DUSTIN HOFFMAN: 10 ODABRANIH

DIPLOMAC (The Graduate) – 1967

Redatelj: Mike Nichols

 

And here’s to you, Mrs. Robinson
Jesus loves you more than you will know“…. pjevaju “Simon & Garfunkel” u filmu koji je označio ulazak Dustina Hoffmana u prvu glumačku ligu Hollywooda. Hoffman je diplomac iz naslova filma, dvadesetogodišnji Benjamin koji je završio srednju školu i nema pojma kojim životnim putem krenuti. Dodatni kaos u Benjaminovom životu stvara veza s fatalnom gospođom Robinson, bivšom Benjaminovom profesoricom. Nakon mjeseci veze sa puno starijom damom Benjamin se zaljubi u njenu kćer Elaine…

“Diplomac” je Mikeu Nicholsu donio “Oscara” za režiju (uz šest nominacija – možda je nagrada trebala otići i sjajnoj Anne Bancroft no zlatni je kipić završio u rukama Katherine Hepburn za nastup u filmu “Pogodi tko dolazi na večeru?”), lansirao Hoffmana u glumački vrh i do danas ostao obavezna lektira za sve ljubitelje filma….

Foto: Screenshot

PONOĆNI KAUBOJ (Midnight Cowboy) – (1969)

Redatelj: John Schlesinger

 

Dvije godine nakon “Diplomca” Hoffman je nastupio u “Ponoćnom kauboju”, filmu koji je u vrijeme premijere podigao veliku prašinu zbog šokantnih scena seksa. No, “Ponoćni kauboj” je puno više od šokantnih scena – Hoffman interpretira Ratsa, sitnog varalicu koji postaje partner lutalici Joeu (Jon Voight). Iako njihov prvi susret nije prošao prijateljski, Rats i Joe shvatit će kako imaju samo jedan drugoga. Do tragičnog kraja…

“Ponoćni kauboj” bavi se tamnom stranom Amerike, ljudima koji nikada nisu doživjeli američki san – upravo suprotno njihov se život, većinom, pretvorio u noćnu moru. Film je osvojio tri “Oscara” (film, redatelj, scenarij – Voight i Hoffman nominirani su u glumačkim kategorijama, ali nagradu dobili nisu). Kao i u slučaju “Diplomca”, “Ponoćni kauboj” ima pjesmu koja se pamti i povezuje s filmom – riječ je o “Everybody Talking” u izvedbi Harryja Nillsona)…

 

Foto: Screenshot

 

SVI PREDSJEDNIKOVI LJUDI (All the President’s Men) – (1976)

Redatelj: Alan J.Pakula

 

Godine 1974. tadašnji američki predsjednik Richard Nixon podnio je neopozivu ostavku. Ne, Nixon nije sišao s vlasti zbog rezultata izbora već je njegova posljedica afere Watergate. Afera Watergate jedan je od najvećih političkih skandala u američkoj povijesti – priča je počela sredinom 1972. godine kada se dogodila provala u sjedište Demokratske stranke koji je bio smješten u hotel Watergate u Washingtonu. Provala je bio jedan od prljavih poslova odrađenih u korist vlasti – zlouporaba FBI i CIA-e bio je jedan od načina na koji je tadašnja politička vrhuška čuvala vlast u SAD-u. Jedni od najzaslužnijih za otkrivanje istine i, u konačnici, odlazak Nixona su novinari Carl Bernstein i Bob Woodward koji su u nizu članaka za “Washington Post” razotkrivali tko su bili predsjednikovi ljudi u nezakonitim radnjama. Woodward i Bernstein napisali su knjigu prema kojoj je snimljen film. Novinare glume Robert Redford i Dustin Hoffman – “Svi predsjednikovi ljudi” punokrvna je politička drama s dodatkom trilera (ili triler s dodatkom drame) u kojoj se pokazuje koliko su važne dvije vrste koje danas polagano izumiru (neovisno i istraživačko novinarstvo). Također, film pokazuje koliko je početak sedamdesetih prošlog stoljeća bio turbulentan kada je o američkoj politici riječ. “Svi predsjednikovi ljudi” osvojili su četiri “Oscara” uz još tri nominacije).

Foto: Warner Bros

MARATONAC (Marathon Man) – (1976)

Redatelj: John Schlesinger

 

Iste godine kada je premijerno prikazan film “Svi predsjednikovi ljudi”, izlazi i “Maratonac”. Pet godina nakon suradnje na “Ponoćnom kauboju” redatelj John Schlesinger ponovo je angažirao Hoffmana, ali u, žanrovski, potpuno drugačijem filmu. “Maratonac” koristi formulu kakvu je uspješno primjenjivao Alfred Hitchock – mali, običan čovjek spletom se okolnosti nađe usred opasne situacije i mora, ako želi preživjeti, pronaći odgovore na pitanja. Taj čovjek, u slučaju “Maratonca”, je Babe Levy, student na sveučilištu Columbija i strastveni ljubitelj trčanja. Levy živi normalnim životom sve do trenutka smrti brata. Doc je teško ranjen priznao Babeu kako nije zaposlenik naftne kompanije već tajni agent koji je trebao namamiti i uhititi nacističkog zločinca iz Južne Amerike u SAD….

Hoffman je vrlo dobar u glavnoj ulozi – film se, između ostalog, pamti po sceni koja izaziva stravu kod svih koji imaju problema sa odlaskom kod zubara. U filmu nastupaju i Laurence Olivier te Roy Scheider.

 

Foto: Paramount Pictures

ZLOČIN U KRVI (Straight Time) – (1978)

Redatelj: Ulu Grosbard

 

Zaljubio se Hoffman u knjigu “No Beast So Fierce” Edwarda Bunkera i pod svaku cijenu odlučio je sudjelovati u filmu koji je nastao na dijelovima spomenutog književnog predloška. Knjiga opisuje autorove doživljaje koji je dio života proveo u zatvoru kao posljedica karijere pljačkaša. Glavni lik filma imenom Max Dembo izlazi iz zatvora i pokušava pronaći posao, započeti novi normalni život. No, normalan život prevelik je izazov za bivšeg robijaša i ubrzo Dembo nastavlja kriminalnu karijeru…

“Zločin u krvi” jedan je od manje poznatih i rijetko spominjanih filmova, ali riječ je o izvrsnoj kriminalističkoj drami u kojoj, uz Hoffmana, nastupaju Gary Busey, Harry Dean Stanton, Theresa Russell i M.Emmet Walsh. Zanimljivosti radi treba spomenuti kako je Hoffman htio i režirati film, ali je odustao i mjesto iza kamere prepustio Ulue Grosbardu.

 

LEPTIR (Papillon) – (1973)

Redatelj: Franklin J. Schaffner

 

Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih zatvorskih filmova snimljen je 1973. godine. Riječ je o ekranizaciji istoimenog književnog predloška Henrija Charrierea koji je u knjizi opisao svoj boravak i pokušaje bjekstva iz zatvora smještenog u Francuskoj Gvajani. Charrier odnosno Leptir je Steve McQueen dok je Hoffman jednako sjajan u ulozi njegovog…kolege Louisa Dege. Film kojem godine nisu ne mogu ništa i koji je na svako novo gledanje sve bolji, zanimljiviji, emotivniji….ljudskiji…

 

PSI OD SLAME (Straw Dogs) – (1971)

Redatelj: Sam Peckinpah

 

Godina 1971. donijela je na kino program dva filma koji i danas podižu temperaturu i predmet su rasprave ljubitelja filma. Prvi je “Paklena naranča” Stanleyja Kubricka dok je drugi “Psi od slame”. Oba filma su ekranizacija knjiga, ali razlika je u tome što je Peckinpah od knjige “Opsada Trencherove farme” uzeo temeljni zaplet (opsada kuće u kojoj se nalazi bračni par) dok je mnoge detalje, posebno one najkontroverznije i najnasilnije, Peckinpah uz asistenciju scenarista Davida Zalega sam kreirao i dodao u filmu. Rezultat je šokantan i kontroverzan film (posebno za vrijeme u kojem je snimljen) u kojem Hoffman odnosno David Sumner prelazi put od šutljivog i (pre)tolerantnog akademskog građana do….ubojice. Jer drugačije nije moglo biti…

Foto: Screenshot

 

KRAMER PROTIV KRAMERA (Kramer vs Kramer) – (1979)

Redatelj: Robert Benton

 

Na dodjeli “Oscara” 1980. godine Hoffman osvaja prvi zlatni kipić. Osvojio je glumac glavnu nagradu za nastup u filmu “Kramer protiv Kramera. Drama o raspadu braka i borbi za skrbništvo nad malenim Billyjem realno je prikazan dio životne priče glavnih protagonista filma. Uz Hoffmana “Oscara” je osvojila Meryl Streep u u ulozi Joanne, bivše supruge Teda Kramera (Hoffman). Spomenuti vrijedi i inspiriranu režiju Roberta Bentona kao i glumačku izvedbu malenog Justina Henryja.

Foto: Columbia / Tristar

LENNY – (1974)

Redatelj: Bob Fosse

 

Biografska priča o komičaru Lennyju Bruceu koji je davne 1960. godine bio otprilike ono što su danas verbalno žešći stand up komičari. Razlika je u tome što je Bruce bio jedan od pionira stand up komedije i prilično je živcirao sve koji su bili meta njegova ismijavanja i(li) kritiziranja. Zbog svojih je istupa Lenny dobio nadimak savjest Amerike – Hoffman je izvrstan u glavnoj ulozi. Sve rečenice koje Hoffman izgovara u filmu Bruce je izgovorio u stvarnom životu.

KIŠNI ČOVJEK (Rain Man) – (1988)

Redatelj: Barry Levinson

 

Kod šire filmske publike jedan od najpoznatijih pa i najpopularnijih filmova u kojima je Hoffman nastupio. Uloga Raymonda Babbitta donijela glumcu veliki broj nagrada uključujući “Oscara” za najbolju glavnu mušku ulogu. Raymond je u tridesetim, možda četrdesetim godinama, autist koji je naslijedio tri milijuna dolara. Raymond ima i brata Charlieja koji nije znao za brata i koji želi, prije svega, novac od nasljedstva. Do novca može doći ako dobije skrbništvo nad Raymondom….

Uspjeh filma, između ostalog, leži u dojmljivoj interakciji između Cruisea i Hoffmana. Film vrlo dobrog soundtracka u kojem je ljubav i odgovornost prema bratu pobijedila dolare.

Foto: Screenshot

 

 

Vrijedi spomenuti:

  • Predsjedničke laži (Wag The Dog) – 1997
  • Ludi grad (Mad City) – 1997
  • Tootsie – 1982
  • Odmetnuta porota (Runaway Jury) – 2003
  • Vrijeme osvete (Sleepers) – (1996

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)