SEDAM SERIJA ZA JESEN 2023. GODINE

Nakon filmske stiže i GOODTALKING najava za nekoliko premijernih serija koje nas očekuju ove jeseni. Na listi su isključivo premijerne serije – pregled novih sezona poznatih nam i rado gledanih serija čitajte uskoro…..

 

THE CONTINENTAL: FROM THE WORLD OF JOHN WICK

 

GDJE: Peacock, 3 epizode

U trenucima dok čitate tekst koji je pred Vama serija “The Continental” bit će dostupna na streaming servisu. Ponosno se na najavama serije “The Continental” naglašava kako je serija dio “John Wick Univerzuma”. “Continental” je svojevrsni prequel “John Wick” filmovima – radnja serije (ili trodijelnog događaja kako “Peacock” najavljuje “Continental”) vraća nas u New York, sedamdesetih godina prošlog stoljeća i prati nastajanje lanca hotela Continental. utočišta za plaćene ubojice. Mjesta gdje čak i ubojice moraju poštovati pravila. Glavni protagonist serije je mlađahni Winston Scott (u “John Wick” serijalu Scotta interpretira Ian McShane dok njegovu mlađu verziju glumi ). No, glavni glumački adut serije je Mel Gibson – u seriji nastupaju i Peter Greene, Nhung Kate, Katie McGrath, Jeremy Bobb, Jessica Alain i Adam Shapiro. Autori serije su Greg Coolidge, Shawn Simmons i Kirk Ward. Zapaljivi izgled odnosno sadržaj trailera sugerira kako bi “The Continental” trebao (bez obzira što je o seriji riječ) biti dostajan prednastavak “John Wick” serijala…

 

PAD KUĆA USHEROVIH 

 

GDJE: Netflix, 8 epizoda

KADA: 12.10

Ime autora serije “Pad kuća Usherovih” ima težinu i značenje – posljednjih je godina Mike Flanagan potpisao serije Ponoćna misaThe Haunting of Hill House . Spomenute su serije kombinacija horora i drame – u istom ritmu Flanagan nastavlja i ove jeseni. “Pad kuće Usherovih” inspirirana je književnim predloškom Edgara Allana Poea. U središtu priče su brat i sestra Usher – Madeline i Roderick. Oni su tvorci uspješne korporacije, ali tajne prošlosti kao i niz ubojstava prijete uništenjem korporacije, ali i čitave obitelji. Obitelj, drama i horor – prepoznatljiv spoj iz prethodnih Flanaganovih projekata. Glumačku ekipu predvode Carla Gugino, Mary McDonnell, Henry Thomas, Mark Hamill, Kate Siegel….

 

 

SVJETLO KOJE NE VIDIMO

 

Gdje: Netflix, 4 epizode

Kada: 02.11 

Jedan od autora serije “Svjetlo koje ne vidimo” je Steven Knight odgovoran za nastanak serije Peaky Blinders – “Svjetlo koje ne vidimo” je nastala na temelju višestruko nagrađivanog književnog predloška Anthonya Doerra. Radnja serije prati slijepu djevojčicu Marie- Laure koja nakon ulaska nacista u Pariz bježi s ocem u gradić na sjeveru Francuske. Istovremeno, Werner siroče iz Njemačke zbog svojih sposobnosti i znanja od tehnologiji dobiva važno mjesto u Hitlerovoj mladeži. Nakon nekoliko mjeseci Werner dolazi u Francusku, gradić po imenu Saint-Malo – baš onaj koji je postao novi dom Marie-Laure. Glumačku ekipu serije predvode Mark Ruffalo, Louis Hoffman, Aria Mia Loberti i Hugh Laurie…

 

LAWMEN: BASS REEVES

 

GDJE: Paramount Plus, 8 epizoda

Kada: 05.11 

Američki filmaš Taylor Sheridan postao je glavna pokretačka snaga kada je riječ o serijama na streaming servisu “Paramount Plus”. YellowstoneKralj Tulse , 1883, 1923, Mayor of Kingstown.…serije su nastale iz radionice jednog od najboljih i najvažnijih američkih autora posljednjih godina. Glavni protagonist serije je Bass Reeves, nekada rob, danas zamjenik šerifa na Divljem zapadu koji unatoč preprekama postaje ugledni predstavnik zakona i borac za pravdu. Glavnog junaka serije interpretira David Oyelowo – u seriji nastupaju i Dennis Quaid, Christopher Corson….

 

NAOPAKO (Upright) 

 

Foto: Pickbox Now

 

Gdje: Pickbox Now, 2 sezone – 16 epizoda

Kada: Jesen 2023

Iako je australska serija “Naopako” premijerno prikazana 2019 godine zaslužuje se naći u najavi iz više razloga. Australske serije su, većinom, neistraženo područje – ako je suditi prema seriji “Naopako” onda i tamo ima materijala za sve serijofile i one koji će to tek postati. Zaplet serije pomalo podsjeća na “Straightovu priču” Davida Lyncha – majka Luckyja Flina teško je bolesna i umire. Nakon što dobije vijest o majčinom stanju Flin kreće vidjeti majku na drugi kraj Australije. Jedina prtljaga je…klavir (!!!). No, Luckyjevi planovi kreću u neočekivanom smjeru nakon što tijekom puta upozna tinejdžericu nepredvidljivu tinejdžericu Meg… Žanrovski, “Naopako” je kombinacija drame i komedije – glumačku ekipu predvode Tim Minchin i Milly Alcock (Rhaenyra Targaryen iz serije “Zmajeva kuća”)

 

MONARCH: LEGACY OF MONSTERS 

 

Gdje: Apple Tv Plus. 10 epizoda

Kada: 17.11 

“Monarch: Legacy of Monsters” ime je serije od deset epizoda koja je, prema najava, kombinacija filma o čudovištima iz Monsterversea (Kong, Godzilla, Mothra…) i akcijskog trilera. Radnja se odigrava u dva vremenska razdoblja – pedesete godine prošlog stoljeća i početak stoljeća u kojem živimo. Povratak u prošlost početak je priče o svijetu čudovišta, “Monarchu” i otkrivanju tajni o kojima ovisi sudbina jedinog nam planeta. Glumačku ekipu predvode Kurt Russell koji se ponovo pojavljuje u seriji nakon gotovo pedeset godina….

 

A MURDER AT THE END OF THE WORLD

 

Gdje: Hulu, 6 epizoda

Kada: 14.11

Zaplet serije “A Murder at The End of The World” izgleda poput slučajeva iz priča Agathe Christie – povučeni milijarder poziva deset gostiju na sastanak na lokaciji koja je….na kraju svijeta. Među uzvanicima je mlada detektivka. Ubrzo nakon dolaska ubijen je jedan od uzvanika i istraga počinje… Autori serije su dinamični duo Zal Batmanglij i Brit Marling (The East, Sound of My Voice) – Brit Marling predvodi glumačku ekipu u kojoj su i Alice Braga, Clive Owen, Joan Chen i Emma Corrin…