NAJAVA: JOKER: LUDILO U DVOJE (Folie a Deux)

 

Godine 2019. usred superjunačke kino dominacije u kinima se pojavi film koji se može okarakterizirati superjunačkim (jer njegov je glavni protagonist dio svijeta superjunaka), ali originalan i različit od svega što je do tada superjunačka publika imala prilike vidjeti. “Joker” je snimljen za mali novac s obzirom na budžete superjunačkih filmova (procjene se kreću u rasponu između 55 do 70 milijuna dolara – manje nego je potrošeno na ovogodišnju promociju filma “The Flash”) imao je “R” predikat (nije dozvoljeno prikazivanje djeci mlađoj od 17 godina bez pratnje roditelja) – sve je izgledalo kao svojevrsni superjunački eksperiment ili možda incident. No, Arthur Fleck se otrgnuo kontroli i film je zaradio više od milijardu dolara na svjetskim kino blagajnama. Fenomenalna izvedba Joaquina Phoenixa nagrađena je brojnim filmskim nagradama (uključujući i “Oscara”), kritika je film, većinom, pisala hvalospjeve filmu redatelja Todda Phillipsa. Komercijalno-kreativni uspjeh “Jokera” značio je jedno – nastavak slijedi….

FOLIE A DEUX (francuski: ludilo u dvoje) – psihički poremećaj koji označava prijenos neracionalnih, abnormalnih ideja i(li) ponašanja između osoba koje su u emocionalnoj vezi. U pravilu je jedna osoba snažnija odnosno boluje od psihičkog poremećaja kojeg, kroz ponašanje i abnormalne ideje prenosi na drugu. 

Foto: Warner Bros.

S obzirom na prethodne rečenice može se zaključiti kako će u nastavku Arthur Fleck iliti Joker dobiti partnericu. Njeno ime je Harleen Quinzel, psihijatrica koja je trebala liječiti Flecka, ali njegov je utjecaj na doktoricu presnažan i ona postaje njegova partnerica. U privatnom životu, ali i drugim zamislima Jokera.

Harley Quinn je u dosadašnjim DC filmovima interpretirala Margot Robbie no kako je “Joker” posebna filmska priča tako je i za ulogu Harleen Quinzel odabrana nova glumica. Lady Gaga je postala Harley Quinn – iako ovo nije njeno prvo pojavljivanje na filmu (Zvijezda je rođenaDinastija Gucci  Machete ubija, “Sin City: Vrijedna ubojstva…) uloga u novom Joker filmu sigurno je najveći izazov njene dosadašnje glumačke karijere. Spomenuti treba kako u filmu nastupaju Zazie Beetz, Brendan Gleeson i Catherine Keener.

Koliko je na izbor Lady Gage za glavnu žensku ulogu utjecala činjenica kako je “Joker: Folie a Deux” djelomično i mjuzikl (!!! potvrdio redatelj) saznat ćemo…ha, i ne tako uskoro. Premijera filma najavljena je za 04.10.2024 godine….osim ako se ne dogode neke promjene u rasporedu…

 

 

Foto: Warner Bros.