MJESEC “OSCARA” U EON VIDEO KLUBU

Mjesec “Oscara” je počeo – za nešto više od tjedan dana saznat ćemo ovogodišnje dobitnice i dobitnike. U očekivanju dodjele vrijeme je da zavirimo u EON Video klub  u potrazi za filmovima koji su obilježili neke dosadašnje dodjele “Oscara” (Eon Video klub dio je Telemach tv platforme koja uz spomenutu bogatu digitalnu videoteku nudi i bogatu ponudu televizijskih progama). U ponudi najveće video platforme u Hrvatskoj (i šire) nalazi se oko 25 000 naslova (!!!) naslovi za sve generacije ljubitelja filmova i serija – sadržaj je moguće gledati na više profila i na različitim uređajima (mobitel, tablet, desktop ili TV). O najvećoj video platformi koja odnedavno ima poboljšano, preglednije sučelje više informacija možete saznati OVDJE – izbor Oscar filmova koji slijedi tek je mali dio kućne videoteke za ljubitelje filma i serija svih generacija. Vežite se, polijećemo… 

 

KAD JAGANJCI UTIHNU (The Silence of The Lambs) – (dodjela 1992. godine) 

 

Foto: Screenshot

 

Znate onu priču o knjigama koje su bolje od filma? Često jesu, ali ekranizacija romana Thomasa Harrisa pokazuje kako postoje i drugačiji primjeri. “Kad jaganjci utihnu” osvojio je “Oscare” u najvažnijim kategorijama (najbolji film, scenarij, glavna ženska i muška uloga te redatelj) i (p)ostao jedan od nekoliko najboljih trilera u povijesti sedme umjetnosti. Anthony Hopkins je za manje od 25 minuta koliko se lik Hannibala Lectera pojavljuje u filmu ostvario ulogu karijere, kemija između Hopkinsa i Jodie Foster odnosno Hannibala i Alice rijetko se može vidjeti na filmu iako je fizički kontakt između glavnih protagonista sveden na tek jedan dodir. Film bez praznih minuta, suvišnih scena za što su zaslužni redatelj Jonathan Demme i scenarist Ted Tally. Triler koji se gleda više puta, film koji ništa nije izgubio bez obzira na činjenicu što je premijerno prikazan prije više od 30 godina. 

 

8 MILJA (dodjela 2003. godine) 

 

Foto: Universal Studios

 

Posljednjih smo godina svjedoci velikog broja biografskih filmovima o poznatim i popularnim glazbenicima. Freddie Mercury, Bob Marley, Whitney Houston….dobili su svoje filmove kojima je zajedničko….uljepšano i umiveno lice odnosno prikaz glavnih protagonista. Godine 2003. snimljen je film “8 Milja” koji sadrži autobiografske detalje repera Eminema. Film Curtisa Hansona (“L.A. Povjerljivo”). Glavni je protagonist filma Jimmy Smith koji živi i radi u tvornici automobila. Mjesto radnje je Detroit – Jimmy živi s majkom alkoholičarkom, sestrom i majčinim partnerom. Frustracije zbog teškog života Jimmy liječi pisanjem tekstova i pokušajem stvaranja rap glazbe. Isprva B-Rabbit nema hrabrosti i samopozdanja za ostvarenje snova, ali nakon što upozna djevojku po imenu Alex stvari se počinju mijenjati. “8 milja” žestoka je i realistična priča o životu, odrastanju u siromašnom okruženju kao i preuzimanju odgovornosti za vlastiti život, ali i živote bliskih osoba. Film koji je osvojio tek jedan zlatni kipić (za najbolju pjesmu, Eminem je dobitnik) zaslužio je više – izvrsnu glumačku ekipu filma predvode (uz Eminema) Kim Basinger, Michael Shannon, Brittany Murphy i Mekhi Phifer. 

 

ŽIVOT DRUGIH (dodjela 2007. godine) 

 

Foto: Screenshot

 

Idemo malo u Europu – kategorija stranog filma na dodjeli 2007. godine donijela je dva izvanredna filma. O onom drugom malo kasnije dok je prvi, osvajač nagrade u spomenutoj kategoriji drama “Život drugih”. Radnja filma vodi nas u Berlin, ali onaj istočni dio. Godina je 1984. – Njemačka je podijeljena na komunističku i demokratsku. Agent Stasija (tajna služba tadašnje Istočne Njemačke) Gerd Weisler ima novi zadatak -špijuniranje Georga Drelanda i Marije Sieland. On je pisac, ona je njegova muza – Weisler predano počinje izvršavati zadatak uhođenja, zadatak koji će završiti tragedijom. “Život drugih” do najsitnijih detalja razotkriva nakaznost totalitarnog, u ovom slučaju, komunističkog režima. Svi su sumnjivi, paranoja od vanjskog ili unutarnjeg neprijatelja je sve prisutna – ljudi koji služe vlasti uništavaju živote i zbog privatnih interesa. Da, “Život drugih” je snažan i potresan prikaz vremena…. 

 

PANOV LABIRINT (dodjela..ha, znate 2007. godine) 

 

Foto: New Line Cinema

 

Iako je u kategoriji stranog filma pobjedu odnio “Život drugih”, meksički filmaš Guillermo Del Toro nije imao razloga za nezadovoljstvo. Redatelj “Panovog labirinta” odnio je nagradu za najbolji scenarij – film je osvojio nagradu u još dvije kategorije. “Panov labirint” je teško opisati riječima iz više razloga – film je vizualni doživljaj koji se rijetko može vidjeti – Del Toro je poznat kao iznimno maštovit i kreativan redatelj što “Panov labirint” potvrđuje. Radnja filma prati djevojčicu Ofeliju koja, dok se u pozadini vode krvavi ratni obračuni u Španjolskoj (godina je 1944), pronalazi labirint u kojoj susreće neobično biće koje joj objašnjava kako je ona princeza i mora riješiti tri zadatka kako bi se vratila u svoje kraljevstvo. Ofelija prihvaća izazov i kreće u potragu za izgubljenim kraljevstvom. Kod “Panovog labirinta” treba spomenuti scenografiju i kostimografiju – priča filma je bijeg male Ofelije….me ne, ne…dalje o radnji nećemo – “Panov labirint” treba pogledati. Barem nekoliko puta… 

 

GOSPODAR PRSTENOVA: POVRATAK KRALJA (dodjela 2004. godine) 

 

Veliko finale jedne od najboljih filmskih trilogija osvojilo je 11 “Oscara” (uključujući i onaj za najbolji film) – izjednačio je film redatelje Petera Jacksona rezultat filmova “Titanik” i “Ben Hur”. Nagrade za “Povratak kralja” djelomično su i nagrade za minuli rad odnosno prethodne filmove trilogije koji su također bili nominirani, ali čini se kako su glasači akademije čekali kraj priče za konačnu nagradu odnosno nagrade. Trilogija završava konačnim obračunom dobra i zla, velikim bitkama i prstenom svih prstenova koji završava u lavi zajedno s Gollumom. “Povratak kralja” je spektakularan, epski završetak priče koji ima i snažan emotivan završetak…kralj se vratio i poklonio se četvorici Hobita koji su završili pustolovinu života… 

 

NA DOKOVIMA NEW YORKA (dodjela 1955. godine) 

 

Foto: Columbia Pictures

 

Tri godine nakon velikog uspjeha filma “Tramvaj zvan čežnja” redatelj Elia Kazan ponovo je spojio glumačke vještine Marlona Branda i Karla Maldena. Rezultat je bio….izvrstan – “Na dokovima New Yorka “ osvojio je osam “Oscara” – Kazan i Brando potvrdili su nominacije, Karl Malden nije uspio osvojiti nagradu kao i Leonard Bernstein koji je bio nominiran u kategoriji najbolje glazbe (jedna od zanimljivosti filma je

činjenica kako je u kategoriji sporedne muške uloge nominiran i Rod Steiger, ali i on je ostao bez nagrade za razliku od Eve Marie Saint koja je osvojila nagradu u ženskoj konkurenciji). Radnja filma podsjeća na drugu sezonu serije “Žica” – osim mjesta radnje (dokovi) priča filma inspirirana je novinarskim napisima i istraživanjima. Terry Malloy je glavni protagonist priče (glumi ga Brando) o iskupljenju i borbi malog čovjeka protiv nepravde i mafijaških metoda. 

SPIDER-MAN: NOVI SVIJET (dodjela 2019. godine) 

 

Foto: Sony

 

Kod ljubitelja filmova o superjunacima često se vode rasprave tko je najbolji Spider-Man – Tobey Maguire, Tom Holland ili Andrew Garfield? Za svako glumca postoje argumenti za ili protiv, ali u kino dvoranama 2018 godine spomenutim glumcima stigla velika konkurencija, ali u animiranom obliku. Miles Morales (glas glavnom protagonistu posudio je Shameik Moore) postao je ozbiljna konkurencija igranim verzijama Petera Parkera – “Novi svijet” možda je i najbolje što je napravljeno kada je o Spider-Manu. Impresivan vizualni izgled filma (raznobojan, ispunjen detaljima – sjajno pogađa stripovsko porijeklo glavnog junaka filma), briljantne akcijske scene i kompleksna priča koja sadrži i mračne detalje (život superjunaka nije jednostavan, upravo suprotno) nisu promakle glasačima akademije – “Novi svijet” osvojio je nagradu u jakoj konkurenciji kategorije animiranog filma (“Izbavitelji 2”, “Pseći otok”…).  Da, animirani Spider-Man vrijedi gledati čak i ako niste ljubitelji superjunačkih priča…. Snimljen i nastavak pod imenom “Spider-Man: Putovanje kroz Spider svijet” koji je također nominiran u konkurenciji animiranog filma na ovogodišnjoj dodjeli. Naravno, i “Putovanje kroz Spider-svijet” možete gledati u Eon Video klubu.

FABELMANOVI (The Fabelmans) – (dodjela 2023. godine)

 

Foto: Universal Studios & Amblin Entertainment

 

Za kraj odabranih “Oscar” filmova koje možete pogledati u Eon Video klubu film koji nije osvojio niti jednog “Oscara”. Film koji je prošle godine nominiran u sedam kategorija, ali niti jednu nije potvrdio – ipak redatelj i jedan od scenarista filma nije bio pretjerano razočaran. On je snimajući “Fabelmanove” zapravo napisao ljubavno pismo filmu i prikazao vlastito djetinjstvo i mladost koji su snažno obilježeni strašću za sedmom umjetnošću. “Fabelmanovi” su, zapravo, Spielbergovi – višestruki dobitnik “Oscara” Steven Spielberg ugradio je u film detalje iz djetinjstva i mladosti, obiteljske probleme kao i odrastanje obilježeno stalnim upoznavanjem s filmom. U finalu filma Spielberg je angažirao Davida Lyncha za interpretaciju Johna Forda i na neki način se poklonio spomenutim filmašima – jednom kao uzoru, drugom kao autoru čiju filmografiju izuzetno cijeni.”Fabelmanovi” su film o obitelji, ali i film o onima koji vole i stvaraju filmove. Sjajnu glumačku ekipu filma predvode Paul Dano, Michelle Williams, Gabriel LaBelle, Judd Hirsch i Seth Rogen.

 

Sve spomenute filmove kao i još 25 000 naslova za sve generacije ljubitelja sedme umjetnosti ( i serija) možete pronaći u EON VIDEO KLUBU  . Najveću video platformu koja donosi za svakog ponešto možete besplatno isprobati na čak 30 dana.

Više o Eon Video klubu saznajte OVDJE