RECENZIJA: ALASKA DAILY – zašto je ovdje tako tiho?

AUTOR SERIJE: Tom McCarthy

GLAVNE ULOGE: Hilary Swank, Grace Dove, Ami Frank, Joe Tippett

TRAJANJE: 1 sezona, 11 epizoda 

 

“Korporacije uništavaju Ameriku.”

 

Na dodjeli “Oscara” 2016. godine u kategoriji najboljeg filma nagradu je, zasluženo, osvojio Spotlight . Film inspiriran stvarnim događajima (radnja filma smještena je u 2001. godinu) tijekom kojih je novinarska ekipa “Boston Globea” razotkrila seksualno zlostavljanje djece od strane katoličkih svećenika. I kao da zlostavljanje nije dovoljno stravično nadbiskupija, čelnici crkve, ali i dio političkih krugova zlostavljanje je zataškavalo desetljećima. Redatelj Tom McCarthy (uz podršku vrlo dobre glumačke ekipe – u filmu su nastupili Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Michael Keaton, Liev Schreiber...) u filmu je, između ostalih, progovorio o važnosti istraživačkog novinarstva koje je često korektiv društva. O novinarstvu i medijima McCarthy nastavlja priču u seriji “Alaska Daily”

Eileen Fitzgerald novinarka je iz New Yorka. Snalažljiva i uspješna u poslu, ali i arogantna Eileen objavljuje priču o ministru obrane. No, tekst je kompromitiran, novinarka je optužena i za agresivno ponašanje prema suradnicima. Iznenada karijera poznate novinarke nalazi se u slobodnom padu – kako bi pobjegla od poslovnog kaosa u kojem našla, Eileen prihvaća poslovnu ponudu i seli u Anchorage, Alaska. Tamo Eileen počinje raditi u redakciji lista “The Daily Alaskan” i počinje istraživati slučaj nestale djevojke. Kompliciran i zahtjevan slučaj koji donosi iznenađujuća otkrića – pravi izazov za novinarku Fitzgerald…

Zaplet serije podsjeća na “Život na sjeveru”Eileen poput doktora Joela Fleischmana dolazi iz velegrada, urbane sredine na Aljasku. U redu, novinarka dolazi u grad, ali on je potpuno drugačiji od New Yorka. Manje je gužve, naizgled i manje stresa, ali kontroverznih tema za novinarska istraživanja ne nedostaje. Anchorage nije prikazan stereotipno kada je o vremenskim prilikama riječ – nema snijega i leda – tek sivi tonovi naizgled dosadnog grada. Ipak, ispod površine skriva se Anchorage opterećen problemima koji se mogu pronaći u velikim američkim gradovima. Ne samo američkim…

Novinarstvo je ponovo u fokusu Toma McCarthyja – s obzirom na format serije koja sadrži puno više minuta filma, autor se detaljnije pozabavio trenutnim stanjem istraživačkog novinarstva, ali i medija u cjelini. Dijagnoza nije ohrabrujuća – tiskani mediji teško opstaju pod naletom internetskih portala, autori su (bez obzira radi li se o internetu ili tiskanim medijima, izloženi raznim pritiscima, mišljenja postaju važnija od činjenica i iskrivljuju istinu….uvjeti u kojima novinari rade sve su skromniji (barem kada je o redakciji “The Daily Alaskan” novina riječ). Međutim, predaje nema – novinarstvo, ono istraživačko, i dalje živi. Ili bar pokušava preživjeti nalete žutila, clickbaitova, lažnih vijesti te informacijske, medijske površnosti.

Foto: Screenshot

Autor je koristeći više novinarskih slučajeva prikazao probleme američkog društva – čitava je serija društveni komentar. Zamisao nije loša – “Alaska Daily” prikazuje SAD iz perspektive Aljaske. Neki su slučajevi povezani isključivo povezani s mjestom radnje dok se ostali (većina njih) mogu preslikati odnosno pronaći na čitavom teritoriju SAD-a (i svijeta). Takav pristup ima dobre i loše strane – dobra strane je prikaz problema i komentar aktualnog društvenog trenutka. Slučajevi su različiti i uspješno su prikazani iz novinarskog kuta, ali i kao problemi lokalne zajednice (npr. slučaj prodaje lokalnog restorana). Međutim, veći broj slučajeva koje gledamo zasjenili su glavni slučaj (nestanak djevojaka), glavni razlog zbog kojeg je Eileen stigla u Anchorage. Prilika za napetijom, trilerski i kriminalistički snažnijom serijom – umjesto trilera “Alaska Daily” većinom je drama. Drama vrijedna gledanja, ali teško se oteti dojmu (s obzirom na slučaj nestalih djevojka) kako bi više minuta serije posvećenih spomenutom slučaju seriju učinilo bitno zanimljivijom i napetijom.

Radnja serije, većinom, prati likove u redakciji novina. Njihovi usponi i padovi, sumnje i očekivanje te strast prema novinarskom poslu uvjerljivo su prikazani. Međutim, interakcija između likova, kolega s posla slabija je karika serije. Odnosi unutar redakcije izgledaju prilično umjetno i tanko. Razlog takvog dojma djelomično leži u dijelovima scenarija, ali i nekoliko skromnijih glumačkim izvedbama.

U red slabijih glumačkih izvedbi ne pripada nastup Hilary SwankDjevojka od milijun dolara danas je iskusna glumica koja sa sigurnošću i dojmljivo interpretira glavnu i najvažniju figuru serije.

“Alaska Daily” je zanimljiva, većinom i aktualna serija koja prikazuje život novinara na Aljasci. Bez obzira što Aljaska izgleda daleko i hladno, većina slučajeva kojima se novinari lista “Alaska Daily” bave mogu se pronaći na svim stranama svijeta. Redatelj Tom McCarthy ponovo se bavi omiljenom temom (novinarstvu), serije ima dovoljno zanimljivih i intrigantnih trenutaka, ali teško se oteti dojmu kako bi drugačiji žanrovski pristup (više trilera manje drame) seriju učinio boljom i napetijom.

 

OCJENA: 7.5