RECENZIJA: CRUELLA – kako je Estella postala Cruella

REDATELJ: Craig Gillespie

GLAVNE ULOGE: Emma Stone, Emma Thompson, Joel Fry, Paul Walter Hauser, Mark Strong, John McCrea

TRAJANJE: 134 minute 

 

The thing is, I was born brilliant, born bad, and a little bit mad.” – Cruella

 

Traileri, teaseri, fotografije, posteri….neizbježni su dio najava kako kino filmova tako i naslova koje možemo gledati na streaming servisima. Što su očekivanja od filma velika (prije svih komercijalna) tako su i najave agresivnije i češće se mogu vidjeti u medijima. Od trailera nije lako pobjeći (jer filmofilska je radoznalost beskrajna) i ponekad se dogodi kako su zapravo najbolji trenuci filma prikazani u najavama. Gledati trailere ili ne ostaje na izbor svakom ljubiteljici i ljubitelju filma, ali ponekad neki trailer prođe ispod radara – upravo se takav slučaj dogodio piscu ovih redaka kada je o najavi za “Cruellu” riječ. Iako ste na ovim stranicama mogli pročitati najavu za film praćenu trailerom, najavu pogledao nisam jer, s obzirom na igranu verziju “101 Dalmatinca”, bio sam u uvjerenju što se može očekivati od prednastavka. Znate ono – malo dobrih likova, neki negativac ili negativka, simpatični psi, dobro na kraju pobjeđuje – sve je lepršavo, pozitivno i uz poštovanje (nepisanih) pravila obiteljske zabave kakva se mogu vidjeti u sličnim “Disney” projektima. Istina, neki od spomenutih detalja mogu se pronaći u filmu, ali “Cruella” je film ispunjen iznenađenjima. Pozitivnim, ali sadrži i nekoliko detalja kojima se umanjuje uvjerljivost mlađahne Estelle…pardon Cruelle…

Radnja filma vraća nas u šezdesete godine prošlog stoljeća. Malena Estella je neprilagođena djevojčica koja odbija igrati po pravilima, jako je radoznala i uvijek spremna učiniti nešto…što nije prema očekivanjima odraslih. Zbog svoje buntovne i živahne prirode Estella je, istovremeno, izbačena i ispisana iz škole te s majkom kreće potražiti bolji život u London. Ostaje tek usputna stanica (barem tako Estella misli) na kojoj majka treba obaviti razgovor s bogatom i moćnom Barunicom. Međutim, susret se pretvorio u tragediju, Estella ostaje bez majke i bježi sama u London. Tamo upoznaje skitnice i prevarante dječake Jaspera i Horacea koji postaju njeni najbolji prijatelji i partneri u kriminalu…

Od djetinjstva je u filmu prikazan život Estelle koja će kasnije postati Cruella DeVil (sjećamo se izvrsne Glenn Close kao odrasle Cruelle u “101 Dalmatincu). Njeno djetinjstvo obilježeno je tragedijom – Estella je, isprva djevojčica – kasnije i djevojka, koja traži odgovore. Misli, zapravo uvjerena je kako vrijedi više od života kojeg trenutno ima – njena strast i životna pokretačka snaga je moda. Želi postati modna dizajnerica, ali ne zna kako početi. Kako se približiti svijetu mode – pronaći mjesto gdje će ostvariti san i realizirati ideje. Kao i uvijek u takvim situacijama postoje prijatelji koji će malo pogurati stvari…

Photo: Disney Enterprises

Zbog odluke čelnika kompanije “Disney” prema kojoj je likovima u filmovima zabranjeno pušenje ozbiljno je oštećen lik mlade Cruelle. Cigaršpic u ruci Cruelle i njeno samodopadno otresanje pepela zaštitni je znak lika. Nevjerojatno je i pomalo licemjerno oduzimanje cigarete glavnoj junakinji u filmu gdje se, između ostalog, može vidjeti i majka koja se želi riješiti vlastitog djeteta odmah nakon poroda. Čudna odluka (pušenje je, inače, godinama zabranjeno u “Disney” filmovima), ali to je tema za neku drugu raspravu. Kada dodamo detalj priče prema kojem mlađahna Cruella nema ozbiljnu namjeru naštetiti Dalmatinskim psima čini se kako priča gubi smisao. Međutim, iako je odigrao prema pravilima kompanije redatelj Craig Gillespie otvara neka druga vrata te Cruellin lik portretira na novi, drugačiji i potpuniji način. I što je najvažnije – uspijeva natjerati gledatelja da zaboravi cigaršpic i strast za pravljenje odjevnih predmeta od psećeg krzna. Da, Estella ima intrigantnu životnu priču i prije nego je postala Cruella uz vražji dodatak imenu.

Estella i Cruella su dvije strane istog novčića – prva je samozatajna pomoćnica Barunice koja odrađuje sve njene poslovne zahtjeve i trpi uvrede te ponižavanja. Cruella je osvetnica koja ne želi poslušno klimati glavom već sudbinu preuzima u vlastite ruke. Iako Cruella (kao i čitav film) ima dozu subverzivnosti Cruella nije istinska negativka – zapravo, na gledatelja ostavlja dojam koji je daleko od negativnog.

Estella odnosno Cruella izgleda poput junakinje iz nekog filma o superjunacima. Najviše podsjeća na Catwoman iz drugog filma o “Batmanu” redatelja Tima Burtona (rastresena i zbunjena Selina Kyle pretvara se u samopouzdanu i opaku Catwoman). Cruella ima i nešto od Jokerove neprilagođenosti i teatralnosti – redatelj i ne skriva kako je svijet superjunaka inspiracija za stvaranje glavne protagonistkinje. U jednom trenutku filma slušamo “Smile” (pjesma koja je obilježila soundtrack “Jokera”), ali ovdje u izvedbi Judy Garland.

Photo: Disney Enterprises

Soundtrack filma je odličan – od spomenutog osmijeha Judy Garland nižu se mnogi poznati hitovi koji, prilično dobro, prate radnju filma. Među autorima koje slušamo u filmu nalaze se “The Rolling Stones”, “The Bee Gees”, “The Doors”, Nancy Sinatra, “Deep Purple”, “Queen”, David Bowie, “Black Sabbath”….prilično neočekivana lista glazbenika za jednu “Disney” priču.

Impresivne su scenografija i, posebno, kostimografija filma. Oživio je redatelj London prošlih vremena, njegove ulice i trgove – s obzirom na to da se radnja događa u svijetu visoke mode film je ispunjen različitim modnim detaljima. O njima će sigurno više progovoriti one koje o tome više znaju nego pisac ovih redaka…

Dašak subverzivnosti i tragični, mračni detalji priče ne oduzimaju zabavni ton filmu. Za njega su, između ostalog, zaslužne i vrlo dobre glumačke izvedbe. Sjajna je Emma Stone u ulozi Estelle odnosno Cruelle. Njena transformacija je besprijekorno izvedena – ona interpretira dva lika u istoj osobi, ali čitavo vrijeme zadržava šarm i razigranost. Glavna negativka filma je barunica Von Hellman koju izvrsno glumi Emma Thompson. Barunica je vrh modnog svijeta, osoba koja osobe oko sebe gleda s gađenjem ili, najblaže, prezirom. Snob, podcjenjivački nastrojena i fanatična u poslu – osoba čija je sudbina neraskidivo povezana s Estellom odnosno Cruellom.

Nema cigareta, ima tek nekoliko pasa, ali “Cruella” je uspjeli prednastavak filma “101 Dalmatinac”. Iako je redatelj, u određenoj mjeri, bio ograničen određenim pravilima pronašao je pravi način za prikaz mladih dana jedne od najpoznatijih “Disney” negativke. Osim neočekivane priče razlog za gledanje filma su i dvije Emme – Thompson i Stone izvrsne su u glavnim ulogama. Da, “Cruella” je drugačiji od očekivanog i jedno od najugodnijih iznenađenja ovogodišnje filmske ponude.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)