RECENZIJA: KRIMINALKA EMILY – gotovina ili kartica?

REDATELJ: John Patton Ford

GLAVNE ULOGE: Aubrey Plaza, Theo Rossi, Bernardo Badillo, Kara Luiz

TRAJANJE: 97 minuta

NAZIV ORIGINALA: Emily the Criminal 

 

“Želim biti slobodna.” – Emily

 

U posljednjih desetak dana pisac ovih redaka se, gledajući filmove i serije, u nekoliko navrata (točnije tri) sudario s naslovima u kojima je nastupila američka glumica Aubrey Plaza. Prvi od njih se dogodio u kinu – riječ je o akcijskoj komediji Operacija Fortune: Prevara stoljeća u kojoj je Plaza dojmljiva u ulozi verbalno britke (posebno u nadmetanjima s Jasonom Stathamom) i iznimno vješte kompjutorske stručnjakinje Sare Fidel. Nakon špijunske priče slijedila je izvrsna druga sezona serije “Bijeli lotos” – Plaza je (ponovo) vrlo dobra u ulozi gospođe Harper Spiller koja sa suprugom dolazi na sedmodnevni odmor na Siciliju. Treći i završni, glumački najbolji i najkompletniji, dio Plazine trilogije Vašeg autora uloga je izvrsnom malom-velikom filmu pod naslovom “Kriminalka Emily“.

Plaza je Emily iz naslova filma – talentirana djevojka koja se našla u velikim dugovima nastalog zbog studiranja na eminentnom fakultetu. Zarađuje za život kao dostavljačica hrane – svaki dolar viška odlazi na kamate i situacija je neizdrživa, na rubu opstanka. Pokušava naći ozbiljan, stalni i bolje plaćeni posao, ali ne može pronaći ništa i zbog prošlosti, problema sa zakonom (fizički napad, vožnja s previše promila alkohola u krvi). Priliku za dodatnu zaradu Emily dobiva nakon telefonskog poziva na broj kojeg je dobila od kolege s posla. Za nekoliko minuta Emily je zaradila 200 dolara – posao nije legalan, ali Emily želi zaraditi više. No, veća zarada nosi i veći rizik – Emily polako, ali sigurno postaje sve bolja u poslu koji će zauvijek promijeniti njenu sudbinu….

Brojni su filmovi, odnedavno i serije koji tematiziraju američki san, put do uspjeha koji dolazi nakon mukotrpnog rada i upornosti. Često se u njima spominje izraz work hard (riječi koje se mogu čuti u govorima američkih političara, prije svih predsjedničkih kandidata) koji označava put prema (barem) normalnom obiteljskom životu i temelj je razvoja i napretka SAD-a. “Kriminalka Emily” prikazuje drugu stranu medalje – Emily na neki način predstavlja sve one kojima se san i želja pretvorio u noćnu moru. Talentirana djevojka (ili mlada žena – slikanje je njena strast) spletom okolnosti dolazi u dužničko ropstvo kojeg se, zapravo, i nemoguće osloboditi (dio razloga leži u grijesima iz prošlosti koji nisu povezani s novcem). Emily mora raditi posao koji je skromno plaćen – ako i ostane nešto novaca kamate ne dozvoljavaju smanjenje duga. Pokušat će Emily promijeniti posao, ali neuspješno – jedan od poslova u uglednoj agenciji trebala bi obavljati besplatno. Jer taj je posao velika prilika za budućnost kako kaže poslodavac. Budućnost koja je za Emily neizvjesna i nesigurna – ona nema vremena za budućnost i čekanje.

Sve navedeno (uz određene varijacije na temu) nije specifičnost samo SAD-a – sličnu sudbinu proživljavaju mnogi. Iz očaja i nemoći Emily postaje kriminalka – počinje zarađivati na kartičnim prijevarama i zarađivati nelegalno. Prvo malo…. zatim više…onda još  više…

Foto: Sundance Institute

Iako je Emily prešla na tamnu stranu, ona nije negativka koju će redatelj (pa i gledatelj) prezirati i odbaciti. Ne, neće ni podržati kartične prijevare, ali glavna je (anti)junakinja vješto oblikovana i bori se s problemom često prisutnim u današnjem društvu.

Redatelj i scenarist John Patton Ford (“Emily kriminalka” njegovo je debitantsko ostvarenje) vješto kombinira žanrove. Film sadrži elemente drame (socijalne, ali i ljubavne) uz snažan dodir trilera. Napetost tijekom nekih scena (npr. kupnja automobila) opako je uvjerljiva i natopljena neizvjesnošću.

Čitavim trajanjem filma redatelj vješto izbjegava klišeje često viđene u filmovima slične tematike. Priča odlazi u neočekivanom smjeru dok je sam završetak filma prilično provokativan i intrigantan.

Aubrey Plaza nosi film od prve minute do posljednje scene. Njeno izdanje u filmu redatelja Pattona (ali i ranije u tekstu spominjanom filmu i seriji) pokazuje kako na Plazu u budućnosti treba računati. Glumica koja pokazuje veliki raspon glumačkih transformacija, glumica koja može jednako dobro funkcionirati u različitim žanrovima (drama, komedija, triler…).

“Kriminalka Emily” napeta je i iznimno realistična priča o mladoj ženi koja je, pritisnuta dugovima, odabrala prelazak na tamnu stranu, život na krivoj strani zakona. Dramu s dodacima trilera krasi izvrsno izdanje glavne glumice, izbjegavanje stereotipa i preispitivanja naličja američkog načina života. Zapravo, naličja života koje nije samo američki proizvod već se događa svuda oko nas…

 

OCJENA: 8.5

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)