RECENZIJA: NOĆ VJEŠTICA – KRAJ

REDATELJ: David Gordon Green

GLAVNE ULOGE: Jamie Lee Curtis, Andi Matichak, Rohan Campbell, James Jude Courtney, Will Patton

TRAJANJE: 111 minuta

NAZIV ORIGINALA: Halloween Ends

 

“Večeras je Noć vještica…..ludo ćemo  se provesti…” – Corey

 

UPOZORENJE: Tekst otkriva detalje o radnji filma

 

Popularnost Michaela Myersa, jednog od najvažnijih i najpopularnijih simbola horor žanra u kombinaciji s akcijskom cijenom kino ulaznice čini se kao dobitna kombinacija. Pisac ovih redaka gledao je završno poglavlje “Noć vještica” trilogije u prepunom zagrebačkom kinu iako termin nije bio udarni – zapravo nije još bio vikend (četvrtak). Koliko je na posjetu utjecala promocija “kino za 20 kuna” a koliko popularnost Michaela Myersa teško je ocijeniti, ali ljubitelji filma (u sličnom sam okruženju pogledao i “Amsterdam” dan kasnije) iskoristili su produženi vikend kako bi pogledali završetak trilogije koja je počela 2018. godine…

Kada je davne 1978. godine maestro John Carpenter prema vlastitom scenariju (Carpenter je i autor glazbe) režirao film u kojem nas je upoznao s iskonskim zlom pod imenom Michael Myers, nemoguće je bilo predvidjeti kako će o “Noći vještica” biti snimljeno (uključujući i “Kraj”) čak trinaest filmova. Većinom je riječ o bezličnom i pretjeranom štancanju raznih nastavaka i(li) rebootova kako se bi se na liku i djelu Michaela Myersa zaradilo nešto milijuna. Ipak, trilogija koja je počela filmom iz 2018 godine puno je obećavala. Realizaciji filmova koji će zaključiti priču o Laurie Strode i Michaelu Myersu pridružila se Jamie Lee Curtis, Carpenter je digao palac gore za realizaciju projekta (potpisan kao izvršni producent) i priča je mogla početi. Prvi film je bio solidan – nikako senzacionalan, ali korektan početak priče. Nakon takvog početka teško je bilo očekivati onakav promašaj epskih razmjera kao što je “Noć vještica ubija” . Potpuno promašen na svim razinama nastavak je otišao u brzi zaborava i čekao se treći film, završno poglavlje priče. Poglavlje za kojeg se očekivalo (bolji je možda izraz – nadalo) da će biti bolji od prethodnog filma. Nažalost, to se dogodilo nije – “Noć vještica: Kraj” još je jedan bezobrazno loš i promašen film o Michaelu Myersu…

Film počinje 2019. godine. Noć je vještica u Haddonfieldu – mlađahni Corey preuzima posao dadilje i čuva dječaka Jeremyja. Dječakovi roditelji otišli su na zabavu i Corey je njegov čuvar. Međutim, stvari krenu u neželjenom smjeru i Jeremy strada u nesreći (nesreća je, zapravo, ubojstvo iz nehata, ali nikoga baš i nije briga). Nekoliko godina kasnije Corey mora živjeti s posljedicama tragičnog događaja, ali i kontrolirati zlo u sebi…

Ako se nakon čitanja prethodnih rečenica (koji su uvod u film) pitate što je s Michaelom Myersom potpuno ste u pravu. Myers se (ako izuzmemo nekoliko flashbackova) u filmu prvi puta pojavljuje negdje nakon četrdesete minute filma (od stotinjak koliko “Noć vještica: Kraj” traje). Čudovište je nestalo iz Haddonfielda prije nekoliko godina, ali ipak nije nestalo jer se skriva u podzemlju (vjerojatno je riječ o kanalizaciji ili vodovodu). Nitko nije ubijen od njegove ruke, ali ipak, prema priči svjedoka, redovito dovlači žrtve u svoje novo boravište (spomenute, ali i  druge kontradiktornosti provlače se čitavim tijekom filma). U redu, Myers nije protagonist koji okupira većinu minuta filma, ali je njegovo prvo pojavljivanje tek nakon gotovo pola filma ipak malo previše. Previše je i činjenica kako je Myers u jednom trenutku fizički slomljeni starac da bi se već nakon nekoliko minuta (scena) preobrazio u ubojicu kakvog poznajemo. Ipak ne – previše je činjenica kako “Noć vještica: Kraj” nije film o Michaelu Myersu već je on tek sporedni lik, odnosno sporedni negativac.

Film se znatno više bavi Coreyem u kojem je čak i Myers prepoznao nasljednika pa je mladiću isprva poštedio život (nemilosrdni stroj za ubijanje i iskonsko zlo je našao osobu kojoj će poštedjeti život – ma hajde molim Vas). Myers i Corey postaju čak i partneri u zločinu – ubijaju zajedno. Riječ je o potpuno ubojstvu doktora i njegove mlađahne prijateljice u predivnoj vili – scene koje kako da su iz nekog drugog filma, slučajno ubačene – u trenucima podsjećaju na “Vrisak.

Da, pokušao je redatelj posljedice terora i ubojstava u Huddonfieldu ozbiljnije obraditi. Koliko se zlo uvuklo u gradić nakon Myersa? Pokušao, ali kao i sve u filmu brzo nestaje i priča skače ne neku drugu temu, motiv radnje koje film neće detaljnije objasniti.

I tako, u ritmu kaotične priče i nevjerojatno slabašnog scenarija “Noć vještica: Kraj” stiže do velikog, krvavog finala – barem su takve završne minute filma trebale biti. Konačni obračun Laurie Strode i Michaela Myersa zapravo i nije samo njihov obračun (njena unuka i Corey su dio konačnog obračuna – inače u ljubavnoj vezi). Rasplet je, zapravo, očekivan i krvava kulisa sakriti njegovu predvidljivost ne može.

Kako zaključiti priču o završnom filmu trilogije, filmu koji je prikazao sudbinu Michaela Myersa? “Noć vještica: Kraj” zaslužuje najniže ocjene iz više razloga. Film redatelja Davida Gordona Greena scenaristički je kaotičan i neuredan, teško gledljiv u većini minuta te, između ostalog, Michaela Myersa stavlja u sporednu ulogu. Ipak od najniže ocjene film spašava činjenica kako je priči kraj, ali redatelj Green ne miruje – priprema, pazite sad, remake (ili novu verziju) “Istjerivača đavola”. Nakon ovakvog iskustva noćima vještica iskonski je stravično pomisliti što nas očekuje u njegovoj viziji kultnog horora.

 

OCJENA: 1.5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)