NEPOZNATO O POZNATOME (treći dio)

Osamdesete godine prošlog stoljeća, nažalost, davno su iza nas, ali, srećom, poslije njih ostali su (ili su kasnije inspirirale) odlične filmove i serije koje i danas pronalaze put do novih generacija.

Jedan od razlog je činjenica kako su teme koje su filmovi tog vremena obrađivali aktualni i danas – pored toga dio njih je i odličnu glazba, najveći hitovi iz tog vremena.

Zbog navedenih razloga za današnju treću epizodu rubrike “Nepoznato o poznatome” Ivan Markić odabrao je tri naslova snažno povezanih sa osamdesetima. Filmovi iz pregleda snimljeni su u osamdesetima dok se radnja serije odigrava upravo u tim godinama.

U rečenicama koje slijede pročitajte ono što (možda) niste znali o seriji “Stranger Things” i filmovima “The Goonies” i “Ostani uz mene” – tekst otkriva detalje radnje o spomenutim naslovima.

 

STRANGER THINGS 

 

Photo: Netflix

 

Napomena: rečenice koje slijede otkrivaju detalje o radnji serije

 

Crvena neonska slova i retro zvukovi čine sad već prepoznatljivi intro serije.

Uvod je inspiriran filmovima iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, ponajviše radom Richarda Greenberga. On je najpoznatiji kao autor logotipa kultnih filmskih naslova poput “Alien”,”Superman”,” i “The Goonies”.

Demogorgon je zastrašujući negativac prepoznatljiv po otvaranju lica – iako su mnogi gledatelji pomislili kako je riječ o CGI-u ipak je radi o praktičnim efektima.

Potrebno je 27 zasebnih motora da bi cijeli mehanizam funkcionirao i da bismo dobili finalni rezultat koji vidimo na ekranu.

Mehanizam je ugrađen unutar  malenog ruksaka skrivenog unutar samog kostima.

Braća Duffer, autori serije, posjeduju dokument od 30 stranica u kojem su objašnjene sve tajne koje krije Upside Down.

Braća su izjavili da su tu stvari za koje jednostavno nije bilo prostora u seriji a dio su cijelog univerzuma. Tada su završili sa snimanjem prve sezone – taj im je dokument, vjerojatno, bio jako praktičan tijekom stvaranja svih ostalih sezona.

Uloga Barb u prvoj sezoni pripala je Shannon Purser kojoj je to bio prvi glumački angažman. Nancy i Barb najbolje su prijateljice – iako kratka njena uloga je itekako ostala zapamćena u sjećanjima fanova.

Glumica se kasnije pojavila u serijama “Riverdale” i “Rise”.

U jednom od razgovora za “Entertainment Weekly” braća Duffer su priznali kako su napravili psinu majci jednog od glumaca iz serije. Noah Schnapp koji u seriji interpretira Willa -njegovo lažno truplo braća Duffer su pokazali…glumčevoj majci (!!!???)

“Gospođu Schnapp smo pozvali i rekli joj kako joj moramo nešto pokazati i potom je odveli u mračnu prostoriju u kojoj smo inače držali rekvizite. Među rekvizitima je bilo i nevjerojatno realistično Willovo lažno truplo. Žena je od šoka zanijemila i tu smo shvatili da smo možda prešli granicu…Kasnije kad su joj se malo slegnuli dojmovi fora joj je bila odlična”- kažu braća.

Nedavno završena četvrta sezona emitirala se u dva dijela.

Samo snimanje devet epizoda trajalo je gotovo dvije godine.

Brojke o četvrtoj sezoni – devet scenarija, preko 800 stranica, skoro dvije godine snimanja, tisuće specijalnih efekata i gotovo dvostruko duža minutaža svih epizoda u odnosu na ostale sezone. Dodatne probleme izazvala je epidemija korona virusa što je na kraju rezultiralo pauzom između treće i četvrte sezone koja je trajala tri godine.

Jedna od najupečatljivijih scena u zadnjoj sezoni je kad Eddie Munson (Joseph Quinn) svira “Master of Puppets” grupe “Metallica”.

U razgovoru za podcast “Off Menu” Joseph je izjavio kako u toj sceni on doista svira gitaru. Službeni Twitter kanal serije je podijelio behind-the-scenes video gdje vidimo glumca kako vježba na gitari.

Scena u kojoj Eddie umire na Dustinovim rukama jedan je od najtužnijih dijelova četvrte sezone.

Autori serije su na svom Twitter računu potvrdili kako je scena trebala biti bez dijaloga. Završna verzija, srećom, nešto je drugačija.

Dok Eddie leži u Dustinovim rukama posljednje riječi koje mu uputi su :”Volim te čovječe…”.

Dustin još jače brizne u plač i odvrati mu :”Volim i ja tebe čovječe”.

Glumci su improvizirali dijalog i zahvaljujući tome imamo jedan od najemotivnijih trenutaka u cijeloj seriji.

Vecna je upečatljiv negativac a iako većina ljudi na prvu možda pomisli da je u pitanju CGI u sceni nisu korišteni računalni efekti.

U kompliciranom kostimu je glumac Jamie Campbell Bower.

Nanošenje svih slojeva kostima i šminke znalo je trajati i do sedam i pol sati.

Glumac David Harbour potvrdio je na svom Instagram profilu da je mač kojeg Hopper koristi u četvrtoj sezoni zapravo rekvizit sa snimanja filma “Conan The Barbarian” iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. 

 

THE GOONIES 

 

Photo: Warner Bros

 

Djeci nije bilo dozvoljeno vidjeti piratski brod dok se gradio kako bi njihova reakcija bila što iskrenija. Njihova reakcija kad vide brod po prvi put u filmu je 100 % autentična.

Sean Astin (Mikey) je sa snimanja kao uspomenu ponio kartu s blagom.

Njegova mama je kartu bacila u smeće dok je čistila Seanovu sobu.

Seanova originalna snimka audicije iz 1984. godine Mark može se pronaći na YouTubeu.

Bivši NFL igrač John Matuszak je utjelovio deformiranog Slotha. Fizička transformacija u kultni lik trajala je pet sati.

Film je odlično prošao na kino blagajnama zaradivši 124 milijuna američkih dolara na 19 milijuna dolara koliko je uloženo u snimanje.

Tijekom godina se pričalo o raznim potencijalnim spin-off filmovima među ostalim i Cartoon Network seriji u kojoj bi se Corey Feldman vratio u ulozi Moutha.

Do danas nikakav nastavak ili prednastavak nije snimljen niti postoje ikakvi planovi za to u bliskoj budućnosti.

Možda je tako i bolje…

Na kraju filma Sloth podere prsluk otkrivajući prepoznatljivu plavu majicu sa Superman logom.

Redatelj Richard Donner koji je redatelj i “Supermana” iz 1978.

Gradonačelnik grada Astoria, država Oregon gdje se film snimao objavio je na proslavi 2010. godine novi praznik – “Goonies Day”.

Obilježava se svake godine, 7.lipnja.

Pokojni Corey Haim je bio na audiciji za ulogu Moutha koju je na kraju dobio Corey Feldman.

Poslije “Gooniesa” spomenuti dvojac se ponovo sreo u “Izgubljenim dječacima (The Lost Boys)” (1987). Postali su dobri prijatelji te nastupili zajedno u još šest filmova.

Jedna od scena koje su snimljene a nisu završile u finalnoj verziji filma je i ona s piratskim brodom i hobotnicom koja zarobi neke od naših junaka. Scena se može pronaći na YouTubeu.

Od glumačke postave najviše se proslavio Josh Brolin kojem je uloga Mikeyjeva brata Branda bilo prva uloga u glumačkoj karijeri. Sin je legendarnog glumca Jamesa Brolina.

U svojoj bogatoj karijeri glumio je u “Nema zemlje za starce”, Osvetnici: Rat beskonačnosti , Deadpool 2 i Sicario

 

OSTANI UZ MENE (Stand by me) – (1986) 

 

Foto: Screenshot

 

Film je nastao prema priči Stephena Kinga “The Body” objavljenoj 1982. godine u knjizi “Different Seasons” (u istoj zbrici priča nalazi se i “Iskupljenje u Shawshanku”)

Šefovi “Columbia Studios” isprva nisu htjeli taj naslov jer im nije zvučao dovoljno dobro za film koji je u prvom redu namijenjen mlađim gledateljima.

Na kraju su odabrali naslov “Ostani uz mene” (“Stand by Me”) – istoimena pjesma Ben E. Kinga svira na odjavnoj špici filma.

Will Wheaton (u filmu interpretira Gordieja Lachancea) je rekao u intervjuu kako je jedna od najboljih stvari u vezi filma to što su za glavne uloge pronašli glumce koji su zaista kao likovi koje su utjelovili.

Vlastite nesigurnosti, bijes, ljutnja i strast koju je svaki od glumaca dao svojem liku njihove izvedbe su samo još podignuli na jednu višu razinu.

Kiefer Sutherland (Ace Merrill) u jednom od gostovanja kod Jimmyja Kimmela ispričao anegdotu sa snimanja kad se kolega Jerry O’Connell našao u nelagodnoj situaciji. Jerry je sa svojim bejbisiterom u pauzi od snimanja došao na lokalni sajam i kupio kekse za koje nije znao da sadrže ilegalne supstance. Nakon dva sata lutanja po šumi uplakani i prestrašeni Jerry je pronađen ali je snimanje bilo prekinuto na dva dana.

Corey Feldman će sigurno posebno pamtiti ovaj film o odrastanju. – u izjavi za The Wrap tijekom snimanja filma je prvi put izašao u klub, prvi puta probao alkohol, prvi puta poljubio djevojku i prvi puta se pojavio u spotu zahvaljujući Riveru Phoenixu.

Prije nego je legendarna četvorka izabrana za uloge su razmatrani Sean Astin, Ethan Hawke i Stephen Dorff.

Film je imao budžet od 7.5 milijuna američkih dolara a zaradio je 52 milijuna dolara.

Na filmskoj stranici IMDB ima ocjenu 8.1 na temelju više od 400 000 glasova.

Kultna pjesma po kojoj je film dobio ime u izvedbi je Ben E. Kinga  – prije njega pjesmu su izvodili, između ostalih, John Lennon, Muhammad Ali i Jimi Hendrix, ali samo je Kingova verzija završila kao finalna i osvojila top ljestvice i srca publike.

Glumac Will Wheaton se kasnije pojavio kao Wesley Crusher u kultnoj “Star Trek: The Next Generation” a prije nekoliko godina “glumio” je samog sebe u nekoliko epizoda “Teorija velikog praska”.

River Phoenix je preminuo 31.listopada 1993.godine. Brat je Joaquina Phoenixa a najpoznatiji je po ulogama u “Moj privatni Idaho”,”Indiana Jones i posljednji križarski pohod” i “The Thing Called Love”.

River Phoenix nominiran je za filmsku nagradu Oscar 1989.godine.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)