RECENZIJA: VENOM 2 – nastavak za brzi zaborav

REDATELJ: Andy Serkis

GLAVNE ULOGE: Tom Hardy, Woody Harrelson, Michelle Williams, Naomie Harris, Stephen Graham

TRAJANJE: 97 minuta

NAZIV ORIGINALA: Venom: Let There Be Carnage

 

“Neka bude pokolj.” – Cletus Kasady

 

Prije otprilike tri godine, kada je kino vladavina “Osvetnika” bila na vrhuncu, jedan je superjunački film tiho stigao na veliko platno i…. nije baš otišao u legendu, ali je ostvario vrlo dobre komercijalne rezultate (nešto više od sto milijuna dolara donijelo je zaradu od 850. milijuna). “Venom” je polarizirao publiku – neki su (uključujući i autora ovih redaka) smatrali kako je Venom neujednačen, površan projekt koji je propustio veliku priliku da iznimno zanimljivog protagonista (spoj vanzemaljskog simbiota i Eddieja Brocka) prikaže na mračan i žestok način. Umjesto toga prvi je “Venom” postao spoj superjunačke priče i komedije koji su mnogi prihvatili o čemu svjedoči i uspjeh na kino blagajnama (Tom Hardy također je jedan od razloga zašto je “Venom” privukao publiku u kino dvorane). S obzirom na financijske rezultate nastavak odnosno nastavci su očekivani razvoj situacije – nakon nekoliko odgoda “Venom 2” je stigao u kino dvorane i na američkim je blagajnama ostvario sjajno otvaranje. Dva tjedna nakon američkih Eddie Brock je stigao u domaće kino dvorane…

Za razliku od prvog filma kojeg je potpisao Ruben Fleischer redatelj nastavka je Andy Serkis (Gollum, Caesar iz nove “Planet majmuna” trilogije…). Bez obzira na izbor novog redatelja čini se kako je “Venom” postao projekt u kojem dominira Tom Hardy – glavni glumac ujedno je i radio na priči filma te je potpisan kao producent filma. Ono što je i najavljivano u post credit sceni prvog filma dogodilo se u nastavku – novo glumačko ime je Woody Harrelson u ulozi Cletusa Kasadyja koji je nešto poput glavnog negativca filma.

Nastavak počinje upravo predstavljanjem Cletusa i njegove ljubavi iz djetinjstva junakinje s posebnim moćima pod imenom Frances Barrison. Cletus je nakon dolaska u instituciju koja izgleda poput popravnog doma u Frances pronašao prijateljicu i prvu ljubav. Nakon incidenta Cletus misli da je Frances mrtva, ali istina je nešto drugačija. Istovremeno, Eddie ima problema kada je suživot sa simbiotom u pitanju – vječitu glad Venom želi namiriti omiljenom hranom (ljudski mozak), ali Brock nije oduševljen s takvom idejom. Brock dobiva poziv od Cletusa koji mu obećava novinarsku priču koja će rušiti rekorde čitanosti – Brock objavljuje priču, ali neka njegova (točnije simbiotova) otkrića osudit će Cletusa na najtežu moguću kaznu…

 

Foto: Sony Pictures

 

Redatelj se promijenio, ali ništa se u odnosu na prethodni film promijenilo nije. Zapravo, nastavak je nešto lošiji od prvog filma. U redu, s obzirom na financijska očekivanja i zaradu teško je bilo očekivati radikalne promjene kada je o radnji riječ, ali unatoč uvođenju novog negativca “Venom 2” je u sukobu sa samim sobom…

Većina filma podređena je mlađim gledateljima odnosno Serkis i ekipa filma dobro pazi kako u kadar ne bi uletjelo pretjerano nasilje ili brutalnost zbog kojih bi “Venom 2” postao film koji nije prikladan za tinejdžersku publiku. Takav pristup očekivan je i opravdan kada je o većini superjunačkih filmova riječ međutim u slučaju nastavka “Venoma” takav je pristup kalkulantski, promašen i ostavlja snažan dojam neuvjerljivosti kada je o cjelini riječ. Izbjegavanje prikaza nasilja i bilo kakve brutalnosti kada su glavni protagonisti filma, između ostalih, Venom koji, iz nepoznatih razloga, najviše na meniju voli ljudski mozak (simbiot je, dakle, istovremeno heroj i ubojica – razlika je što bi se hranio mozgovima negativaca i zločinaca, nešto poput Dextera Morgana koji svojeg mračnog suputnika hrani ubojstvima kriminalaca različitih vrsta) i Cletusa (koji će u jednom trenutku vrištati Neka bude pokolj – carnage) serijskog ubojice koji je, između ostalog, ubio i majku pravi je primjer kako film gubi na uvjerljivosti i zanimljivosti kako bi ostvario zaradu na kino blagajnama.

Umjesto uljepšanih i umivenih mračnih likova “Venom 2” nudi komediju. Film sadrži nekoliko duhovitih trenutaka, ali prepucavanja i nadmudrivanja Venoma i Brocka postaju zamorni i, na kraju priče, predvidljivi. Koliko god se svađali ionako se neće trajno razdvojiti. Iz više razloga. U nastojanju da film pretvore u laganu zabavu i nasmiju gledatelje Serkis i ekipa stvaraju i nekoliko bizarnih scena. Zabava pod maskama na kojoj se Venom pojavljuje jedna je od njih.

Foto: Sony Pictures

“Venom 2” je sadržajem siromašan film. Redatelj se muči s likovima i pričom (jer scenarij je tanak i kaotičan) i ne može dočekati trenutke kada CGI i akcija preuzimaju film. Serkis se solidno snalazi kada su različite vrste efekata u pitanju, ali završni je obračun beskrajno dug i zamoran mada ionako znamo kako će čitava priča završiti.

Tom Hardy je korektan u glavnoj ulozi (Hardyju ionako više odgovaraju interpretacije šutljivih i zabrinutih likova kao što je Brock nego agresivni i teatralni protagonisti poput Caponea). Harrelson je izvukao najviše što se od Cletusa može, ali za njegovu filmografiju riječ o nevažnoj ulozi. Naomie Harris neprepoznatljiva u ulozi Frances Barrison, Michelle Williams ponovo nastupa u ulozi Anne…

Iako u SAD-u bilježi vrlo dobre komercijalne rezultate, “Venom 2” slabiji je od prvog filma. Proračunat nastavak u kojem ugodnih iznenađenje nema i koji, s obzirom na jake filmove koje imamo prilike gledati na kino programu (“Za smrt nema vremena”, “Posljednji dvoboj”, “Svi sveci mafije” – za nekoliko dana stiže i “Dina”….) ne zaslužuje previše pažnje.

Neki će gledatelji reći kako je ovo ionako film za zabavu od kojeg ne treba očekivati previše. Možda su u pravu, možda je stvar ukusa, ali teško se oteti dojmu da postoje i neki drugi filmovi kojima je cilj zabaviti gledatelja, ali su nastavku “Venoma” superiorniji u većini detalja….

 

OCJENA: 4

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)