RECENZIJA: DANI GNJEVA – H za osvetu

REDATELJ: Guy Ritchie

GLAVNE ULOGE: Jason Statham, Scott Eastwood, Holt McCallany, Josh Hartnett, Eddie Marsan, Andy Garcia

TRAJANJE: 118 minuta

NAZIV ORIGINALA: Wrath of Man

 

“Tko je ovaj luđak?” – Bullet

 

Nakon kratkotrajnog i ne pretjerano uspješnog izleta u visokobudžetne projekte ( AladdinKralj Arthur: Legenda o maču ), Guy Ritchie se, početkom prošle godine, vratio na domaći teren. Radnja filma Gospoda bavila se svijetom kriminala, mjesto radnje London, vrlo dobra glumačka ekipa – sve ono što krasi redateljeve najbolje filmove. Spletom okolnosti premijera filma bila je odlično pogođena – iako siječanj nije mjesec blockbustera u slučaju 2020. godine bio je izvrstan izbor. Film je imao koliko-toliko normalnu distribuciju, zaradio je 115 milijuna dolara u svjetskoj distribuciji i izbjegao lockdown odnosno zatvaranja kino dvorana. Nakon “Gospode” Ritchie nastavlja u sličnom ritmu – “Dani gnjeva” akcioni je triler koji ima sličnosti s najuspješnijim redateljevim projektima. Sličnosti, ali i razlike…

“Dani gnjeva” remake je francuskog filma “Pratilac” (Le Convoyeur) iz 2004. godine redatelja Nicolasa Boukriefa. Glavni protagonist filma je H (skraćeno od prezimena Hill), koji postaje zaposlenik zaštitarske kompanije koja osigurava transport novca u Los Angelesu. U kratko vrijeme nekoliko je vozila opljačkano, policija ne pronalazi počinitelje, ali se H u prvom napadu na vozilo koje osigurava brutalno obračunava s napadačima. No, pravi razlog zbog kojih se H zaposlio u zaštitarskoj tvrtki nepoznat je njegovim novim kolegama….

Temelji filma su poznati (naravno, kada je o Rithchieju riječ) – svijet kriminalaca, pljačke, akcija i Jason Statham. Ipak, postoje i bitne razlike – u filmu nema one vrste humora koji se može naći u redateljevim filmovima. S obzirom na priču izostanak cinizma i humora na kakvog smo navikli u filmovima “Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške” ili “Snatch” ima smisla – žestoka osvetnička priča bila bi razvodnjena pa i neuvjerljiva kada bi humor dobio previše prostora odnosno minuta.

Dijalozi filma (ponovo) su izvrsno napisani i, ponekad, su znatno otrovniji i žešći u komentarima recentne svjetske situacije. Politička korektnost kao i ublažavanje prikaza nasilja Ritchieja ne zanimaju – svijet protagonista filma je surov i nasilan i tako je prikazan. Od prve minute do završnog obračuna.

Protagonisti filma nisu oslikani na crno-bijeli način. Iako H dugo vremena izgleda kao pozitivac kojeg pokreće osveta kako minute filma odmiču gledatelj se upoznaje s njegovom tamnom stranom. Sličan je slučaj s njegovim kolegom koji radi za pljačkaše. U cijelu se priču uključuje i policija, FBI i tko zna koje još službe. Da, situacija se pogoršava i komplicira i svakog trenutka prijeti eksplozijom.

Radnja filma nije linearna – Ritchie je u trenucima zakomplicirao priču, ali režija je pregledna i gledatelj nema problema s praćenjem priče. Ono što je Ritchie dobio neuobičajenim pripovijedanjem je neizvjesnost pa i nepredvidljivost radnje.

Akcija odnosno akcijske scene važan su i iznimno uspjeli dio filma. Bez obzira o kojoj strani je riječ brutalnost i bez milosti pristup protivniku proteže se kroz čitav film. Razlike u metodama i žestini obračuna s neprijateljem između H-a i pljačkaša zapravo i nema. Razlika je tek u motivu – na jednoj je strani osveta – na drugoj želja za novcem. Izdaja je, također, dio priče filma…bez obzira o kojoj je strani riječ. Čitava akcijska priča vrhunac dobiva u žestokom, dojmljivo režiranom finalu filma gdje milosti nema za nikoga.

Zanimljivu je glumačku ekipu okupio Ritchie – Statham ponovo pokazuje kako možda i najbolje funkcionira kada je Ritchie iza kamera. U filmu možemo vidjeti i zaboravljenog Josha Hartnetta (“Pearl Harbour”, “40 dana bez komada”, “Pad crnog jastreba”, “Sin city”…), Eastwooda mlađeg, Holta McCallanyja (“Mindhunter ) i Andyja Garciju.

Nakon “Gospode” i “Dani gnjeva” potvrđuje kako je Guy Ritchie ponovo u vrlo dobroj formi. Žestoka i brutalna kriminalistička priča sadrži akcijsko finale vrijedno gledanja na velikom platnu. Film koji će, prije svih, zaintrigirati ljubitelje akcije, ali i oni kojima akcija nije prvi izbor pronaći će razloga za gledanje osvetničkog pohoda tajanstvenog i opasnog gospodina Hilla.

 

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)