RECENZIJA: RESIDENT EVIL: BESKRAJNA TAMA – biološko oružje u Bijeloj kući

AUTOR: Hiroyuki Kobayashi

GLASOVI: Nick Apostolides, Bill Butts, Stephanie Panisello, Bill Rogers

NAZIV ORIGINALA: Resident Evil: Infinite Darkness

TRAJANJE: 1 sezona, 4 epizode 

 

“Are you going to mutate into a massive creature with an exposed heart?” – Leon Kennedy

 

Kada je 2016. godine u kino dvorane stigao šesti film serijala “Resident Evil” teško je bilo povjerovati kako je riječ o posljednjem “Resident Evil” filmu u kojem će kontrolu nad projektom imati Paul W.S. Anderson i Milla Jovovich. Iako je naslov film bio “Konačno poglavlje” mnogi (pa tako i pisac ovih redaka) smatrali su kako je riječ tek o stilskoj figuri i da će nastavci stizati i dalje, bez obzira na kvalitetu i zanimljivost – prije svega zbog komercijalne strane projekta. Ipak, konačno poglavlje je bilo posljednje, ali za ljubitelje ekranizacije superpopularne videoigre stigla je nova nada – resetiranje serijala (?) počinje krajem studenog novim filmom pod naslovom “Resident Evil: Welcome to Raccoon City”. Priča filma vraća nas na početak u 1998. godinu – radnja je inspirirana prvim igrama serijala. U filmu se pojavljuje veliki broj likova važnih za serijal (Jill Valentine, Chris Redfield, Claire Redfield, Leon Kennedy, Ada Wong, Albert Wesker….) koje tumače neki novi glumci pod ravnanjem redatelja i scenarista Johannesa Robertsa (“Stranci: Noćni plijen”).

U očekivanju nove filmske ekranizacije popularne videoigre vrijeme se može skratiti gledanjem horor-anime serije “Resident Evil: Beskrajna Tama” koja se nedavno pojavila na “Netflixu”. Gledanje serije ne uzima previše vremena – riječ je o četiri epizode u trajanju od otprilike 25 minuta. Nešto više od sat vremena za prvu sezonu serije koja je drugačija (ili barem to želi biti) od većine dosadašnjih kino filmova…

Radnja serije počinje u izmišljenoj državi koja se zove Panamestan. Gledamo intervenciju američkih vojnika (nekoliko scena nevjerojatno podsjećaju na trenutke iz filma “Pad Crnog Jastreba”) koja je neslavno završila. Važno za početak odnosno uvod je zapamtiti Jasona, jednog od vojnika koji sudjeluje u misiju. Nakon Panamestana slijedi incident koji uključuje biološko oružje (čitaj: zombi outbreak) koji se dogodio, pazite sad, u Bijeloj kući. Predsjednik je spašen – svi dokazi upućuju na Kinu, ali događaji u Bijeloj kući i Panamestanu imaju nešto zajedničko i istina je drugačija. Istina koju, svaki na svoj način, pokušavaju saznati Leon Kennedy i Claire Redfield…

 

Foto: Netflix

U odnosu na filmove iz serijala koji je završen, serija “Beskrajna tama” puno se više trudi ispričati priču, manje se baviti dizajnom zombija i akcijskim scenama. Priča nije loše zamišljena, ima intrigantnih detalja, ali postoje i određeni problemi, posebno kada je o raspletu sezone u pitanju.

Radnja serije pokušava dotaknuti aktualne teme i postati više znanstveno fantastični triler (uz dodatak politički) nego obična pucačina uz dodatak horora (nije da horor detalja nema, ali oni su ipak prisutni u manjoj mjeri). Američki intervencionizam (Panamestan), zavjera u Bijeloj kući i biološko oružje, rivalstvo Kine i SAD-a…neki su, ne i jedini, detalji na kojima je sagrađena radnja serije. Priča je zanimljiva i intrigantna, ali problemi nastaju u finalu sezone – završetak je predvidljiv i sve ono dobro što je napravljeno do trenutka završnog obračuna bitno se urušava u predvidljivom i klišeiziranom završnom obračunu (klišeiziranom kada je o projektima temeljenim na videoigrama).

Završetak ostavlja i neka pitanja neodgovorena, ali to ne smeta – izgledna je i druga sezona koja bi mogla donijeti (barem) neke odgovore. Ipak, bez obzira na, u tekstu nespomenute, probleme u radnji i spomenuto finale, “Beskrajna tama” zaslužuje pažnju pa i podršku jer više se sadržaja i intrigantnih detalja može pronaći u sat vremena prve sezone nego u nekoliko zadnjih filmova serijala. U redu, serija i filmovi su različiti format i usporedbe su nezahvalne, ali neke stvari je nemoguće ne primijetiti. I treba ih spomenuti.

Foto: Netflix

Iako u nekim trenucima izgleda kao da gledamo videoigru, animacija i računalno stvoreni efekti izgledaju, većinom, vrlo dobro. U mnogim se trenucima može vidjeti koliko se pazilo na detalje i tu, kada je o “Beskrajnoj tami” riječ, nema (pre)velikih zamjerki.

Iako nije bez mana, prva sezona serije “Resident Evil: Beskrajna tama” zaslužuje posebno ako pripadate ljubiteljima popularne videoigre. Nešto više od sat vremena prve sezone nudi, između ostalog, zavjeru, političko-vojne igre, akciju i susret s poznatim likovima serijala. Prema posljednjim informacijama u pripremi je i druga sezona tako da se neke stvari mogu popraviti i neka pitanja dobiti odgovore….

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)