PET SERIJSKIH PREPORUKA (sedmi dio)

GOODTALKING pregled preporuka za serije koje su snimljene izvan SAD-a stigao je do sedmog poglavlja. Pet serija, pet preporuka za gledanje….

 

MRAZ (Poljska)
“Mraz” počinje ubojstvom – djevojka je pronađena mrtva u šumi. Brutalno ubojstvo dugo je planirano – istragu preuzima istražiteljica Agnieska (ona je inzistirala na preuzimanju istrage iako njen šef nije bio oduševljen) i počinje lov na ubojicu…
Zašto je “Mraz” malo drugačija serija? Gledatelj vrlo brzo saznaje tko je ubojica, ali to ništa ne utječe na zanimljivost i napetost serije. Radnja se ne odnosi isključivo na istragu već i prošlošću istražiteljice, ali i ubojice. Radnja serije bavi se, između ostalog, i toksičnom utjecaju religije odnosno trenucima kada se vjera pretvara u sredstvo obmane, zlostavljanja …u konačnici i nasilja. Mračna, tjeskobna i jeziva “Mraz” je serija koju vrijedi pogledati. Sezone (pisac ovih redaka pogledao je dvije sezone) imaju sedam epizoda – uvodna, prva sezona je za ocjenu-dvije bolja od druge…. 
SHETLAND (Velika Britanija) 

 

Foto: Screenshot

O seriji Shetland možete opširnije čitati na Goodtalking stranicama, ali serija se, do sada, nije našla na listi preporuka za serije koje nisu snimljene u SAD-u. “Shetland” je prava, napeta i punokrvna kriminalistička serija sa zanimljivim protagonistima. Radnja je, većinom, smještena, na Shetlandsko otočje – skupinu otoka koji se nalaze sjeveroistočno od obale Škotske. Površina otoka je nešto manje od 1500 kvadratnih kilometara – na otocima živi oko 23 000 stanovnika. Mjesto radnje nije problem za autore serije – upravo suprotno, drugačije okruženje daje seriji poseban doživljaj gledanja. Sedam sezona glavni je protagonist serije bio detektiv Jimmy Perez (izvrsni Douglas Henshall) da bi, nakon što je glumac napustio seriju i okrenuo se novim projektima, njegova nasljednica postala  Ashley Jensen. Problema nema, “Shetland” drži visoku razinu  u novoj, osmoj sezoni. 
ZNAM KAKO DIŠEŠ (Bosna i Hercegovina)

 

 

Foto: HBO

Autorica serije “Znam kako dišeš” je Jasmila Žbanić (redateljica filma “Quo Vadis, Aida?” i šeste epizode HBO uspješnice “Last Of Us”). U šest epizoda serije autorica je duboko zarezala u društveno-političku stvarnost Bosne i Hercegovine, ali istovremeno priču povezala s odnosima u obitelji koja se, zapravo, raspada te odgoju i odnosu djece, tinejdžera i roditelja u okruženju kada su društvene vrijednosti izvrnute, izokrenute i zagađene do krajnjih granica. Radnja isprepliće privatni život i karijeru, slučajeve tužiteljice Nevene Murtezić – priča se komplicira u trenutku kada javnost saznaje kako sin tužiteljice ima veze sa samoubojstvom mladog Emira. Glumačku ekipu predvodi uvjerljiva Jasmina Đuričić….

 

MRTVA TOČKA (Kaarpi – Finska)

 

Idemo malo do Finske – “Mrtva točka” kriminalistička je serija intrigantnih i napetih slučajeva koje istražuje Sophia Karppi. Prva sezona (najbolja) počinje, a kako drugačije, nego ubojstvom. Na gradilištu je pronađeno tijelo žene – slučaj ubojstva preuzima detektivka Karppi i njen novi partner. Detektivki je smrt na gradilištu prvi slučaj nakon obiteljske tragedije (smrt supruga). Karppi kreće u potragu za istinom, ali potraga je komplicirana i opasna. “Mrtva točka” je i vizualna atrakcija – okruženje u kojem se dogodio zločin i scene istrage neobične su i daju dodatnu napetost priči. Kao i glavna protagonistica rastrgana između (privatne) prošlosti i (poslovne) sadašnjosti odnosno budućnosti….

 

 

ISTRAGA (The Investigation – Efterforskningen) – (Danska)

 

Za kraj pregleda skandinavska kriminalistička priča djelomično inspirirana stvarnim događajima. Šest nastavaka serije bavi se slučajem nestanka odnosno ubojstva novinarke Kim Wall. Na realizaciji serije sudjelovali su, između ostalih, roditelji žrtve. S obzirom na činjenicu kako je žrtva novinarka, slučaj izaziva veliku pažnju i puno je interesa i zainteresiranih za istragu koju preuzima Jens Moller. Istraga koja će dovesti do otkrića u kojim je, kako je zapisao jedan gledatelj serije, istina čudnija od fikcije…. 

 

 

Prethodna Goodtalking poglavlja o neameričkim serijama možete pronaći OVDJEOVDJEOVDJEOVDJEOVDJEOVDJE

Share