RECENZIJA: CREED III – šaka iz Los Angelesa

REDATELJ: Michael B. Jordan

GLAVNE ULOGE: Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors, Wood Harris, Florian Munteanu

TRAJANJE: 116 minuta 

 

“Ne duguješ ništa ovom tipu. Baš ništa.” – Tony Burton

 

Neki (mnogi?) ljubitelji film, prije svih obožavatelji “Rocky” serijala, sumnjičavi su bili prema novom, filmskom oživljavanju Rockyja Balboe. Jedna od najuspješnijih filmskih sportskih priča ionako je imala previše nastavaka i činilo se kako novi film iz “Rocky” serijala (iako se zove Creed) nema smisla. Međutim. redatelj Ryan Coogler (Cooger je uz Stallonea i scenarist prvog filma) izvrsno je spojio najbolje iz prethodnih filmova te donio pravo osvježenje, novu snagu serijalu. Priča o ostarjelom Rockyju koji postaje trener mladom i divljem Adonisu, sinu svojeg najdražeg suparnika Apolla Creeda funkcionirala je na više razina. Za nastup u filmu Stallone je nominiran za “Oscara”, film je solidno prošao u kinima – nastavak je bio pitanje vremena. Dvojka je u ring vratila prezime Drago – Adonis se sudario sa sinom ubojice oca. Iako je nastavak probudio nostalgiju i donio novi, veliki obračun u ringu te bolje komercijalne rezultat ipak je riječ o slabijem filmu. Nastavak nije bio završetak priče – “Creed III” stigao je u kino dvorane s novim redateljem, ali bez Rockyja, Stallonea…

Višestruki prvak Adonis povukao se iz svijeta boksa. Adonis je otišao kako odlaze najveći – na vrhuncu slave, nakon što je osvojio sve što se može osvojiti u svijetu profesionalnog boksa. Bivši boksača uživa u mirovini, obiteljskom životu. Njegov mir poremeti susret s prijateljem iz djetinjstva – Damien je, nakon odsluženja višegodišnje zatvorske kazne, potražio starog prijatelja i zamolio Adonisa za uslugu. Želi trenirati s bivšim prvakom i pokazati što zna u ringu…

Treći film serijala redateljski je prvijenac Michaela B. Jordana. Redatelj prvog filma Ryan Coogler potpisan je kao jedan od scenarista – nema više ni Rockyja (Stallone je producent filma). Treći film serijala u najvećoj je mjeri projekt mladog Jordana. Koliko je Jordan uspješan u prvom redateljskom poslu?

Ne pretjerano – “Creed III” na neki je način kompilacija detalja radnji prethodnih filmova “Rocky”/”Creed” serijala. Imamo prvaka koji se vraća u ring zbog posljednje borbe, gubitnika koji dobiva šansu za svjetsku titulu, divljeg i sirovog izazivača (Damian Anderson u trenucima podsjeća na Clubbera Langa iz trećeg “Rockyja”) itd, itd. Novost u serijalu je spomenuti Anderson, duh iz prošlosti koji nakon odsluženja višegodišnje zatvorske kazne kuca na vrata starog prijatelja kako bi dobio priliku za svojih petnaest minuta slave. Takav zaplet ima smisla s obzirom na biografiju Creeda mlađeg, te je intrigantan iz više razloga: Anderson je, prije svega, predstavljen kao negativac, ali s obzirom na sudbinu teško je divljeg i radikalnim rješenjima sklonog boksača (Damian se pokazuje kao manipulator izvan ringa) u potpunosti osuditi i okrenuti mu leđa. Međutim, kao da niti Jordan odnosno scenaristi filma nisu sigurni gdje bi smjestili Andersona. Da, neodlučnost, nedorečenost, ali i predvidljivost glavni su problemi trećeg “Creed” filma.

Foto: MGM

Od prvog pojavljivanja Andersona i njegovog susreta s umirovljenim prvakom, događaje u filmu je prilično lako predvidjeti. Nema puno iznenađenja, sve je rutinski odrađeno – prvak mora ostati prvak, negativac koji u trenucima izgleda prilično ozbiljno ipak nije takav negativac, obitelj je najvažnija…i to je otprilike “Creed III”.

Vrlo dobra je redateljska minijatura u kojoj se događaj iz prošlosti koji je razdvojio Creeda i Andersona ne otkriva na početku već se detalji otkrivaju, kroz više retrospekcija. Međutim, ovdje dolazimo do problema nedorečenosti – gledatelj nikada neće saznati što se stvarno dogodilo kobne noći kada su životni putevi prijatelja iz djetinjstva razdvojeni. Možemo samo nagađati točan i precizan razlog višegodišnje kazne (ključan detalj za životnu priču Damiana Andersona, ali i radnju filma). Nije ovo jedina nedorečenost filma, ali je najveća i najvažnija.

Borbe u ringu izgledaju solidno, djeluju uvjerljivo, ali Jordan u završnoj borbi nepotrebno koristi redateljske vratolomije. Vjerojatno je takav pristup redateljeva želja za novim detaljima, razlikom u odnosu na prethodne filmove i borbe u ringu, ali spomenuti trenuci su nepotrebni i priču ne čine uvjerljivijom i(li) zanimljivijom. Upravo suprotno… I da, kako je moguće da su Felix Chavez i Damian Anderson završili u istoj boksačkoj kategoriji. Razlika u fizičkom izgledu je (pre)drastična…

O glumačkoj ekipi je manje-više sve poznato – većina njenih članova nastupa u prethodnim filmovima. Novo je glumačko lice Jonathan Majors u ulozi Damiana Anderson. Majors je solidan i daje maksimalno moguću uvjerljivost protagonistu koji nije najsretnije scenaristički napisan. 

Prvi je “Creed” bio pravo osvježenje i vrlo dobar početak trilogije. Drugi je film slabiji, ali je i dalje držao glavu iznad vode odnosno zanimljivost uz dašak nostalgije za nekim prošlim filmsko-boksačkim vremenima. Unatoč nekoliko zanimljivih trenutaka, “Creed III” najslabija je karika serijala – zaplet ima potencijala, ali cjelina pati od predvidljivosti, nedorečenosti i ponavljanju niza detalja ranije viđenih u serijalu. Izgleda kako novih scenarističkih ideja nedostaje i Adonis Creed treba otići, zapravo ostati u mirovini….

 

OCJENA: 5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)