RECENZIJA: BLACK ADAM – Adame, Crni Adame

REDATELJ: Jaume Collet – Serra

GLAVNE ULOGE: Dwayne Johnson, Pierce Brosnan, Sarah Shahi, Viola Davis

TRAJANJE: 124 minute

 

“Život je jedini put do smrti.”

 

Godina se polako bliži kraju i vrijeme je za superjunački kino Marvel/DC obračun. Iako je Avatar: Put vode daleko najočekivaniji film godine, ljubitelji superjunačkih priča neće ostati zakinuti. Sredinom idućeg mjeseca stiže veliki “Marvelov” adut – Black Panther: Wakanda zauvijek nastavak velikog kino hita iz 2018. godine. Prije nego što saznamo tko je novi (ili nova) zaštitnik Wakande na kino programu pojavio se i DC superjunački adut za jesen 2022. godine. Njegovo ime je Black Adam

Prije otprilike 5000 godina u Kandaku (dakle, prije Rima i Babilona) Teth Adam prešao je put od roba do prvaka s božanskim moćima koji je svrgnuo zlog kralja. Nakon obavljene misije Teth Adam je uspavan i tisućama godina kasnije stiže buđenje. U potrazi za krunom Sabaka, Teth Adama u moderni Kandak dovodi Adrianna i njegova ekipa. Teth Adam je probuđen, ali budi se i druga strana koja prijeti uništenju Kandaka…

Prošlo je nevjerojatnih petnaest godina od trenutka kada je objavljeno kako je Dwayne Johnson odabran za ulogu superheroja (možda je ispravnije napisati antiheroja) Black Adama. U petnaest dugih godina Johnson poznatiji kao The Rock nanizao je brojne, većinom, akcijske uloge i stvorio respektabilnu karijeru u Hollywoodu. Johnson se najbolje snalazi u akcijskim filmovima, njegova muskulatura odgovara liku poput Black Adama (Rock ima i smisla za komediju – funkcionalan je i zabavan u filmu Pain & Gain Michaela Baya). Međutim, Johnson je limitirani glumac kada je o zahtjevnijim ulogama riječ – ne, interpretacija Tetha Adama ne zahtjeva vrhunski glumački posao no priča o ovom superjunaku je kompleksna (u trenucima tragična) te bitno prelazi kapacitete glavnog glumca. Johnson čitavim trajanjem filma (osim u finalu, završnim scenama kada je podigao obrvu) gotovo da i ne mijenja izraz lica. Nikakve se emocije na njegovom licu ne mogu pročitati – Teth Adam je, upravo zbog skromnih glumačkih mogućnosti Dwaynea Johnsona, prilično jednodimenzionalan (često i nezanimljiv lik).

Foto: Warner Bros. Picture/© 2022 Warner Bros. Entertainment Inc.

Iako Zack Snyder (Liga pravdeBatman v Superman: Zora pravednika ) nije sudjelovao u realizaciji “Black Adama” njegov se utjecaj može vidjeti u kreiranju akcijskih scena. Slow motioniskričavi svjetlosni efekti i detalji u destrukciji Kandaka (zanimljivo, ovoga puta nitko ne preispituje civilne žrtve superjunačkih obračuna – “Batman v Superman” kao i poglavlje priče o Osvetnicima ranije je progovorilo o spomenutoj temi) podsjećaju na Snydera. “Black Adam” pršti od akcije (i piksela) – ponekad je ona atraktivna i, kada je o superjunačkim filmovima riječ, neočekivana (revolveraški obračun u stilu filmova Sergia Leonea), ali ponekad sadrže pretjerano minuta i postaju zamorne. Koliko god se redatelj trudio impresionirati gledatelja (hvatanje rakete rukama, boksanje helikoptera…) akcijom, ona ipak ne nudi ništa spektakularno, nešto za dugo pamćenje (uostalom kao i cijeli film).

Teth Adam (odnosno Black Adam – glavni je junak sam sebi dodijelio novo ime) zapravo je svojevrsni antijunak koji je brutalan u obračunu s neprijateljima. No, spomenuta brutalnost vješto je ublažena efektima i načinom snimanja – razlog je, naravno, prilagodba filma mlađim generacijama. Bez krvi i realističnih prizora umiranja, molim.

Film nas upoznaje s “Društvom pravde” (Justice Society”)grupom superjunaka koje prvi puta gledamo u DC filmovima. Oni dolaze u Kandaku kako bi svladali i zatvorili Teth Adama, ali, predvidljivo i očekivano zajedničkim snagama pokušavaju svladati glavnog negativca. Nije dobra vijest za Adama, ali i za film kako su pripadnici “Društva pravde” često zanimljiviji od glavnog junaka (prije svih Dr. Fate u interpretaciji Piercea Brosnana).

Nekoliko se ozbiljnih i aktualnih tema spominje u filmu. Od okupacije zemalja kako bi se eksploatirali prirodni resursi (eternij) pa sve do potrebe borbe protiv okupatora. Adam Teth je, za potlačene, vođa i onaj koji će promijeniti stvari (iako on to ne želi postati) – zanimljivi detalji koji ipak (nažalost?) nisu u redateljevom prvom planu….

“Black Adam” još je jedan superjunački projekt koji se neće dugo pamtiti. Iako ima nekoliko zanimljivih trenutaka, film, između ostalih, pati od skromnog i jednoličnog glumačkog izdanja Dwaynea Johnsona te, često, zamornih akcijskih scena. Možda i najzanimljiviji trenutak filma je scena nakon svršetka filma koja sugerira veliki superjunački obračun. U nastavku ili nekom novom projektu, sasvim je svejedno…

 

OCJENA: 5

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)