RECENZIJA: NE VJERUJ SVOJIM OČIMA

AUTOR: Steve Lightfoot

GLAVNE ULOGE: Tom Bateman, Eve Hemson, Simona Brown, Robert Aramayo

NAZIV ORIGINALA: Behind Her Eyes

TRAJANJE: 1 sezona, 6 epizoda

 

“Ne vjeruj svojim očima” Netflixova je mini-serija od šest epizoda koja je premijerno prikazana 17. veljače ove godine. Serija je temeljena na istoimenom romanu autorice Sarah Pinborough iz 2017. godine. Žanrovski je definirana kao psihološki triler, no treba dodati kako je serija ujedno i psihološka drama s nadnaravnim elementima. Iako je hrvatski prijevod, kao i obično, poprilično nezgrapan i razlikuje se od originala, ovoga je puta savršeno obuhvatio premisu serije. Nazivala se serija Iza njezinih očiju ili Ne vjeruj svojim očima, pouka je gotovo identična. 

Louise (S. Brown), mlada je samohrana majka koja na pola radnoga vremena radi u psihijatrijskoj ordinaciji kao tajnica. Kada u ordinaciji počne raditi novi doktor, dr. Ferguson,(T. Bateman) Louise će započeti aferu s njim, a u neobičnim će se okolnostima sprijateljiti i njegovom ženom Adele (E. Hewson)… 

 Ovakav sažetak odaje dojam da se radi o još jednoj ljubavnoj drami čija se radnja odvija oko ljubavnog trokuta. No, ova je serija mnogo, mnogo mračnija. Ljubavni trokut jest pokretač radnje, ali nije njezin centar. Ono što je posebno kod ove serije svakako jest činjenica da je svaka daljnja rečenica vezana za radnju, zapravo spoiler, kao i usporedba s bilo kojom drugom serijom ili filmom. Budući da se radnja odvija oko četiri lika, bilo je za očekivati kako će se likovi razraditi do detalja, no, osim nekoliko retrospektivnih scena, o likovima i njihovoj prošlosti ne zna se puno. Gledatelj postupno otkriva da je u seriji sve obavijeno velom tajni, pa tako i prošlost likova. 

Glumci koji tumače likove odradili su svoj posao vrhunski, ispunjavajući time svoju primarnu svrhu – gledatelji za svakoga od njih, u jednom trenutku, pomisle da su negativci. 

Foto: Netflix

Ženski dio glumačke ekipe predvode Simona Brown u ulozi Louise i Eve Hewson u ulozi Adele. U prvim minutama serije radnja se odvija oko Louise i tu je Simona odradila izvrstan posao. Prijelaz iz vedre i duhovite mlade žene u zabrinutu i ispijenu, vidljiv je u posljednje dvije epizode. Mučni i mračni događaji u kojima je sudionik, ostavili su na traga na njezinom karakteru, a Brown to propadanje pokazuje isključivo promjenama u izrazu lica. Na potpuno suprotan način svoju je ulogu iznijela prekrasna Eve Hewson koja tumači Adele. Bez pretjeranih emocija, svjesnim i polaganim treptajima, u lik je unijela potrebnu dozu nelagode, tajanstvenosti i depresije, uvodeći gledatelja u svijet lucidnih snova, heroina i antidepresiva. 

Ulogu doktora Davida Fergusona tumači Tom Bateman. Bateman je savršen izbor za ulogu ozbiljnog, zatvorenog psihijatra.  Ulogu je iznio glasom i stasom. Robert Armayo tumači ulogu Roba. Rob se pojavljuje samo u flasbackovima, i iako na početku neuočljivo, ključan je faktor u konačnom raspletu. Muška je ekipa imala i kompliciraniji zadatak – iako Britanci, Bateman i Armayo tumače Škote. Obojica su korektno savladali naglasak, iako se u nekim trenucima čini da je Batemanova izvedba patila zbog prevelikog truda oko naglaska. 

Flashbackovi se odvijaju na Adelinom imanju. Stari dvorac, bunar i šuma u koju niti tijekom dana ne dopire sunce, motivi su koji su doprinijeli vizualnom prikazu Adeline, Davidove i Robove prošlosti. Vizualni prikaz prošlosti tim se motivima sinkronizira sa situacijama koje će dovesti likove do toga da će ih njihova prošlost proganjati još dugo… Njihova je sadašnjost prikazana pastelnim, neutralnim bojama, a svaki detalj u njihovom fizičkom izgledu i stilu odijevanja odaje crte njihove stvarne osobnosti. 

Ovo je serija o kojoj gledatelji misle da sve znaju. Ali se ispostavi da ništa ne znaju. Serija je klasični primjer svoga žanra s dozom nadnaravnih elemenata koji pomažu u pojačavanju napetosti. Seriju je potrebno pratiti vrlo pažljivo, s punom koncentracijom, jer i najmanji detalj može biti od presudne važnosti. 

 

Tekst napisala: Dora Ivković

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)