VIKEND TV PREPORUKE

PETAK, 02.02

 

RTL, 23.00: Nadogradanja (Upgrade)

U bliskoj budućnosti tehnologija, umjetna inteligencija postala je, čak i više nego danas, dio života ljudi bez kojeg je funkcioniranje društva postalo nemoguće. Koliko je čovjek postao ovisan o tehnologiji svjedoče i detalji poput samovozećih automobila. Nije potreban živi vozač – umjetna inteligencija će sama odvesti putnike na odredište. Tijekom takve vožnje stvari su pogrešno krenule za Grey i Ashu Trace. Automobil je otkazao poslušnost i odveo je bračni par u predgrađe, mjesto gdje nije jednostavno preživjeti. Nakon sukoba s, hm, lokalnim kriminalcima Asha je ubijena, Grey ostane živ, ali je teško ozlijeđen. Ostaje invalid, kvadriplegičar – potpuno je izgubio volju za životom i na rubu je samoubojstva. Nadu u bolje sutra i izlječenje donosi znanstvenik Eron Keen koji Greya upoznaje s novim tehnološkim čudom zvanim STEM – čipu koji će Greyu promijeniti, zapravo vratiti dio starog života. No, korištenje Stema ima cijenu. Nuspojave… “Nadogradnja” je niskobudžetni znanstveno-fantastični film velikih, uglavnom realiziranih ideja.

 

 

HTV 1, 22.55: Narednik James (Hurt Locker)

Na dodjeli “Oscara” 2010. godine pobjednik je bio “Narednik James”. Od devet potvrdio je film šest nominacija uključujući onu za najbolji film. Kathryn Bigelow je ispisala povijest – postala je prva žena pobjednica u kategoriji najboljeg redatelja. “Narednik James” i Bigelow pobijedili su favoriziranog “Avatara” i Jamesa Camerona (Cameron je bivši suprug redateljice Bigelow). Glavni protagonist filma je narednik William James koji odlazi u Irak kako bi se pridružio ekipi za razminiravanje. Glumačku ekipu predvode Jeremy Renner, Ralph Fiennes, Guy Pierce, Anthony Mackie i Evangeline Lilly….

 

 

SUBOTA, 03.02

 

RTL, 20.15: Titanic

Teško je napisati nešto novo o “Titanicu”, filmu o kojem se zapravo sve zna. Tijekom snimanja izgledalo je kako bi film mogao postati promašaj epskih razmjera – vremenske prilike nisu bile naklonjene ekipi filma, rokovi završetka snimanja su pomaknuti nekoliko puta. Pedantni Cameron nije želio nikakve kompromise oko rekonstrukcije nesreće i budžet je probio 200 milijuna dolara. Međutim, priča je imala sretan kraj – film je zaradio gotovo 2.2 milijarde dolara u svjetskoj distribuciji te postao dobitnik 11 Oscara (14 nominacija). Nakon “Titanika” Leonardo DiCaprio je potvrdio status najveće filmske zvijezde svoje generacije, ljubavna priča Rose i Jacka ulazi u filmsku povijest kao i Celine Dion i “My Heart Will Go On”….

 

NEDJELJA, 04.02

 

HTV 1, 21.30: Kad je Harry sreo Sally

Mogu li muškarac i žena ostati dugogodišnji prijatelji bez seksualnih maštanja i namjera? Jesu li najveće ljubavi stvarno nesuđene? Može li susret nakon dugo godina pretvoriti u pravu ljubav? Odgovore na navedena (i još neka) pitanje pokušava dati redatelj Rob Reiner (“Malo dobrih ljudi”, “Misery”). Romantična komedija/drama danas ima kultni status – zasluge pripadaju i glumačkoj ekipi filma (Meg Ryan, Billy Crystal, Carrie Fisher) i scenaristici Nori Ephron…