RECENZIJA: NEPODNOŠLJIVA TEŽINA GOLEMOG TALENTA – I’m Nick “freeeaakin” Cage

REDATELJ: Tom Gormican

GLAVNE ULOGE: Nicolas Cage, Pedro Pascal, Shargon Horgan, Neil Patrick Harris, Tiffany Hadish, Lilly Mo Sheen

TRAJANJE: 107 minuta

NAZIV ORIGINALA: The Unbereable Weight of Massive Talent

 

Devedesete godine prošlog stoljeća bili su najbolji glumački dani Nicolasa Cagea. U redu, Cage je već u osamdesetima imao nekoliko zapaženih glumačkih nastupa (“Opčinjena mjesecom”, “Raising Arizona”…), ali devedesete su Cageu donijele status velike filmske zvijezde te filmske nagrade. U prvoj polovici devedesetih glumac je nastupio u nekoliko komedija (“Nemoguća Tessa”, “Napojnica od milijun dolara”), izvrsnoj kriminalističkoj drami “Red Rock West da bi za ulogu u autodestruktivnog, vječno pijanog, autodestruktivnog scenarista u filmu “Napuštajući Las Vegas” osvojio “Oscara”. Nakon toga slijedi Cageova afirmacija u akcijskom žanru – “Hrid”, “Con Air”, “Čovjek bez lica”… potvrđuju Cage kao akcijskog igrača. Na prijelazu u novo stoljeće Cage i dalje drži formu (“Šibicari”, “Adaptacija”, “Nestali za šezdeset sekundi”, “Daj mi sebe”…) – stvari izmiču kontroli ulaskom u drugo desetljeće stoljeća u kojem živimo. Pritisnut financijskim problemima, dugovima od kojih su nastali zbog bizarnih Cageovih kupovina i poslovnih odluka glumac ne odbija uloge. Iako neki od filmova u kojima je nastupio podsjećaju na Cageovu karijeru iz nekih prošlih, ovdje spomenutih, vremena (“Mandy”, “Joe”, “Svinja”…) većinom je riječ o projektima koji su… teško probavljiviji… Posljednja u nizu Cageovih filmskih vratolomija je film neobičnog naslova – “Nepodnošljiva težina golemog talenta”…

U filmu redatelja Toma Gormicana (Onaj osjećaj kad… ) Nicolas Cage glumi …Nicolasa Cagea. Glumac se bori za ulogu koja bi mu omogućila vraćanje u prvu glumačku ligu odnosno na veliku scenu (iako, kako se u filmu više puta spominje, nikada nije otišao). Cage ulogu dobio nije i pritisnut financijskim problemima prihvaća ponudu koju ne može odbitiBogati Javi Gutierrez poziva glumca na rođendansku proslavu na Mallorcu (film je snimljen u okolici Dubrovnika) – ako se odazove Gutierrez je, kao veliki obožavatelj Cageova lika i djela, spreman platiti milijun dolara. Cage odlazi na proslavu, ali Javi nije samo obožavatelj već ima i konkretne planove za omiljenog glumca…

“Nepodnošljiva težina golemog talenta” doživio je, većinom, hvalospjeve američke filmske kritike. Trailer filma ispunjen je zabavnim trenucima – poigravaju se najave Cageovim poslovnim, ali i privatnim, životnim usponima i padovima s naglaskom na trenutno stanje svijesti neosporno velikog glumca. Ipak, oduševljenje američkih kritičara kao i velika očekivanja nakon trailera su (pre)naglašena i pretjerana. Većina duhovitih, zabavnih trenutaka nalazi se u traileru dok je film, zapravo, spomenik Nicolasu Cageu. Spomenik koji ne otkriva ništa novo o njegovom životnom i filmskom putu.

Najbolji dijelovi filma, razina na kojoj “Nepodnošljiva težina golemog talenta” najbolje funkcionira su brojne posvete i razgovori o Cageovim filmovima, ali i nekim filmovima koji nisu povezani s glumčevom karijerom (malo je onih koji se neće zainteresirati za gledanje “Paddingtona 2” nakon gledanja “Nepodnošljive težine golemog talenta”). U filmu se, kada je o Cageovoj karijeri riječ, spominju brojni glumčevi projekti – neki su detalji zabavni, neki manje zabavni, ali treba pozdraviti spominjanje velikih Cageovih hitova iz prošlosti. Da, glumac, iz ranije navedenih razloga, snima svašta – zbog izbora filmova postao je i redovita inspiracija raznih internetskih memova, ali redatelj Gormican podsjeća na sretnija glumačka vremena Nicolasa Cagea. Vremena u kojima je snimio filmove koji su i danas redoviti filmski izbor brojnih filmofila.

“Nepodnošljiva težina golemog talenta” je metafilm u kojem se, često, brišu granice života i filma. Život je film, film je život – takva je priča o Nicolasu Cageu. Film prikazuje privatne probleme s kojima se Cage suočava (odnos s kćerkom) kao i potragu za ulogom koja će potvrditi ono što se ionako već zna. Uloga koja će glumca vratiti u prvu ligu (iako nikada nije otišao). I ovdje film pristojno funkcionira, ali dojam o cjelini bitno je slabiji zbog rutinskog pokušaja da se “Nepodnošljiva težina golemog talenta” približi uobičajenoj blockbusterskoj ponudi. Otmica i trenuci u kojima film postaje nešto poput akcijskog trilera najslabiji su dio filma i izgledaju kao strano tijelo u priči o Nicolasu Cageu….

Očekivano, “Nepodnošljiva težina golemog talenta” glumački je show Nicolasa Cagea. U filmu imamo dva Cagea – prvi je današnji koji se bori s recentnim glumčevim problemima dok je drugi mlađahni Nicky (iliti Nicolas Kim Coppola) s kojim današnji, iskusniji i stariji Cage redovito deksterovski komunicira. Pedro Pascal ima svojih trenutaka i solidno funkcionira u buddy odnosu s Cageom – u filmu gledamo i Neila Patricka Harrisa, Shargon Horgan, Tiffany Haddish…ali svi su u sjeni onog kome je film posvećen.

Kada je o humoru riječ najbolje od “Nepodnošljive težine golemog talenta” može se vidjeti u trailerima filma. Čitav je film redatelja Toma Gormicana velika posveta, zapravo spomenik živućem glumcu koji posljednjih godina proživljava velike oscilacije u karijeri. Film koji ne otkriva ništa novo i zanimljivo o Cageu vrlo dobro funkcionira kada se bavi njegovom bogatom karijerom i podsjeća na sjajne filmove Cageove filmografije. U trenucima zabavan i filmofilski interesantan “Nepodnošljiva težina golemog talenta” ipak je tek rutinski odrađena filmska priča inspirirana glumcem koji ionako još uvijek nije otišao i nije odigrao svoju posljednju ulogu….

OCJENA: 6

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)