako su redatelji Michael Doughery i Adam Wingard prilično zapostavili priču o Titanima i prilično tanke scenarije nastojali sakriti pretjeranim teroriziranjem efektima svih vrsta. Iako su komercijalni rezultati trećeg i četvrtog filma bili slabiji stigao je novi, peti film “MonsterVerse” serijala.

Početak “Novog carstva” nastavlja tamo gdje smo Konga i Godzillu ostavili na kraju prethodnog filma – najmoćniji Titani podijelili su teritorij – na površini Zemlje za red se brine Godzilla dok je Kong svoje carstvo pronašao ispod površine u šupljoj Zemlji. Šuplja je Zemlja većinom neistražena i Kong pokušava otkriti tajne svojeg kraljevstva. Potraga Konga dovodi do… iznenađujućih otkrića – istovremeno na površini Godzilla se počinje čudno ponašati. Napaja se nuklearnom energijom kao da se bliži veliki obračun…

“Novo carstvo” traje otprilike dva sata – za recentne blockbusterske standarde umjereni broj minuta koje je Adam Wingard prilično dobro iskoristio kombinirajući akciju i prikaz podzemnog carstva Konga te stvarajući odnose između protagonista odnosno gledatelju dodatno približiti Titane odnosno njihove postupke. Peti film serijala ne uvodi u priču Titane bez smisla i reda već pokušava objasniti njihove postupke koji su direktno povezani s njihovim postojanjem i opstankom. U prvom su planu Kong i Godzilla, ali je i Mothra dobila svojih pet minuta slave – ponešto saznajemo o novim negativcima, protivnicima spomenutom tercetu. U odnosu na prethodne filmove “Novo carstvo” ima nekoliko neočekivanih i originalnih, ali zabavnih detalja – Kong će, primjerice, imati problema sa zuboboljom (!!), u trenucima odmora Godzilla spava u rimskom Koloseumu (!!!) dok se u filmu pojavljuje i novi lik nazvan Mini Kong. Svi navedeni, ali i još neki pomaknuti detalji funkcionalni su i čine “Novo carstvo” drugačijim od prethodnika.

Foto: Warner Bros. Pictures

Film je, očekivano, ispunjen efektima, ali, za razliku od prethodnog film, redatelj stvari, većinom, drži pod kontrolom. Pretjerivanja ima, ali CGI je, ipak, većinom u funkciji radnje (prikaz šuplje Zemlje) i obračuna Titana. Upravo su obračuni, sukobi Konga, Godzille i ostalih čudovišta najatraktivniji dio filma (posebno kada je riječ o 3D doživljaju gledanja). Akcijske scene su velike, bučne i žestoke, ali, većinom, nisu preduge i pretjerano naporne…

Glumačku ekipu predvodi uvijek posebna i zanimljiva Rebecca Hall – odnos Ilene, protagonistice koju interpretira Hall i malene Jiae (vrlo dobra Kaylee Hottle) najvažnija je ljudske veza filma. Povezanost koja izaziva emociju baš kao i odnos Jiae prema Kongu. Hall i Hottle su glavne glumačke snage filma – uz njih za film su najvažniji Titani svih vrsta koji su ravnopravni likovi filma.

U nekim trenucima “Novo carstvo” podsjeća na neke dobro poznate filmske projekte iz prošlosti (“Planet majmuna”, “Indiana Jones”…) – scenarij ne nudi previše, igra se na sigurno. Redatelj stvara zabavan i eksplozivan blockbuster ispunjen obračunima Titana (posebno je žestok završni obračun u Rio de Janeiru), ali i emotivnim trenucima. “Novo carstvo” zabavno je i dinamično kino iskustvo u kojem efekti i previše minuta nisu progutale cjelinu. S obzirom na prethodnike (“Godzilla: Kralj zvijeri” i “Godzilla vs Kong”) svakako je korak naprijed. U svakom smislu….