RECENZIJA: HEART OF STONE – bez srca i duše

REDATELJ: Tom Harper

GLAVNE ULOGE: Gal Gadot, Jamie Dornan, Alia Bhat, Jing Lusi, Glenn Close, BD Wong

TRAJANJE: 122 minute

 

Vrijeme streaming romantike (čitaj: dijeljenja lozinki na više korisnika izvan kućanstva) polako, ali sigurno prolazi. Prije nekih pet-šest godina “Netflix” je putem društvenih mreža slao ljubavne poruke poput “Love is sharing a password”, ali vremena se mijenjaju – ljubavi više nema i “Netflix” je odlučio ograničiti dijeljenje lozinki. Unatoč negodovanju korisnika takav se potez pokazao opravdanim (za “Netflix” naravno) – streaming div je povećao prihode. Operacija je uspjela i uskoro istim putem kreće i “Disney Plus”…

Povećanje prihoda omogućit će “Netlixu” dodatna ulaganja u sadržaj – nove filmove i serije. Koliki je raspon projekata koji imaju potpis “Netflixa” moglo se vidjeti u posljednjih desetak dana. Prije nekoliko dana izašao je trailer za Maestra, biografsku filmu priču o Leonardu Bernsteinu. U redu, trailer ne mora značiti uspjeh filma, ali s obzirom na to da je film potpisao i glavnu ulogu odigrao Bradley Cooper te da su kao producenti potpisani Steven Spielberg i Martin Scorese može se očekivati (barem) pristojan film. Nekoliko dana prije izlaska spomenutog trailera najgledaniji film “Netflixa” je postao akcijsko-špijunski triler “Heart of Stone”. Riječ je o još jednom skupom, ali praznom, generičkom i kaotičnom projektu izašlom iz “Netflix” laboratorija.

Radnja filma počinje negdje u Italiji. Negdje u Alpama okupila se ekipa tajnih agenata britanske obavještajne službe. Među kvartetom agenata je i Rachel Stone koja, navodno, nema terenskog iskustva, ali je, na neki način, mozak operacije. Nakon što plan hvatanja negativca krene u neželjenom smjeru otkriva se kako Rachel baš i nije toliko neiskusna i naivna kada je riječ o radu na teren. Rachel i ostali članovi tajne ekipe kreću u potragu za najmodernijom umjetnom inteligencijom zvanom Srce…

Foto: Netflix

Teško je nešto novo napisati o filmu koji je još jedan primjer visokobudžetnih, ali generičkih često i besmislenih (za gledatelja – “Heart of Stone” je odradio posao s obzirom na broj sati pregleda korisnika) projekata kakvi se mogu pronaći na “Netflixu”. Radnja je kaotična, scenarija je nerazumljiv, ispunjen rupama. Efekti svih vrsta su gospodari filma, akcijske scene su duge, preduge i neuzbudljive (početak filma je obilježen akcijom koja traje gotovo dvadesetak minuta). Nešto što bi se moglo nazvati radnjom za redatelja i scenariste tek je pauza (često kratka) između akcijskih scena.

Pokušat će redatelj kreirati obrate koji bi trebali biti iznenađujući i podići razinu napetosti filma no oni su traljavo izvedeni te su utopljeni u sivilo filma.

Ambicija filma je, između ostalih, stvoriti špijunsko-akcijski serijal u kojem bi Rachel Stone bila glavna protagonistica. S obzirom na gledanost filma možda se i dogode nastavci te Gal Gadot ponovo postane špijunka. Njena glumačka izvedba u “Heart of Stone” je skromna, vrlo skromna. Zanimljivo je kako je u film zalutala Glenn Close – čitava glumačka ekipa odrađuje posao, zarađuje honorar. Uz ovakvu priču odnosno scenarij teško je očekivati nešto više.

Uz “Netflix” u realizaciji filma sudjelovala je filmska kompanija “Skydance”. Desetak godina mlada filmska kompanija odgovorna je, između ostalih, za ovogodišnju Nemoguću misiju . Spomenuti projekti su žanrovski slični – zapravo “Heart of Stone” izgleda kao da su scenaristi film čuli za radnju novog nastavka iz serijala Nemoguća misija i dodali čudne ideje kako bi stvorili priču za novi visokobudžetni streaming blockbuster. Problem su ideje i realizacija – “Heart of Stone” na može stati u istu rečenicu s Ethanom Huntom. Zapravo riječ je o filmu koji, uz rijetke iznimke, nastavlja tradiciju praznih, nevažnih i neuzbudljivih filmova u koje je “Netflix” uložio ogroman novac. Projekata koji služe isključivo za nabijanje sati gledanja i korištenja streaming servisa. Filmova koji se zaboravljaju i prije nego završi odjava….

 

OCJENA: 2