FILMOVI KOJE (možda) NISTE GLEDALI (šesti dio)

POLITEHNIKA (Polytechnique) – (2009)

Redatelj: Dennis Villeneuve

Drama

 

Foto: Screenshot

Dennis Vileneuve, Dennis Villeneuve, Dennis Villeneuve – posljednjih se godina ime kanadskog filmaša često spominje. Opravdano i zasluženo – u njegovoj se filmografiji, između ostalih, nalaze Sicario, Blade Runner 2049 , Naša majka, Zatočene, recentna Dina ….. Prije navedenih filmova i svjetske slave Villeneuve  je režirao (i sudjelovao u izradi scenarija) film temeljen na istinitoj priči – “Politehnika” je ime filma s kojim je redatelj najavio velike stvari (naravno, to ne znači da je “Polytechnique” mala stvar ili nebitan film – upravo suprotno….). Kanada nije država u kojoj se oružani napadi s više ubijenih često događaju, ali zločin iz 1989. godine koji se dogodio u Montrealu spada u najteže i najkrvavije u povijesti države. Počinio ga je Marc Lepine u Politehnik školi. Motiv zločina su, pazite sad, feministice koje su ga stalno iritirale svojim stavovima i inicijativama. Ništa više o radnji Vam napisati neću – način na koji je zločin počinjen ledi krv u žilama, najveći horori zapravo su rekonstrukcije stvarnih događaja (Politehnika to dokazuje). Villeneuve je događaj prikazao kroz priču nekoliko likova. Film je snimljen u crno-bijeloj tehnici koji “Politehnici” daje dokumentaristički, ali i jeziv ugođaj…..

 

POPIS PRAĆENJA (Watch List) – (2019)

Redatelj: Ben Rekhi

Drama 

 

Photo: Screenshot

“Popis praćenja” je obiteljska drama koja, kako minute filma odmiču, postaje triler s tragičnim završetkom. Priča o majčinskoj ljubavi istovremeno je i prikaz rata protiv droge na Filipinima. Nema ništa optimistično i vedro u filmu Bena Rekhija – riječ je o istrgnutoj stranici svakodnevice grada i države u kojoj je ubijanje, na neki način, legalizirano. Ne kao smrtna kazna već ubijanje na ulicama, trgovima – bez kazne za egzekutore. Slika društva i prikaz nestajanja obitelji kojoj režim nije oprostio….prošlost.

Goodtalking recenziju filma možete pročitati OVDJE   

 

PLAVA OLUPINA (Blue Ruin) – (2013)

Redatelj: Jeremy Saulnier

Drama

 

Foto: Screenshot

Niskobudžetna drama s okusom osvete nikada nije stigla u domaće kino dvorane. Šteta, jer riječ je o jednom od onih malih-velikih filmova. Dwight je beskućnik, živi u plavoj olupini (starom automobilu) i preživljava skupljajući prazne boce. Dwighta je obilježila životna tragedija – ubojstvo roditelja. Stvari se mijenjaju u trenutku kada Dwight sazna kako je ubojica njegovih roditelja pušten na slobodu…

Dojmljivo snimljena, sporogoreća osvetnička drama “Plava olupina” bio je jedan od najboljih filmova godine – redatelj i scenarist Jeremy Saulnier predstavio se ljubiteljima filmu kao vrlo zanimljiv filmaš (od tada, kao njegov redateljski posao, pamtimo “Zelenu sobu i nekoliko epizoda treće sezone serije “Pravi detektiv”)

 

OPASNO MORE (Dead Calm) – (1989)

Redatelj: Phillip Noyce

Triler

Foto: Screenshot

 

Australski triler (može se dodati i psihološki) nakon kojeg se ekipa filma (redatelj i glavni glumci, Australci) otisnula u Hollywood i tamo napravila više ili manje uspješne karijere. Redatelj Phillip Noyce je u godinama nakon “Opasnog mora” potpisao “Neposrednu opasnost, “Patriotske igre”, “Sliver”, “Sveca” i mnoge druge naslove. Glavne glumačke figure filma su Billy Zane, Sam Neill i Nicole Kidman – njihove su karijere krenule uzlaznom putanjom nakon “Opasnog mora.” Radnja filma prati bračni par Ingram (Neill i Kidman) koji nakon što su preživjeli automobilsku nesreću odlaze na odmor. Sami. Na krstarenje. Tijekom plovidbe naletjet će na oštećeni brod i jedinog preživjelog putnika imenom Hugie. On će ispričati svoju verziju događaj koja je, pogađate, lažna i ubrzo se bračni par nađe na meti opasnog psihopata. Ubojice. Napet i dinamičan triler u kojem se većina radnje događa na moru….

 

ISPIT (Exam) – (2009)

Redatelj: Stuart Hazeldine

Triler

Foto: Screenshot

“Ispit” ili “Exam” pripada onim projektima koje ljubitelji filma često nazivaju mindfuck. Da, riječ je o ostvarenju koje se poigrava s percepcijom gledatelja, (p)ostavlja pitanja i nudi različite interpretacije. Ili možda samo jednu, sve drugo je proizvod našeg uma? Zaplet filma je vrlo jednostavan – osmero ljudi dolaze na ispit za novi posao. Sjednu u prostoriju – dolazi osoba koja im objašnjava pravila igre i odlazi. Za osmoricu kandidata počinje test… “Ispit” ima vrlo dojmljiv ugođaj i gledatelj je poput kandidata na stalnim iskušenjima – film koji nema spektakularne efekte i velik budžet, ali ima ideju i malo je onih ljubitelja filma koji će ostati ravnodušni (neki će film voljeti, neki prezirati, treće će nervirati….). Jednu od kandidatkinja interpretira Gemma Chan koju ovih tjedana možemo gledati kao jednu od rijetkih svijetlih trenutaka Vječnika (Sersi).

 

TRGOVCI (Clerks) – (1994)

Redatelj: Kevin Smith

Komedija

 

Foto: Screenshot

Koliko je bila dobra filmska 1994. godina mogli ste mogli ste čitati na ovim stranicama. Baš te godine svijetu se predstavio Kevin Smith redatelj i scenarist crno-bijele komedije “Trgovci”. Film snimljen za 27.575 dolara bio je pravo osvježenje – glavni protagonisti filma su Dante i Randal. Jedan radi u lokalnom dućanu dok je drugi zaposlenik videoteke smještene pored dućana. Pratimo njihov radni dan koji je, između ostalog, ispunjen susretima s nevjerojatnom galerijom likova. “Trgovci” imaju više originalnih i duhovitih ideja nego deseci visokobudžetnih komedija. Smithov humor je nekorektan, direktan i provokativan, ali čitavim trajanjem filma originalan. Da, film je predstavio i dinamični duo – Jay i Silent Bob dio su ove neobične, ali efektne filmske priče.

 

FRESH (1994)

Redatelj: Boaz Yakin

Drama/Triler

 

Ostajemo i dalje u 1994. godini. Žestok je i intenzivan redateljsko-scenaristički prvijenac američkog filmaša Boaza Yakina. Yakin je snimio još jedan film o životu u kvartu (in the hood) gdje žive Afroamerikanci iliti Crnci, ali riječ je o originalnom, druačijem i iznimno upečatljivom filmu. Glavni protagonist filma je dječak Michael iliti Fresh – snalažljivi, inteligentni i lukavi dvanaestogodišnjak koji za život zarađuje (jer od oca velike koristi nema) dostavljač droge za lokalne dilere. Poslodavci su oduševljeni dječakom, ali on nije impresioniran poslom koji obavlja i ima druge planove. Posebno nakon ubojstva djevojčice koja je bila njegova simpatija.

“Fresh” drugačiji je i originalan prikaz života u getu – mlađahni Sean Nelson izvrstan je u ulozi mlađahnog glavnog protagonista i bez problema se nadmeće sa starijim, poznatijim i iskusnijim kolegama (Samuel L. Jackson, Giancarlo Esposito….). Film ima sjajan rasplet, neočekivani završetak i čitavu priču prati dojmljiva glazba.

 

 

 

Više filmova koje (možda) niste gledali možete pronaći OVDJEOVDJEOVDJEOVDJEi OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)