RECENZIJA: NOBODY – kako je Saul Goodman postao John Wick

REDATELJ: Ilya Naishuller

GLAVNE ULOGE: Bob Odenkirk, Christopher Lloyd, Michael Ironside, Connie Nielsen, RZA

TRAJANJE: 92 minute

 

Postoje one uloge koje su ključne za karijeru glumca ili glumice. Uloge koje otvaraju vrata prve glumačke lige, podižu honorare i ostaju zauvijek u kolektivnom pamćenju ljubitelja filma i serija. Američkom glumcu i komičaru Bobu Odenkirku takva se uloga dogodila kada je odabran za nastup u seriji Breaking Bad . Odenkirkova je uloga bila sporedna, ali jedna od najboljih u čitavoj seriji – Jimmy McGill odnosno Saul Goodman ostavio je toliko snažan dojam da je dobio vlastitu seriju. Od izvrsnog sporednog Odenkirk se, bez problema, pretvorio u još boljeg glavnog glumca. “Nazovi Saula je izvrsno napisana i odglumljena serija koja može i mora stati u istu rečenicu kao i “Breaking Bad”.

Usporedo s izvrsnim nastupima u serijama (Odenkirk je ostvario i zapažen nastup u seriji “Fargo”), glumac je polako gradio i filmsku karijeru. Posljednjih je godina Odenkirk nanizao više zanimljivih filmskih nastupa (“NovineNebraska, “Male žene”, “Zavedi me ako možeš”, “The Disaster Artist”…) – riječ o sporednim ulogama koje su bile uvod u prvu pravu glavnu filmsku ulogu koja se dogodila nakon nastupa u seriji “Braking Bad”. Odenkirk kao prvo glumačko ime filma nije nikakvo iznenađenje, ali iznenađenje je kako je riječ o filmu scenarista Dereka Kostada (John Wick ) i redatelja Ilyje Naishullera (Hardcore Henry ). Da, Odenkirk postaje akcijski lik i kao takav izgleda prilično dobro i uvjerljivo.

Ime glavnog protagonista je Hutch Mansell – čovjek kojem (kada je o uvodnim minutama riječ) izvrsno odgovara naslov filma. On je nitko – čovjek koji živi rutinu, njegovi dani prolaze bez bilo kakvih iznenađenja i(li) uzbuđenja. Djeca ga jedva primjećuju, sa suprugom se sudara u jutarnjim satima bez pretjerane komunikacije – ona ga redovito podsjeti kako je zakasnio iznijeti smeće. Na poslu su stvari jednake kao u vlastitom domu. Hutchova nevažnost pojačava se nakon provale kriminalaca početnika u njegovu kuću. Iako je mogao spriječiti bijeg provalnika, Hutch je odustao, njegov sin je zaradio veliku modricu na licu i on je označen krivcem – nije htio intervenirati jer je ukradeno tek nekoliko dolara i još neke sitnice. Međutim, razlozi zbog kojih Hutch nije žešće reagirao su drugačiji od običnih – nakon što sazna kako je ukradena i stvar draga njegovoj kćeri gospodin Nitko kreće u potragu za provalnicima….

Photo: Universal Studios

U početku filma u Mansellu se mogu pronaći tragovi Saula Goodmana. Njegovo lice odaje vječnu zabrinutost, frustraciju i nezadovoljstvo – iza lika i djela običnog obiteljskog čovjeka izgleda kao da nema ništa. Praznina. Ništa zanimljivog. Međutim, Hutch ima burnu prošlost koju nastoji sakriti od poznatih, prije svega članova obitelji. Ništa čudno – kako izgleda kada gospodin Nitko postane (akcijski) gospodin Netko najbolje će osjetiti Yulian, šef i vođa ruske kriminalne organizacije – većinu vremena poznat kao sadist i psihopata. Prvi će nastradati dio njegove ekipe u kojoj je glavni bio Yulianov brat – zatim svi ostali. Hutch nije htio rat, ali u njemu se probudio čovjek iz prošlih vremena. Čovjek koji ubija bez milosti i koji će, u finalu filma, dobiti pojačanje.

Odenkirk je izjavio kako se za ulogu u filmu pripremao mjesecima koji su se pretvorili u godine. Ništa čudno – Hutch je akcijski igrač, nešto poput Johna Wicka (usporedbe su neizbježne zbog scenarista filma i atraktivnih akcijskih scena u oba filma) i glumac koji je karijeru sagradio kroz dramu i komediju postaje akcijski igrač. Hutchovi motivi nisu kao kod Wicka, ali rezultat je sličan – akcijske scene su pokretačka snaga filma. Scenografija i izvedba akcijskih scena izvrsno su zamišljene i, većinom, jednako dobro realizirane. Odenkirk je pripreme odradio na pravi način i odlično se snašao u interpretaciji akcijskog lika. Priča kaže kako glumac u većini scena nije koristio kaskadere – bez obzira na spomenuti detalj Odenkirk izgleda vrlo uvjerljivo i nemilosrdno. Ako se ponovo vratimo na usporedbe s Wickom, Odenkirk je pravo osvježenje i ugodno iznenađenje – za razliku od Reevesa koji je prije Wicka imao niz akcijskih uloga Odenkirk je uspješno debitirao kada je o akciji riječ u 59. godini. Svakako treba spomenuti i završni obračun u kojem Hutch dobiva pomoć  – finale u kojem meci (i sve ostalo) lete na sve strane. Srećom, kućni ljubimac je ostao živ i zdrav (eto još jedne poveznice s Wickom). Nahranjen.

Photo: Universal Studios

Odenkirk nije jedini glumački adut filma – Christopher Lloyd je izvrstan u ulozi njegovog oca, nije loš niti RZA kao brat po oružju. Uvijek je lijepo na djelu vidjeti Michaela Ironsidea – solidan je i Aleksej Serebrjakov u ulozi glavnog negativca Juliana.

U filmu se može pronaći tragovi subverzivnosti kada je o obiteljskom životu riječ, nezadovoljstvu nekim srednjim godinama, ali “Nobody” je, prije svega, žestok akcijski film koji ne želi biti više, ali ni manje od onog što jest. Spomenuti treba i vrlo zanimljiv i efektan soundtrack filma.

“Nobody” je proteklog vikenda bio najgledaniji film u američkim kinima. Riječ je o ugodnom kino iznenađenju, akcijskom filmu u kojem se gospodin Nitko budi iz jednoličnog obiteljskog života i postaje ono što je nekada bio – čovjek koji ima dozvolu za ubojstva i dozvolu često koristi. Film, između ostalog, pokazuje akcijski potencijal Boba Odenkirka i nakon gledanja film, za kraj ovog teksta treba zapisati – s nestrpljenjem čekam(o) nastavak.

OCJENA: 7,5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)