VIKEND TV PREPORUKE

PETAK, 28.01

 

HTV 1, 00.35: Enigma

Godine 2000. jedan od većih kino hitova bio je film “Podmornica U571”. Ratni film koji se dotaknuo priče o Enigmi i ratu šiframa koji je u velikoj mjeri odredio događaje tijekom Drugog svjetskog rata. Film je okupio zanimljivu glumačku ekipu (Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel…), ali intrigantna priča o Enigmi obrađena je na slobodan način i prilično površno. Godinu dana kasnije premijerno je prikazan film “Enigma” inspiriran bestselerom Richarda Harrisa koji je detaljnije i realnije približio priču o Enigmi. Radnja filma prati matematičara Toma Jericha koji postaje član britanske službe za razbijanje nacističkih šifri. Jericho i kolege imaju nekoliko dana za razbijanje novih nacističkih kodova – ukoliko ne razbiju šifre na vrijeme konvoj savezničkih brodova bit će uništen. Glumačku ekipu filma predvode Dougray Scott, Kate Winslet i Saffron Burrows….

 

 

SUBOTA, 29.01

 

RTL 2, 20.15: Totalni opoziv (Total Recall)

Schwarzenegger ruši vladajuće strukture – ovoga puta na Marsu. U filmu nizozemskog filmaša Paula Verhoevena (“Sirove strasti”, “Robocop”…) Schwarzenegger interpretira građevinara Douglasa Quaida. Nakon što se podvrgne tretmanu u agenciji za odmore Quaid otkriva istinu o vlastitom životu. Istinu koja će Quaida učiniti najtraženijim bjeguncem.Potraga za identitetom vodi Quaida na Mars gdje će saznati nevjerojatnu istinu. Ili je sve samo igra i dio odmora?
“Potpuni opoziv” temeljen je na priči Phillipa K. Dicka – film je bio veliki hit, Schwarzenegger se izvrsno snašao u ulozi čovjeka koji traži odgovore o vlastitom postojanju, ali je istovremeno i akcijski junak. U filmu nastupaju i Sharon Stone, Michael Ironside te Ronny Cox.

 

 

RTL, 22.15: JUŽNI VETAR 

Više od pola milijuna gledatelja u Srbiji (riječ je, naravno, o kino dvoranama) te prema nekim procjenama još 200.000 u zemljama bivše Jugoslavije – izvrsni su rezultati blockbustera redatelja Miloša Avramovića. Iako je budžet filma bio otprilike 350 tisuća eura “Južni vjetar” izgleda izvrsno – priča o mladom kriminalcu Magašu, specijaliziranom za krađu automobila koji ukrade krivi auto žestoka je i brutalna gangsterska priča u kojoj nema milosti. Nakon filma snimljena je i serija, ove godine stigao je i nastavak. Vrlo dobru glumačku ekipu predvode Miloš Biković, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić, Miki Manojlović, Bogdan Diklić i pokojni Nebojša Glogovac.

 

 

NEDJELJA, 30.01

 

HTV 2, 20.05: FRANCUSKA VEZA (French Connection)

Pet “Oscara” (najbolji film, režija, montaža, scenarij, glavna muška uloga) rezultat je redateljskog posla Williama Friedkina. “Francuska veza” jedan je od najboljih kriminalističkih filmova u povijesti – glavni su protagonisti filma detektivi iz New Yorka (Popeye Doyle i Buddy Cloudy Russo) koji pokušavaju prekinuti lanac krijumčarenja droge iz južne Francuske u SAD. Iako je film snimljen 1971. malo je filmova koji imaju uvjerljivije i uzbudljivije snimljene scene jurnjave automobilima. Glavne glumačke zvijezde filma su Gene Hackman, Roy Scheider i Fernando Rey…

 

 

RTL, 22.10: Bijeg iz New Yorka (Escape from New York)

Ako postoji glumac za kojeg možemo reći da je ljubimac redatelja Johna Carpentera onda je to Kurt Russell. Surađivali su Russell i Carpenter na više projekata – jedan od njih je i “Bijeg iz “New Yorka” poznat i pod naslovom “New York 1997”. Riječ je o kombinaciji znanstvene fantastike i akcije – priča o akciji spašavanja američkog predsjednika. “Air Force One” srušio se iznad Manhattana koji je u budućnosti Johna Carpentera tamo je veliki, dobro čuvani zatvor. Točnije  ničija zemlje gdje vladaju bande. U potragu za predsjednikom kreće Snake Plissken, zatvorenik koji, ako pronađe predsjednika, “kupuje” slobodu, ali i život….

Uz cool izvedbu Russella u ulozi Plisskena, Carpenter je okupio sjajnu glumačku ekipu u kojoj se, između ostalih, nalaze Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Donald Pleasence, Harry Dean Stanton i Isaac Hayes. Kriminalac spašava američkog predsjednika…..Carpenter u vrhunskoj formi. Godine 1996. snimljen je “Bijeg iz Los Angelesa”, ali taj je bijeg bitno slabiji od ovog iz New Yorka.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)