NEPOZNATO O POZNATOME (epizoda druga): ZMAJEVA KUĆA

Prije događaja opisanih u “Igri prijestolja” (172 godine ranije)  kraljevstvom je vladala dinastija Targaryen. Ubrzo nakon smrti kralja Viserysa (Paddy Considine) i dugo godina mira obitelji počinju rat koji će nepovratno promijeniti cijeli kontinent. Nakon (ne)slavne osme sezone “Igre prijestolja” koja je većinu obožavatelja serijala knjiga George R.R. Martina ostavila opravdano razočarane u kolovozu ove godine vratili smo se u mitski Westeros. U nastavku teksta Ivan Markić Vam donosi zanimljive detalje koje vrijedi znati o “Zmajevoj kući”- bez otkrivanja detalja o radnji serije.

Foto: HBO

“Igra prijestolja” bila je fokusirana na cijeli kontinent i više obitelji – radnja “Zmajeve kuće” prati obitelj Targaryen i njen pad .

Serija je opravdala očekivanja pa je već nakon emitiranja prve epizode koja je imala 9.98 milijuna gledatelja obnovljena za drugu sezonu.

U prvih pet dana samo na HBO streaming platformi prva epizoda je pogledana više od 20 milijuna puta.

Snimanje prve sezone je trajalo deset mjeseci.

Svaka od epizoda prve sezone koštala je HBO nešto manje od 20 milijuna američkih dolara.

Finale sezone je gledalo 9.3 milijuna gledatelja unatoč činjenici da je epizoda procurila na piratske stranice dva dana prije službenog emitiranja.

Serija na stranici IMDB ima ocjenu 8.6 s preko 200 000 glasova.

Najpopularnije epizode iz prve sezone su osma epizoda nazvana “The Lord of The Tides” i šokantno finale nazvano “The Black Queen” – obje epizode ocijenjene sa 9.4 na spomenutoj stranici.

Serija je snimljena na lokacijama u Portugalu ,Engleskoj i Španjolskoj.

Scene s Dragonstonea su snimane u srednjovjekovnom selu Monsanto i dvorcu Penha Garcia u Portugalu

Većina scena u interijerima snimljena je u The Leavesden Studios u Watfordu, Velika Britanija.

Skladatelj glazbe je Ramin Djawadi koji je stvorio danas kultne teme “The Night King” i “Light of the Seven” za “Igru prijestolja” kao i popularni intro koji je svirao na početku svake epizode – istu glazbenu temu slušamo u “Zmajevoj kući”.

“The Prince who was Promised” je prva skladba iz nove serije koja je odmah nakon objavljivanja osvojila publiku.

Sve više je glasina kako će nova serija (nakon što “Zmajeva kuća” obradi ovaj period Targaryena) trebala predstaviti novu glumačku postavu i prikazati gledateljima neke nove zanimljive događaje i likove iz duge povijesti slavne obitelji.

Autor cijelog književnog serijala “Pjesma leda i vatre”  kao i knjige “Vatra i krv” prema kojima su nastale serije George R.R.Martin nedavno je izjavio kako bi nova serija trebala imati četiri sezone po deset epizoda ukoliko je ambicija vjerno prenijeti na male ekrane priču o plesu zmajeva i padu kuće Zmaja.

Foto: HBO Max

Priča u “Zmajevoj kući” inspirirana je stvarnim događajima iz Engleskog Građanskog rata u dvanaestom stoljeću. Ono što je Martinu bilo posebno zanimljivo bila je bitka za prijestolje koja se vodila između Matilde, kćeri kralja Henry I. i njenog rođaka Stephena.

U seriji odraslu Alicent Hightower interpretira Olivia Cooke (1993) dok odraslu verziju njenog sina Aegona glumi Tom Glynn-Carney (1995) koji je samo četrnaest mjeseci mlađi od nje.

Aegon je u seriji prikazan kao jako nizak dok je glumac zapravo visok 1.78 m – za usporedbu Ewan Mitchell koji glumi Aemonda je visok 1.77 m.

U drugoj sezoni se vraćamo u Winterfell, dom obitelji Stark na čijem je čelu lord Cregan Stark (glumac koji će utjeloviti Cregana još uvijek je nepoznat).

Zvijezda serije Matt Smith (princ Daemon) i Emilia Clarke (Daenerys Targaryen u “Igri prijestolja”) glumili su 2015. godine u “Terminator Genisys.

Matt se našalio u jednom intervjuu da ga je Emilia davno upozorila na “probleme” s kosom i šminkom – svaki dan na snimanju “Igre prijestolja” provede sat i pol samo stavljajući periku.

Pri izboru glumaca za glavne uloge za ulogu Daemona su odmah htjeli Matta Smitha što je potvrdio i autor serije serije Ryan Condal za “Den of Geek”.

“Kad god smo pričali o Daemonu rekli bi “Matt Smith ili netko kao Matt Smith” izjavio je Ryan.

Većina se glumaca mijenjala tijekom prve sezone – mnogi su gledatelji zamjerili producentima što je Milly Alcock koja je utjelovila mladu Rhaenyru u pet epizoda zamijenjena Emmom D’Arcy.

Emma je zapravo prva glumica uopće izabrana za seriju tijekom castinga

S obzirom na to da su Milly Alcock i Emily Carey (mlada Alicent) oduševile gledatelje svojom izvedbom potvrđeno je kako ćemo ih ponovo vidjeti u drugoj sezoni u flashback trenucima.

Ovo nije prvi “Igra prijestolja” spin-off serijal – serija radnog naziva “The Blood Moon” s Naomi Watts kao najpoznatijim glumačkim imenom  otkazana je nakon snimljene pilot epizode.

U pripremi je nekoliko projekata iz “Igra prijestolja” univerzuma,  trenutno se aktivno radi na seriji o Jonu Snowu kojeg bi opet trebao utjeloviti Kit Harington.

Glasine kažu kako su u pripremi i tri igrane serije, tri animirana projekta i kazališna predstava.

Ako u popularnu tražilicu Google upišete Emma D’Arcy ili Olivia Cooke Google ima iznenađenje za vas.

Početak snimanja druge sezone “Zmajeve kuće” očekuje se na proljeće 2023.godine pa je realno za očekivati kako bi novu sezonu mogli gledati na malim ekranima u ljeto 2024.godine.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)