VAL KILMER: DESET ODABRANIH

Iako je zbog narušenog zdravstvenog stanja morao usporiti karijeru, Val Kilmer nastavlja snimati filmove. Ako epidemija ne odluči drugačije ove godine glumca ćemo gledati u nastavku filma “Top Gun” u kojem će reprizirati ulogu Icemana. U očekivanju Mavericka i Icemana GOODTALKING Vam donosi deset odabranih filmova u kojima je Kilmer nastupio.

 

1 Top Secret! (1984)

Redatelj: Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker

Prvi film u kojem je Kilmer nastupio bila je komedija “Top Secret!” Riječ o filmu koji su režirali Jerry i David Zucker te Jim Abrahams zaslužni za komedije “Policijski odred”, “Ima li pilota u avionu?”, “Hot Shots 1 i 2”, trilogija “Goli pištolj”…. Svi koji su gledali (barem) jedan od spomenutih filmova znaju kakav humor mogu očekivati. Kilmer glumi američkog pjevača Nicka Reversa koji se nakon dolaska u tadašnju Istočnu Njemačku nađe usred akcije spašavanja zatočenog znanstvenika.  “Top Secret!” ismijava i parodira špijunske filmove – Kilmer se vrlo dobro snašao u glavnoj ulozi. U filmu nastupaju, između ostalih, Peter Cushing te Omar Sharif.

 

Photo: Screenshot

 

2. TOP GUN (1986)

R: Tony Scott

Teško je napisati nešto novo o jednom o najpopularnijih filmova osamdesetih godina prošlog stoljeća. Priča o rivalstvu pilota u Top Gun pilotskoj školi (najveći rivali i najbolji učenici su Maverick i Iceman odnosno Cruise i Kilmer) ispunjena je nevidljivom energijom koja je pokretačka snaga i razlog popularnosti mnogih filmova iz tog razdoblja. “Top Gun” ima izvrstan soundtrack – Kilmer je važan dio uspjeha filma.

Photo: Screenshot

 

3. WILLOW (1988)

R: Ron Howard

U filmskoj bajci Rona Howarda za koju je scenarij napisao George Bob Dolman prema priči Georgea Lucasa, Kilmer je ratnik Madmartigan koji postaje pratnja djevojčice Elore i farmera Willowa koji dobiva zadatak da Eloru odvede u njenu domovinu kako bi se ispunilo proročanstvo prema kojem će Elora, kada naraste, preuzeti tron kraljice Bavmorde. Kraljiva nije oduševljena proročanstvom i učinit će sve kako bi smaknula djevojčicu.

Inspiraciju za “Willow”, Lucas je pronašao, između ostalih, u “Gospodaru prstenova”. Film je nominiran za Oscara u dvije kategorije (vizualni i zvučni efekti) – uz Kilmera u filmu nastupaju Joanne Whalley koja će kasnije postati glumčeva supruga.

Photo: MGM

4. THE DOORS (1991)

R: Oliver Stone

Čitava karijera Olivera Stone ispunjena je provokativnim filmovima u kojima se detaljno i nemilosrdno secira novija povijest Amerike . Jim Morrison i “The Doors” dio su te povijesti kada je o glazbenom svijetu riječ. Stone je naljutio mnoge zbog prilično vjernog prikaza Jima Morrisona (ako bi usporedili “Bohemian Rhapsody” i “The Doors” filmska priča o Freddieju Mercuryju i grupi “Queen” je kamilica prema prikazu lika i djela Jima Morrisona) – zasluge za uvjerljiv prikaz Morrisona pripadaju i Kilmeru. Fizička sličnost nije jedini razlog zbog je Kilmer vrlo dobar – glumac je dojmljiv u interpretaciji kralja guštera, uloga koja je Kilmera pratila dugo nakon završetka snimanja. Morrisonova filmska priča podigla je veliku prašinu, posebno kod članova “The Doorsa”, ali nitko nije imao prigovora na način kako je Kilmer skinuo glavnog junaka priče. U filmu nastupaju i Meg Ryan (Pamela Courson), Kyle MacLachlan (Ray Manzarek), Michael Wincott (Paul Rothschild) i Billy Idol.

Photo: Screenshot/Promo

 

5. UBOJSTVO U REZERVATU (Thunderheart) – (1992)

R: Michael Apted

Triler temeljen na istinitim događajima prati FBI agenta Raya Levoia (Kilmer) koji dolazi pronaći krivca za ubojstvo pripadnika Siouxa u rezervatu negdje u Južnoj Dakoti. Ray je indijanskog porijekla i ubrzo nakon dolaska počinje otkrivati kako je ubojstvo povezano s nizom kršenja zakon u rezervatu…

“Ubojstvo u rezervatu” je napet triler koji ima određenu dozu mistike s obzirom na mjesto zločina. Također, film aktualizira položaj malobrojnih preostalih domorodaca. Kilmer predvodi glumačku ekipu u kojoj se nalaze i Sam Shepard, Graham Greene i Fred Ward.

Photo: Screenshot

 

6. VRUĆINA (Heat) – (1995)

R: Michael Mann

U epskom obračunu policije i grupe pljačkaša, sudaru Pacina i De Nira svoje je mjesto pronašao i Val Kilmer. On je na pogrešnoj strani zakona – čovjek koji je prvi suradnik Neila McCauleyja, vođe i neupitnog autoriteta. Chris je u kockarskim dugovima, njegov brak s Charlene je u krizi (Neil će pokušati srediti stvari), ali njegova lojalnost kolegama i ljubav prema Charlene nije upitna. Igrom slučaja, iako ranjen, Chris će preživjeti obračun…

Val Kilmer je našao mjesto u vrlo dobroj glumačkoj ekipi filma koji se pamti. I gleda nekoliko puta….

Photo: Warner Bros

 

7. LEGENDARNI TOMBSTONE (Tombstone) – (1993)

R: George Pan Cosmatos

“Legendarni Tombstone” je, ukratko, priča o jednom od najpoznatijih događaja na Divljem zapadu – obračunu kod O.K. Corrala. Godine 1993. izašla su dva filma koji tematiziraju spomenuti događaj – uz “Legendarni Tombstone” pojavio se i “Wyatt Earp”. Film redatelja Cosmatosa daje nešto širu sliku događaja oko obračuna, držati se povijesnih činjenica i prikazati događaje poslije velike pucnjave. Kilmer je Doc Holliday koji s braćom Earp ulazi u sukob s bandom koju predvodi Curly Bill Brocius.

Sjajnu je glumačku ekipu okupila filmska rekonstrukcija legendarnog obračuna – Wyatt Earp je Kurt Russell, uz njega i Kilmera u filmu nastupaju i Charlton Heston, Powers Boothe, Sam Elliot, Bill Paxton, Michael Biehn, Michael Rooker, Billy Bob Thornton i Joanna Pacula.

Photo: Screenshot

 

8. KISS, KISS, BANG, BANG – (2005)

R: Shane Black

Nakon što je nastupio u Predatoru , napisao više scenarija za filmske hitove iz Hollywooda (“Prljavi igraju prljavo”, serijal “Smrtonosno oružje”, Posljednji akcijski junak …), američki filmaš Shane Black odlučio je i režirati. “Kiss, kiss, bang, bang” njegov je redateljski prvijenac u kojem Kilmer interpretira privatnog detektiva Perryja koji treba pomoći Harryju Lockhartu, glumcu u usponu, da se što bolje pripremi za ulogu u Hollywoodu. Međutim, priča krene u neočekivanom smjeru nakon ubojstva sestre Harryjeve školske ljubavi. Detektiv će, na molbu nesuđenog glumca, početi istraživati ubojstvo i nevolje počinju…

Razigran, britak i dinamičan film u kojem Kilmer izvrsno funkcionira u interakciji s Robertom Downeyjem. Glavna ženska uloga je Michelle Monaghan…

Photo: Warner Bros

 

9. THE SALTON SEA (2002)

R: D.J. Caruso

“The Salton Sea” jedan je od onih filmova koji su prošli prilično nezapaženo, a zaslužili su više. Priča filma prati Toma Van Allena, jazz glazbenika koji nakon ubojstva supruge uzima novo ime (Danny Parker) i ulazi u svijet droge kako bi pronašao ubojice. Parker se približava ubojicama, ali njegova istraga ima cijenu..

Film dojmljivog ugođaja i dojmljivog nastupa Vala Kilmera. Treba spomenuti i Vincenta D’Onofria u ulozi Pooh Beara, lokalnog narko šefa….

Photo: Screenshot

10. PRIJESTUPNIK (Felon) – (2008)

R: Ric Roman Waugh

Bivši kaskader  Ric Roman Waugh gradi pristojnu redateljsku karijeru. Godine 2008. Waugh je režirao zatvorsku dramu “Prijestupnik” inspiriranu stvarnim događajima u kojoj Kilmer glumi serijskog ubojicu pod imenom John Smith. Ne, Kilmer nije glavna uloga u “Prijestupniku”, ali je riječ o jednoj od njegovih najintrigantnijih glumačkih izvedbi u karijeri. Sam Shepard i Stephen Dorff su, uz Kilmera, glavni glumački aduti filma – Dorff je tijekom snimanja filma više puta zadobio potres mozga snimajući scene tučnjave….

Photo: Screenshot

 

Filmove koje također treba spomenuti:

  • Kill Me Again (1989)
  • Batman zauvijek (1995)
  • Duh i tama (1996)
  • Svetac (1997)
  • Wonderland (2003)
  • Prava romansa (1993)
Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)