DESET SERIJA ZA JESEN 2022. GODINE

Nakon filmova slijedi i najava serija – pred Vama je deset serija koje premijerno stižu ove jeseni.

 

21.09: ANDOR (Disney plus)

 

Sezonu otvaramo prednastavkom prednastavka – nakon MandalorianaObi-Wan Kenobija i Bobe Fetta stiže Cassian Andor. Andor je jedan od onih koji su ukrali planove Zvijezde smrti – serija prati događaje prije onih koje smo imali prilike gledati u sjajnoj Priči iz Ratova Zvijezda . Glumačku ekipu predvode Diego Luna, Forest Whitaker, Stellan Skarsgard, Genevieve O’Reilly i Alex Ferns. Datum početka prikazivanja serije je 21.09. kada izlaze tri epizode – nakon toga slijedi nova epizoda svaki tjedan sve do posljednje, dvanaeste epizode prve sezone (23.11)….

 

02.10: INTERVJU S VAMPIROM (AMC)

 

Filmska ekranizacija vampirskog romana Anne Rice jedna je od najboljih i najpopularnijih filmskih priča o vampirima (zasluge pripadaju i izvrsnoj glumačkoj ekipi koju predvode Brad Pitt, Tom Cruise i Kirsten Dunst). Ove jeseni stiže serija inspirirana istim književnim predloškom – iako je glumačka ekipa nešto slabija od one u filmu (Lestat je Sam Reid, Louis je Jacob Anderson), ali autor serije Rolin Jones (Perry Mason ) najavio je moderniju,drugačiju priču o Lestatu i Louisu….

 

 

06.10: ALASKA DAILY (ABC)

 

Zaplet serije “Alaska Daily” podsjeća na onaj iz “Života na sjeveru” – novinarka Eileen Fitzgerald (Hilary Swank) odlazi iz New Yorka i počinje novu karijeru u Anchorageu, Alaska. Ubrzo nakon dolaska Eileen počinje istraživati slučajeve nestalih i(li) ubijenih stanovnika Alaske. Autor serije je Tom McCarthy  ( Spotlight ) – uz spomenutu Hilary Swank glumačku ekipu predvode Jeff Perry i Grace Dove…

 

07.10: THE MIDNIGHT CLUB (Netflix)

 

Posljednjih je godina Mike Flanagan postao oznaka za horor drame – Flanagan je autor serija Ponoćna misaThe Haunting of Hill House . U istom ritmu Flanagan nastavlja za nešto manje od mjesec dana – protagonisti serije “The Midnight Club” su tinejdžer, pacijenti koji boluju od neizlječivih bolesti. U ponoć okupljaju se u posebnoj prostoriji kako bi pričali strašne priče. Čini se kako je “The Midnight Club” još jedna priča o životu i smrti Mikea Flanagana. Koliko uspješna saznat ćemo uskoro…

 

 

25.10: GUILLERMO DEL TORO’S CABINET OF CURIOSITIES (Netflix)

 

Čini se kako meksički filmaš Guillermo del Toro nema problema kada je o suradnji s “Netflixom” riječ. Krajem godine stiže njegova vizija Pinocchija – prije toga gledat ćemo seriju kojoj je del Toro autor. Riječ je o vrlo zanimljivom projektu od osam epizoda (naravno, o hororu je riječ) – svaka epizoda ima drugog redatelja ili redateljicu. Među njima su Panos Cosmatos (“Mandy”), Jennifer Kent (“Babadook”), Vincenzo Natali (“Kocka”). Zanimljiva je i glumačka ekipa u kojoj se nalaze Sofia Boutella, Geena Davis, Nia Vardalos, Andrew Lincoln, Franklin Murray Abraham….

 

 

06.11: OPASNE VEZE (Starz)

 

Još jedna serija inspirirana poznatim i popularnim književnim predloškom. Radnja je svojevrsni prequel događajima u knjizi i prikazuje uspon Camille i Valmont na društvenoj ljestvici uoči i nakon revolucije. Uspon ispunjen intrigama, lažima i nevjerom… Glavne uloge pripale su Alice Englert, Nicholasu Dentonu i Lesley Manville. Prva sezona serije ima osam epizoda.

 

11.11: THE ENGLISH (Amazon)

 

Vestern/drama čiji je najveći adut Emily Blunt. Ona interpretira Corneliu Locke, ženu u potrazi za osvetom. Ženu u potrazi za osobom (osobama?) odgovornom za ubojstvo sina. Najava serije izgleda brutalno i surovo – osim uvijek (barem) dobre Blunt u seriji nastupaju Cieran Hinds, Stephen Rea i Toby Jones.

 

13.11: TULSA KING (Paramount Plus)

 

Nakon što se u velikom stilu predstavio filmskoj publici (Sicario , Sve ili ništa) američki filmaš (scenarist prije svega) Taylor Sheridan gradi i respektabilnu karijeru kao autor serija. Yellowstone je bio početak nakon koje je Sheridan usporedo razvijao izvrsne serije poznate pod naslovima “1883” i “Major of Kingstown“. Sheridan ide dalje i drži tempo – uskoro stiže “Tulsa King” kojoj je Sheridan izvršni producent…

“Tulsa King” ne privlači pažnju samo zbog Sheridana – glavnu ulogu u ovoj kriminalističkoj drami tumači Sylvester Stallone. Stallone je Dwight “General” Manfredi, mafijaš iz New Yorka koji se nakon odsluženja višegodišnje zatvorske kazne vraća u igru. Novi ga šef šalje u Tulsu kako bi okupio ekipu provjerenih ljudi i sredio poslove… 

 

30.11: WILLOW (Disney Plus)

Godine 1988. Ron Howard je (scenarij za film napisao je George Lucas) režirao “Willow. Pustolovna, akcijska fantazija stekla je veliki broj obožavatelja – ove godine Willow se vraća u formi serije. Seriji se vraćaju i neki koji su nastupili u filmu – Warwick Davis ponavlja ulogu Willowa dok je Joanne Whalley (u vrijeme kada je film izašao nosila je i prezime Kilmer) Sorsha. Nema sumnje kako će serije zaintrigirati nostalgične ljubitelje filma, ali i nove generacije željne fantastike koja nije česta pojava kada je o serijama riječ….

 

 

30.11: Let the Right One In (Showtime)

 

Prvo je bio odličan film, zatim je stigao vrlo dobar remake – na kraju dolazi i serija. “Neka uđe onaj pravi” priča je o Eleanor, dvanaestogodišnjoj djevojčici  koja postaje vampirica. Otac će učiniti sve kako bi djevojčica (pre)živjela, ali živjeti s vampiricom nije jednostavno. Autor serije je Andrew Hideraker – glumačku ekipu predvode Madison Taylor-Baez, Demian Bichir, Anika Noni Rose i Grace Gummer.

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)