BATMAN: filmovi koji nikada nisu snimljeni

U danima prije premijere filma “Batman & Robin” danas davne 1997. godine, stvari su za serijal o osvetniku iz Gothama izgledale i više nego dobro. Serijal koji je 1989. započeo Tim Burton a nastavio Joel Schumacher (bitno slabijim, ali i dalje financijski isplativim “Batmanom zauvijek”) imao je podršku publike – s nestrpljenjem se očekivao novi nastavak u kojem je, između ostalih, angažiran posljednji akcijski junak Arnold Schwarzenegger. “Batman & Robin” izgledao je kao sigurni kino hit, ali nakon prvih dana prikazivanja postao je…promašaj epskih razmjera.

Nakon potonuća četvrtog filma serijala idući film o Vitezu tame pojavio se tek 2005. godine – Christopher Nolan uspješno je oživio Batmana u Početku – uslijedili su i nastavci i Bruce Wayne je ponovo postao redoviti stanovnik kino dvorana. No, tijekom osmogodišnje pauze i početka trilogije “Vitez tame” u pripremi je bilo nekoliko Batman projekata koji se nikada realizirali nisu. U nastavku teksta možete saznati detalje o tri takva projekta.

 

BATMAN UNCHAINED

 

“Batman Unchained” je izgledao kao sigurna oklada do premijere filma “Batman & Robin”. Film je trebao zaokružiti “Batman trilogiju” u režiji Joela Schumachera (“Batman zauvijek”, “Batman & Robin”), ali i okupiti negativce iz filmova Tima Burtona (The Penguin u cameo ulozi) te Joker u  interpretaciji Jacka Nicholsona. Kao novi negativci najavljeni su Harley Quinn (redateljeva favoritkinja za ulogu bila je Courtney Love) i Jonathan Crane iliti Scarecrow (za interpretaciju Strašila prvi je Schumacherov izbor bio Nicolas Cage). Redatelj je “Batman Unchained”, prema vlastitim izjavama, zamislio kao znatno mračniji i brutalniji film od prethodnika. George Clooney i Chris O’ Donnell ponovo bi obukli kostime Batmana i Robina, ali Batgirl nije bila u igri za nastup u filmu…

 

BATMAN: YEAR ONE 

 

Foto: Frank Miller/DC Comics, 1986

Godine 1986. Frank Miller objavio je četiri nastavka stripa “The Dark Knight Returns” u kojima se Batman odnosno Bruce Wayne vraća iz mirovine i rješava probleme u Gothamu. Miller (autor stripa i jedan od redatelja “Sin Cityja” – jednog od najboljih filmova temeljenih na stripu) počeo je pisati za scenarij koji bi resetirao priču o Batmanu i vratio Brucea Waynea na početak karijere zaštitnika Gothama. Ideja slična ovogodišnjem Batmanu , ali uz bitne razlike. Miller je prvu godinu zamislio kao kombinaciju akcije, trilera i horora (glavni protivnik Batmana bila bi korupcija odnosno njeni glavni nositelji u Gothamu – vjerojatno je riječ o najradikalnijem prikazu Viteza dame na velikom platnu. Glavni favorit za redatelja bio je Darren Aronofsky (“Pi”, “Rekvijem za snove”, “Majka”…) – projekt nikada nije realiziran zbog prevelikog budžeta, ali i (pre)radikalnog prikaza Batmana za kino standarde….

 

BATMAN vs SUPERMAN

 

Trinaest godina prije filma Batman v Superman: Zora pravednika počela je priprema projekta koji je trebao spojiti Gotham i Metropolis. Redatelj filma trebao je postati pokojni Wolfgang Petersen (“Oluja svih oluja”, “Das Boot”…). Scenarist filma Andrew Kevin Walker (“Sedam”) zamislio je vrlo zanimljivu superjunačku priču – početak filma trebao je prikazati vjenčanje Brucea Waynea koji se umirovio kao Batman. Odlučio je Wayne oženiti dugogodišnju zaručnicu (koja ne zna za njegov dvostruki život), ali slijedi napad tijekom vjenčanja u kojem odabranica Batmanova srca umire. Istovremeno u Metropolisu se događaju teroristički napadi – Clark Kent je prekinuo vezu s Lois Lane, njegovi su roditelji pokojni i daleko je od najboljih dana. Batman i Superman počinju istrage spomenutih napada i dolaze u sukob. Međutim, organizatori napada i krivci za žrtve su Joker i Lex Luthor. Realizaciju i premijeru filma usporili su i odgodili napadi na Blizance (9/11), čitava priča odgođena je za 2004. godinu, ali ovaj “Batman vs Superman” nikada nije realiziran. Umjesto filma Wolfganga Petersona stigao je “Superman Returns” 2006. godine…

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)