MICKEY ROURKE: DESET ODABRANIH

GODINA ZMAJA (Year of the Dragon) – (1985

Redatelj: Michael Cimino

Filmska karijera pokojnog redatelja Michaela Cimina bila je turbulentna, ispunjena usponima i padovima. Godine 1978. Cimino je snimio “Lovca na jelene” – film koji je redatelju omogućio važno mjesto u filmskoj povijesti. Uspjeh koji je postigao “Lovcem…” Cimino nikada nije ponovio – iako je režirao još osam filmova mnogi ga smatraju one movie wonder . Da, “Lovac na jelene” najbolji je Ciminov film, ali nije jedini vrijedan pažnje. Godine 1985. Cimino režira “Godinu zmaja”, kriminalističku dramu u kojoj Rourke glumi detektiva Stanleyja Whitea, detektiva i veterana rata u Vijetnamu koji istražuje ubojstvo u Kineskoj četvrti. Ubojstvo ugrožava prešutni dogovor između policije i pripadnika organiziranog kriminala (trijade) i, kako istraga napreduje, tako White ulazi u sukob Taijem, novim šefom trijade.

“Godina zmaja” u vrijeme početka prikazivanja nije bio ljubimac kritike – publika nije navalila u kino dvorane kako bi vidjela novi film redatelja Cimina i Rourkea, ali godine su filmu donijele veću popularnost. Riječ je o zanimljivom i gledanja vrijednom kriminalističkom filmu

Photo: Screenshot

RUMBLE FISH (1983)

R: Francis Ford Coppola

Rusty James je tinejdžer u sukobu sa svijetom oko sebe. Problematičnog vladanja – na ivici sukoba sa zakonom Rusty živi u sjeni starijeg brata koji je imao kultni status u industrijskom gradiću. Stariji brat je iznenada nestao, ali Motorcycle Boy (Rourke) se, nakon više godina, vraća u rodni gradić što izaziva različite reakcije.

“Rumble Fish” ima kultni status iz više razloga – riječ o projektu kojeg je Copolla realizirao inspiriran književnim predloškom S.E. Hintona. Film ima poseban vizualni izgled i način na koji je ispričana priča. Rourke je vrlo dobar kao buntovnik bez razloga, legenda koja prezire vlastitu prošlost i želi od nje pobjeći. Rourke predvodi izvrsnu glumačku ekipu – u filmu nastupaju i Matt Dillon, Diane Lane, Nicholas Cage, Chris Penn, Tom Waits, Dennis Hopper i Laurence Fishburne.

Photo: Screenshot

DEVET I POL TJEDANA (Nine 1/2 Weeks) – (1986)

R: Adrian Lyne

Jedan od najpoznatijih filmova u Rourkeovoj karijeri je erotska drama “Devet i pol tjedana”. Redatelj Adrian Lyne (“Nemoralna ponuda”, “Fatalna privlačnost”, “Flashdance”…) spojio je Rourkea i Kim Basinger u filmu o slučajnom susretu koji postaje…odnos ispunjen seksualnim igrama i igricama. Lyne preispituje koliko je moguće održati vezu koja se temelji na seksu i seksualnim igrama. Film sadrži nekoliko scena za vječno pamćenje (“You Can Leave Your Hat On”) – “Devet i pol tjedana”, između ostalog, promovirao je Kim Basinger i Mickeyja Rourkea u seks simbole osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Photo: Screenshot

 

ANĐEOSKO SRCE (Angel Heart) – (1987)

R: Alan Parker

Kombinacija horora s nadnaravnim elementima, trilera i drame pod imenom “Anđeosko srce” jedno je od najboljih glumačkih izdanja Mickeyja Rourkea. On je privatni istražitelj Harry Angel kojeg čovjek imenom Louis Cyphre unajmi kako bi pronašao pjevača Johnnyja Favoritea. Sve što nakon prvog susreta Harryja i Louisa je, za gledatelja, potpuno neočekivano…

“Anđeosko srce” je stiliziran film sjajnog ugođaja koji u potpunosti odgovara radnji filma. Uvjerljivosti priče doprinosi Robert De Niro u ulozi ultimativnog negativca te vrlo dobro izdanje Lise Bonet.

Photo: Screenshot

MOLITVA ZA SMRT (A Prayer for the Dying) – (1987)

R: Mike Hodges

Još jedno vrlo dobro izdanje Mickeyja Rourkea u filmu koji ima izuzetno intrigantan i provokativan zaplet. Rourke je pripadnik IRA-e Martin Fallon koji, greškom,  umjesto kamiona u kojem se nalaze vojnici raznese autobus pun djece. Nakon stravičnog događaja Fallon želi pobjeći iz zemlje i početi novi život, ali riječ je o čovjeku koji previše zna i kojeg bi neki željeli iskoristiti za buduće akcije…

Uz Rourkea u filmu nastupaju Bob Hoskins i Liam Neeson.

Photo: Screenshot

 

LIJEPI JOHNNY (Johnny Handsome) – (1989)

R: Walter Hill

Prije filmske karijere Rourke se bavio boksom (kasnije, kada je njegova glumačka karijera usporila, glumac se ponovo vratio plemenitoj vještini) – u jednom trenutku podvrgnuo se nizu plastičnih operacija i potpuno promijenio fizički izgled. “Lijepi Johnny” Walter Hilla (“Ratnici podzemlja ) snimljen je prije operacija, ali iz današnje perspektive izgleda proročanski (istina, u suprotnom smjeru) – Rourke glumi kriminalca Johna koji je zbog unakaženog lica predmet ismijavanja kod kolega. Nakon dolaska u zatvor John je izboden, završava u bolnici gdje dobiva novo lice i postaje – Lijepi Johnny. Kriminalistička drama u kojoj je redatelj Hill okupio sjajnu glumačku ekipu – prvi je Rourke, uz njega nastupaju Morgan Freeman, Lance Henriksen i Ellen Barkin.

Photo: Screenshot

HARLEY DAVIDSON and the MARLBORO MAN

R: Simon Wincer

Jaki sponzorski utjecaj može se pročitati iz naslova filma u kojem Mickey Rourke i Don Johnson interpretiraju buddy par pljačkaša koji pljačkaju kako bi pomogli prijatelju u nevolji. Međutim, plijen koji su ukrali nešto je drugačiji od planiranog.

Film je, na neki način, označio kraj najboljih glumačkih dana Mickeyja Rourkea – kritika je sasjekla Johnsona i Rourkea iako je riječ o pristojnoj, zabavnoj kriminalističkoj drami uz dozu akcije i trenutke humora.

Photo: Screenshot

BULLET (1996)

R: Julien Temple

U “Bulletu” iz 1996. godine, Rourke se okušao i kao scenarist (uz preuzimanje glavne uloge). Rourke je Bullet iz naslova – narkoman i kriminalac iz Brooklyna koji nakon osam godina izlazi iz zatvora. Ubrzo nakon izlaska iz zatvora, Bullet nastavlja sa starim navikama – u društvu prijatelja opljačkat će i poniziti pomoćnika lokalnog dilera s kojim ima povijest odnosa i prije zatvora. Obračun je nemoguće izbjeći…

Sirova i surova priča s ulice u kojoj je Rourke ostvario sjajnu ulogu – u filmu nastupa i pokojni Tupac Shakur (premijera filma održana je mjesec dana nakon njegove smrti) te Adrien Brody.

Photo: Screenshot

SIN CITY (2005)

R: Robert Rodriguez

Nakon sporednih uloga u filmovima “Bilo jednom u Meksiku”, “Tjelesna straža” i “Uhvatite Carter”, Rourke je prihvatio ulogu u sjajnoj ekranizaciji stripa “Sin City”. Fizička transformacija i novi izgled glumca savršeno se uklopio u mračan i nasilan prikaz grada grijeha. Rourke je Marv,  glavni protagonist jedne od priča koje gledamo i koje se isprepliću – Marv je lokalni štemer koji kreću u osvetu nakon što se probudio protiv mrtve prostitutke Goldie. Želi osvetiti Goldie, ali i saznati tko je naručio njeno ubojstvo…

Photo: Screenshot

HRVAČ (The Wrestler) – (2008)

R: Darren Aronofsky

Možda i najbolja Rourkeova uloga stigla je 2008. godine. Rourke je tada imao 56. godina i prihvatio je poziv redatelja Aronofskog za nastup u filmu u kojem interpretira profesionalnog hrvača Randyja koji je najbolje dane doživio prije 20-30 godina. Ostarjeli, steroidima i različitim lijekovima izmučeni Randy prihvaća ponudu za reprizu njegovog najslavnijeg meča – hrvač se nada kako će mu revanš donijeti barem trenutak stare slave.

Ima nešto metafilmsko u “Hrvaču” kada je o Rourkeovoj karijeri riječ – jedan od razloga zbog kojeg film izgleda vrlo uvjerljivo i autentično. Za ulogu u filmu Rourke je osvojio prvu “Oscar” nominaciju (pobjedu je odnio Sean Penn) – vrlo dobre nastupe u “Hrvaču” ostvarile su Marisa Tomei i Evan Rachel Wood.

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)