RECENZIJA: SHANG-CHI I LEGENDA O DESET PRSTENOVA – u zmajevom gnijezdu

REDATELJ: Destin Daniel Cretton

GLAVNE ULOGE: Awkwafina, Michelle Yeoh, Simu Liu, Fala Chen

TRAJANJE: 132 minute

NAZIV ORIGINALA: Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

 

Kada je 2008. premijerno prikazan prvi “Iron Man” film teško je bilo predvidjeti kako će kino godine koje dolaze obilježiti “Marvel” i superjunački filmovi. Osvetnici i ostala ekipa (u zajedničkim i samostalnim filmovima) redali su uspjehe na kino blagajnama, zarađivali milijarde dolara – sve je kulminiralo spektakularnom Završnicom iz 2019. godine. Film je zaradio nešto manje od 2.8 milijarde dolara i na kratko prestigao “Avatara” na listi filmova s najvećom zaradom (nešto kasnije “Avatar” se vratio na tron) te završio razdoblje koje se sa sigurnošću može nazvati zlatnim dobom superjunačkog filma. 

“Osvetnici” su povijest i zarade koje su superjunački filmovi bilježili na svjetskim kino blagajnama vjerojatno se nikada neće ponoviti. Razloga je više – zbog korona krize došlo je do pregrupiranja u redovima “Marvela” odnosno “Disneyja” i sada većina filmova ima istodobnu premijeru u kinu i “Disney plus” streaming servisu. Također, neki od najpopularnijih likova (Iron Man, Captain America, Black Widow…) više se nikada neće pojaviti (ako se i kojim slučajem pojave neće ih interpretirati isti glumci ili je riječ o cameo ulogama) u “Marvel” superjunačkim filmovima. Bez obzira na spomenute promjene u “Disneyju” su isplanirali strategiju za godine koje dolaze. Superjunake možemo gledati u formatu serija (“WandaWision”, “Loki, “The Falcon and the Winter Soldier”), ali i kino premijere nisu zanemarene. Razdoblje nakon otvaranja dvorana počelo je (zakašnjelim) filmom Black Widow – za otprilike dva mjeseca stižu Vječnici . Između spomenutih naslova stigao je potpuno novi lik iz superjunačkog svijeta – Shang Chi i njegovih deset prstenova.

 

Nakon nekoliko minuta romantičnog i maštovitog uvoda, radnja filma vraća nas u 1996. godinu, San Francisco. Upoznajemo Shauna i Katy, nerazdvojne prijatelje i kolege s posla. Bave se parkiranjem automobila dok slobodno vrijeme koriste za tulumarenje. Njena obitelj prigovara kako je vrijeme da se uozbilje i odrastu. Odrastanje počinje u trenutku kada Shauna i Katy tijekom vožnje u gradskom prijevozu napadne grupa predvođena osebujnim Razor Fistom. Nasilnici žele Shaunu oduzeti privjesak koji je povezan s planovima njegovog oca, moćnog i bogatog Xu Wenwua vlasnika moćnih deset prstenova i vođe istoimene kriminalne organizacije. Da, Shaun ima tajne iz prošlosti koje su povezane s njegovim porijeklom i obiteljskim vezama. Shaun zapravo nije Shaun već je njegovo pravo ime….Shang-Chi…

Foto: Marvel Studios

Ono što je “Black Panther” za Afriku i Afroamerikance to je “Shang-Chi i legenda o deset prstenova” za Azijate odnosno državljane SAD-a azijskog porijekla – takvo je, otprilike, značenje novog filma redatelja Destina Daniela Crettona (redateljeva majka je porijeklom Japanka). Azijska glumačka ekipa dominira filmom, “Shang-Chi i legenda o deset prstenova” prvi je film u kojem je glavni lik superjunak iz Azije. Čitavim trajanjem filma radnja se poigrava azijskim legendama i mitovima, kulturom i običajima dok su akcijske scene ispunjene borilačkim vještinama. Sve navedeno donosi priličnu dozu svježine i zanimljivosti, može se reći i originalnosti, kada je o superjunačkom “Marvel” svijetu riječ. Posebno vrijedi spomenuti borilačke vještine koje su izvrsno integrirane u akcijske scene koje, većinom, izgledaju impresivno. Akcije filmu ne nedostaje, koreografija scena dojmljivo je izvedena i redatelj uspijeva akciju podignuti na višu razinu – estetski, ali i atraktivnošću odnosno izvedbom. Akcijske scene ponekad podsjećaju na neke filmove iz prošlih vremena (npr. “Tigar i zmaj”), ali redatelj više otkriva uzore i stvara posvete nego što je kopija.

Obiteljske su veze snažne i ključne za priču filma – “Shang-Chi i legenda o deset prstenova” vjerojatno je najobiteljskiji film Marvel superjunačkog svijeta. Otac i majka, brat i sestra – svi su važni za priču, zaplet, ali i rasplet filma. Kao u većini slučajeva “Disney” i “Marvel” progovaraju o važnosti obitelji (koliko god ona bila disfunkcionalna i problematična), redatelj će progovoriti o običnim ljudima koji rade velike stvari i postaju junaci (Katy)… Međutim, obiteljska priča unutar filma ima i svojih propusta i nedorečenosti.

Jedan od problema filma je glavni negativac – ako je on Xu Wenwu odnosno pater familias onda je riječ o prilično neuvjerljivom negativcu i njegovom pomalo površnom prikazu (nit’ je pokazao nešto što bi ga trebalo svrstati u negativce koje pamtimo nit’ je njegova transformacija u finalu filma uvjerljiva). Ako je glavni negativac ono nešto iza mračnih vrata pored mjesta magije zvanog Ta Lo onda su stvari još više nerazumljivije i mutnije. Nedorečene.

Iako su efekti izmaknuli kontroli u finalu filma vizualna raskoš jedan je od glavnih aduta filma. Akcijske ili dramske scene sasvim je svejedno – “Shang Chi….” se trudi ostaviti što snažniji vizualni dojam na gledatelja – u tome u više navrata uspijeva.

Foto: Marvel Studios

U tekstu je već spomenut “Tigar i zmaj” kao jedna od inspiracija ili posveta utkanih u film. Film Anga Leeja nije jedini – u filmu postoje scene koje podsjećaju na akcijski klasik “Brzina” , prstenovi iz naslova daju moć onome tko ih nosi i kontrolira – na koji film odnosno trilogiju podsjeća spomenuti detalj nije potrebno dodatno objašnjavati. Također, nemoguće se ne prisjetiti najvećih majstora borilačkih vještina u trenucima kada se izmjenjuju akcijskih kadrovi.

U filmu se mogu pronaći i poveznice s prethodnim “Marvel” filmovima. Manja i ne toliko važna za radnju odnosi se na Wonga, desnu ruku Doktora Strangea dok je, za priču filma, bitnija ona koja se odnosi na treći film o “Iron Manu”. O čemu i komu je riječ saznat ćete ako pogledate film…

post credit sceni sugerira se kako će Shang-Chi i Katy imati veliku važnost kada je riječ o budućnosti filmskog “Marvel” svijeta. Velika je vjerojatnost kako će se predviđanje i ostvariti – “Shang-Chi i legenda o deset prstenova” ostvarit će odlične rezultate na svjetskim kino blagajnama (nema sumnje kako će film u Aziji dobiti posebnu pažnju). Da, riječ je o zabavnom superjunačkom ostvarenju u kojem se mogu vidjeti izvrsne akcijske scene i vizualna raskoš. Ipak, “Shang- Chi i legenda o deset prstenova” ispod je razine najboljih “Marvel” filmova te ostavlja previše neodgovorenih pitanja. Hoćemo li odgovore dobiti u vjerojatnim nastavcima pokazat će godine koje dolaze…

OCJENA: 6

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)