FEST 2021: Povratak u budućnost u beogradskim filmskim dvoranama

Međunarodni filmski festival – FEST, 49. po redu u organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF), počeo je danas u Beogradu.  Publika će uživati u bogatom programu od 7. do 16. maja 2021. u dvoranama Sava Centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade. Pod sloganom „Povratak u budućnost“ festival će premijerno predstaviti više od 70 filmova kroz 7 programskih celina. Pored svetske i evropske, na programu će se naći i najbolje od domaće kinematografije. 

Predsednik Odbora FEST-a, Ivan Karl, ukazao je na to da je 49. FEST presedan. 

„U stvari najveći presedan i podvig je što se Beogradski FEST održava. U godini u kojoj je Berlin bio dostupan na internetu, a Kan odložen. FEST nije Cannes, Berlin, Venecija i Toronto, ali ono što je Cannes u evropskim i svetskim okvirima, to je FEST u okvirima Zapadnog Balkana i regiona. On je najveći, najstariji i naznačajniji filmski festival na ovim prostorima, i to je nešto čime treba da se ponosimo”.

„Veliko iskopavanje” (The Dig) Simona Stonea, sa sjajnom Carey Mulligan u glavnoj ulozi, svečano će otvoriti ovogodišnji FEST u 19h u Sava centru. Australijski reditelj film je posvetio arheološkom iskopavanju Sutton Hoo iz 1938. godine. Otvaranje će obeležiti dodela počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Ove godine ona će biti uručena glumcu Radetu Šerbedžiji, reditelju Puriši Đorđeviću, kao i cenjenom scenografu Miljenu Kljakoviću – Kreki. Festival će u Kombank dvorani zatvoriti dokumentarni film ,,Kreka: Lovac na snove”, kada će Kreki biti uručena nagrada. 

Domaća ostvarenja „Živ čovek“ reditelja Olega Novkovića i scenaristkinje Milene Marković, „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića i „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, sa scenaristom Strahinjom Madžarevićem, nalaze u glavnom takmičarskom programu. Ovaj program sačinjen je od 18 ostvarenja iz 12 zemalja (Iran, Nemačka, Italija, Tunis, Srbija, SAD, Argentina, Turska, Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Francuska). U žiriju su se ove godine našli  reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zacharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić, glumac Igor Đorđević i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović

U selekciji Gala će se, među 19 filmova, naći 5 filmova koji su nagrađeni na ovogodišnjoj dodeli Oskara. „Otac” (The father)  Floriana Zellera„Žena koja obećava” (Promising young woman) čija je scenaristkinja i rediteljka Emerald Fennell zasluženo dobila Oskara za najbolji originalni scenario,  „Zemlja nomada” (Nomadlan) rediteljke Chloé Zhao, film „Minari“ Lee Isaaca Chunga kao i „Zvuk metala”  (Sound of metal).  

Foto: Aleksandar Filipović/Goodtalking

Takmičarska celina „FEST fokus” koju, po rečima umetničkog odbora, čine filmovi koje „odlikuje hrabar filmski izraz i izbor teme” predstaviće 14 filmova iz SADa, Rumunije, Hrvatske, Irana, Srbije, Slovenije, Crne Gore. Jedno od domaćih ostvarenja u ovoj selekciji je i dokumentarno-animirani film „Prizori iz života džukca” Tanje Brzaković. Ovogodišnji žiri čine glumica Isidora Simijonović, reditelj Darko Nikolić i rediteljka Katarina Koljević

Nagradu „Nebojša Đukelić” dodeliće žiri čiji su deo hrvatski filmolog Daniel Rafaelić,  reditelj, teoretičar i estetičar filma Vlastimir Sudar i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije, kritičar i publicista Miroljub Stojanović.

„FEST-ovih 50” će beogradskoj publici prirediti 10 kultnih ostvarenja svetske kinematografije. „Specijalno za ovu priliku obezbeđene su besprekorne kopije remek-dela Kjubrika, Šlesindžera, Šlendorfa, Tarkovskog, Bunjuela, Viskontija, Bergmana, Beneksa i Demija”, navodi umetnički direktor FESTa, Jugoslav Pantelić.  

Na ovogodišnjoj selekciji „Intro FEST“  predstaviće se 5 kratkometražnih filmova. Jedan od njih je ostvarenje Katarine Koljević „Porodični odmor“. Australijski film „Jazavac predsudom”, režiran po priči Petra Kočića, biće prikazan u sklopu Glavnog programa van konkurencije

Foto: Aleksandar Filipović/Goodtalking

Ulaznice za FEST su u prodaji na blagajni Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu se nabaviti i onlajn, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima. 

“Pred nama je deset festivalskih dana koji nude mnogo. Na vama je da pokušate da doživite što je moguće više od toga”, poručuje nam Pantelić. 

Bilo da ste ljubitelji domaćih ostvarenja, ili su strane koprodukcije vaša šolja čaja, ne sumnjam da će vam prijati da se vratite u bioskopske sale i osetite festivalsku atomosferu. Podsećamo da se pridržavate svih propisanih epidemioloških mera. 

 

S Festa za Goodtalking piše: Jelena Stančić

 

hdr

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)