RECENZIJA: OPERACIJA FORTUNE: PREVARA STOLJEĆA – u potrazi za savršenim oružjem

REDATELJ: Guy Ritchie

GLAVNE ULOGE: Jason Statham, Josh Hartnett, Hugh Grant, Aubrey Plaza, Cary Elwes

TRAJANJE: 114 minuta

NAZIV ORIGINALA: Operation Fortune: Ruse de Guerre 

 

“Nema razloga za nervozu. Oni su samo ubojice.” – Danny Francesco

 

Nakon ne pretjerano (kreativno) uspješnog izleta u  blockbusterske vode (Aladdin , Kralj Arthur: Legenda o maču) britanski filmaš Guy Ritchie vratio se u formu filmovima Gospoda i Dani gnjeva . Povratak na domaći teren (svijet kriminala) vratio je Ritchieja na pravi (filmski) put. “Gospoda” je bio projekt sličan najboljem što je Ritchie snimio (“Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške”, “Snatch”) dok je Jason Statham smrtno ozbiljan i brutalno efikasan osvetnik u “Danima gnjeva”. Ritchie je i dalje vrlo aktivan – priprema, između ostalih, seriju “Gospoda” (inspiriranu istoimenim filmom), ali i nastavak “Aladina” te akcijski triler “Covenant” (Jake Gyllenhaal glavni je glumački adut filma). No, prije spomenutih naslova  priprema seriju “Gospoda”, nastavak “Aladina”  Ritchie je potpisao akcijski triler s dodatkom špijunaže pod naslovom “Operacija Fortune: Prevara stoljeća”.

Poput mnogih kino naslova posljednjih godina “Prevara stoljeća” doživjela je nekoliko odgoda kada je o premijeri riječ. Neke od njih uzrokovane su pandemijom dok je početak prikazivanja filma jednom odgođen zbog…rata u Ukrajini. Nekoliko nižerangiranih negativaca filma su Ukrajinci i odluka je bila čekanje u nadi da će rat u Ukrajini (pre)stati – no, rat, nažalost i dalje traje i pošto show must go on “Prevara stoljeća” konačno je stigla u kino dvorane početkom 2023. godine.

Događaj koji pokreće radnju filma odnosno špijunsku operaciju dogodio se…baš u Ukrajini. U Odesi je ukradeno nešto, moderno i efikasno oružje. Nešto je pronašlo kupce na crnom tržištu i postiže cijenu od nevjerojatnih petnaest milijardi dolara – kako bi spriječili katastrofu šefovi britanskih tajnih službi okupljaju ekipu koja bi popravila štetu i oružje vratila kontrolu. Družinu malu, ali odabranu predvodi Orsone Fortune – potraga vodi do milijardera Gregga Simmondsa…

Ako bi tražili film sličan “Prevari stoljeća” u dosadašnjoj redateljevoj filmografiji onda bi izbor pao na vrlo dobri, ali i stravično podcijenjeni Šifra U.N.C.L.E. – iako se radnja novog Ritchijeva filma događa desetljećima nakon Hladnog rata, puno je sličnosti s “Šifrom U.N.C.L.E.”. Špijunska nadmudrivanja i obrati, mnogobrojne lokacije na kojima se odigrava radnja, akcija… neki su, ne i jedini, detalji koji povezuju navedene filmove. Ipak, iako u trenucima zabavan i lako gledljiv, “Operacija Fortune: Prevara stoljeća” slabiji je film od “Šifre…”. Iz više razloga.

Foto: Miramax Film

Špijunska priča filma je prilično konfuzna, negativaca ima više nego onih koji žele spasiti stvar, ali teško je detektirati i reći tko je glavni odnosno tko vuče konce čitave igre. U redu, s obzirom na vrijeme odnosno minute filma kao glavni igrač nametnuo se milijarder Gregg Simmonds, ali on je samo posrednik koji radi za proviziju. U lovu na savršeno oružje je i drugi špijunski tim za koga se sve do finala ne zna za koga rade, u tekstu spomenuti Ukrajinci te dvojac bez kormilara, intimusi milijardera Simmondsa koji nemaju nikakvu karizmu negativca niti su, sve do finala filma, prisutni u filmu. Redatelj je, ne samo kada je o velikom broju negativaca riječ, više posvetio formi nego sadržaju.

Akcije u filmu ne nedostaje – Jason Statham, glumac čija je karijera neraskidivo povezana s Ritchiejem (prvi glumački posao Jasona Stathama bio je u debitantskom redateljevom filmu “Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške”) u prilično je dobroj akcijskoj formi i zapravo je pokretač većine akcijskih scena. Film ima duhovitih trenutaka, ali znatno manje nego u najboljim redateljevim filmovima. Nekoliko trenutaka filma daju i cinične komentare o svijetu oko nas – možda i najbolji među njima je lik licemjernog milijardera, istovremeno i trgovca oružjem koji organizira humanitarne akcije kojima je cilj pomoć… djeci, žrtvama rata.

Kao i uvijek Ritchie je okupio vrlo zanimljivu glumačku ekipu – uz spomenutog akcijskog Stathama vrijedi izdvojiti dva imena. Prvi je Hugh Grant koji u zrelom razdoblju životne i glumačke karijere uživa u interpretaciji likova koji su potpuno drugačiji od onih po kojima je glumac postao poznat ljubiteljima filma (rastresenog i zbunjenog junaka romantičnih komedija posljednjih su godina zamijenili negativci različitih vrsta). Glumački, prvo ime filma je izvrsna Aubrey Plaza – američka glumica imala je izvrsnu 2022. godinu (odlični nastupi u drugoj sezoni serije “Bijeli lotos” te filmu “Kriminalka Emily”) sjajna je u ulozi verbalno britke i snalažljive računalne stručnjakinje Sare Fidel, članice ekipe Orsona Fortunea.

“Operacija Fortune: Prevara stoljeća” ima svojih trenutaka – u trenucima je riječ o zabavnom i duhovitom filmu s puno akcije u kojem možemo vidjeti nekoliko zanimljivih glumačkih izvedbi. Ipak, riječ je o jednom od slabijih filma redatelja Ritchieja koji se neće dugo pamtiti. Ostaje u sjećanju tek nekoliko sati, najviše dana nakon izlaska iz kino dvorane.

 

OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)