RECENZIJA: BRIDGERTON

AUTOR: Chris Van Dusen

GLAVNE ULOGE: Jonathan Bailey, Harriet Cains, Julie Andrews, Luke Newton, Nicola Coughlan, Bessie Carter, Phoebe Dynevor,  Rege-Jean Pag

TRAJANJE: 1 sezona – 8 epizoda (potvrđena je druga sezona)

 

Bridgerton je novije Netflixovo ostvarenje za koju je trenutno snimljena jedna sezona od osam epizoda, a Netflix je najavio snimanje sljedeće, druge sezone. Ukoliko će serija pratiti knjigu po kojoj je adaptirana, može se očekivati sveukupno osam sezona. Serija je naime, adaptacija bestselera Julie Quinn. Serija je premijerno prikazana na Netflixu 25. prosinca 2020. godine, a prvih nekoliko mjeseci bila je Netflixov broj jedan u 76 zemalja. 

Radnja je smještena u regentsko doba Engleske, odnosno u doba kada je, umjesto kralja George III., vladao njegov maloljetni sin, kasnije poznat kao George IV. Doba je to procvata britanskog plemstva. Održavali su se balovi na kojima su bile izložene debitantice- djevojke spremne za udaju. Iz današnje perspektive, možemo ih zamisliti kao nekakvu vrstu izložbe na kojima ženici biraju svoje supruge. Djevojke iz plemstva od malih su nogu pripremane za brak. Uči ih se manirima, sviranju klavira i svakodnevnoj komunikaciji. 

Upravo su ti balovi središte ove serije. Iako smještena u povijesno doba Velike Britanije, s time svaka sličnost s bilo kakvim povijesnim događajima prestaje. Seriju se prvenstveno treba promatrati kao fikciju smještenu u povijesno doba. Još uže definirano – Televisa presenta: Britansko plemstvo. Dakle, glavni žanr serije nije povijesna drama, već prvenstveno sapunica. 

Serija prati obitelj Bridgerton- plemićku obitelj čija je glava kuće prerano preminula, a osmero djece ostalo je s majkom. Daphne je glavna zvijezda u usponu obitelji Bridgerton. Naime, došlo joj je vrijeme za udaju, stoga postaje debitantica na balovima – u pratnji majke i braće, traži supruga. U vrijeme tih balova, lady Whistledown, žena nepoznatog identiteta, pokreće nešto nalik današnjem žutom tisku, odnosno letak u kojemu se mogu pronaći svi najsočniji detalji o britanskom plemstvu. Lady Whistledown ujedno je i pripovjedačica u seriji, a već kroz prve dvije epizode postaje relevantan izvor informacija koje prati čak i sama kraljica, a neugodni komentar dotične lady, čak je izazivao i izgnanstvo iz visokog društva.

Kada lady Whistledown proglasi Daphne glavnom debitantskom zvijezdom sezone balova, prosaca joj ne nedostaje. Na jednom od tih balova, Daphne upoznaje najboljeg prijatelja svoga brata, vojvodu Simona – koji se zarekao da se nikada neće oženiti, a njegova je tajanstvenost glavni adut u osvajanju žena. Kako bi se malo odmorio majki i kćeri, a Daphne u miru odabrala idealnog supruga, Simon i Daphne smišljaju plan: pravit će se da su zaljubljeni… 

Photo: Netflix

Jedna od glavnih mana serije jest činjenica da se prosječan gledatelj ne može poistovjetiti ni s jednim od likova. Razlog tome nije što su oni pripadnici plemstva, a gledatelji nisu, već apsolutna crno- bijela karakterizacija likova bez ikakve pozadinske priče, a odnosi među njima površni su i jednodimenzionalni. Glavne uloge, Simona i Daphne tumače Rege- Jean Page (Simon) i Pheobe Dynevor (Daphne) koji na trenutke djeluju kao da je njihova jedina dužnost izrecitirati tekst. Page glumi bahatog vojvodu, no ta bahatost, umjesto da djeluje kao plemićka bahatost, djeluje kao da je Page namjerno karikirao osobnost lika. Mlada se Dynevor uglavnom solidno držala, obzirom na to da ima najveću minutažu. U seriji se pojavljuje i kraljica Charlotte koju tumači Golda Rosheuvel. Budući da je riječ o povijesnoj osobi, vjerojatno ni autorica knjige, niti producenti serije, nisu dali truda istražiti kraljicu Charlotte, stoga se njezin lik svodi na grotesku do te granice da je nije ugodno za gledati. 

Bez obzira na sve navedeno, serija se dotiče nekoliko ozbiljnih problema, osobito u odnosima prema ženama koji nisu specifični samo za ovo razdoblje, nego su trajali još dugo poslije toga. Taj odnos prema ženama najbolje je vidljiv u sceni kada, već udana Daphne, upita svoju sluškinju da joj objasni kako se prave djeca. Tolike godine provedu u pripremama za brak, ukoliko se ne udaju, bivaju izopćene iz društva, a nitko ih ne pripremi na ono što slijedi. Obzirom na jednodimenzionalnost serije, taj problem prolazi ispod radara, a Daphne se sama mora naučiti kako se prave djeca jer ju obmanjuju i suprug i majka. 

Iako serija neće postati klasikom, pruža ono što nam je svakome, ovisno u kojemu razdoblju života bili, ponekad potrebno – spustiti velika očekivanja i ne zamarati se previše detaljima radnje niti nerazrađenim likovima. Također, serija pruža sjajne vizualne efekte, cijelu paletu boja, raskoš britanskog dvora, predivne haljine i London devetnaestoga stoljeća. I to je, otprilike, sve kada je o seriji “Bridgerton” riječ….

 

Tekst napisala: Dora Ivković

 

Share

One Comment

  1. Nera Reply

    Bridgerton je serija čija je priča smještena u London na ljeto 1813. godine. Radnja govori o tome kako je došlo vrijeme da muškarci i žene iz bogatih obitelji sebi nađu potencijalne partnere koji su prikladni njihovom statusu. Serija je fokusirana na glavnu junakinju Daphne Bridgerton, najstariju kći moćne obitelji, koja traga za mužem koji će joj biti prioritet. Daphne se nada da će kao i svoji roditelji uspjeti naći nekoga u koga će se zaljubiti, no kada u njezin život ušeta misteriozni vojvoda od Hastingsa, njezina potraga za mužem doživljava preokret.
    Jedina mana serije je ta da se prosječan gledatelj serije ne može poistovijestiti s likovima iz serije jer su oni pripadnici plemstva, a gledatelji nisu. No usprkos tome, serija se dotiče par ozbiljnih problema, naročitou odnosima prema ženama.. Primjer toga je kada Daphne pita svoju sluškinju kako nastaju djeca. Također, serija je jedna od najgledanijih Netflixovih serija, pruža nam sjajne vizualne efekte, raskoš britanskog dvora, predivne haljine i London 19. stoljeća..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)