RECENZIJA: LUPIN – osvetnik s razlogom

AUTORI SERIJE: Maurice Leblanc, George Kay, Francois Uzan

GLAVNE ULOGE: Omar Sy, Herve Pierre, Vincent Londez, Shirine Boutella

TRAJANJE: 1 sezona 10 epizoda – pet epizoda je dostupno, ostataka se očekuje sredinom 2021. godine

 

“Pamćenje nestaje s godinama.” 

 

Kada je riječ o “Netflix” serijama prvi ovogodišnji veliki prasak izazvao je “Lupin” – francuska serija srušila je rekorde gledanosti koje je prošle godine postavio Damin gambit . “Lupin” je dosegnuo broj od 70. milijuna gledatelja, serija je izvrsno primljena u SAD-u iako je riječ o francuskom proizvodu. Kako je “Netflix” odnedavno za domaće tržište tako se mogla pratiti gledanost serije u Hrvatskoj. Broj gledatelja nije objavljen, ali je “Lupin” nekoliko tjedana na vrhu top liste najgledanijih sadržaja u domaćoj verziji popularnog streaming servisa. U čemu je tajna popularnosti “Lupina”?

Za razliku od nekih “Netflix” serija oko kojih se digla velika internet prašina, “Lupin” popularnost i veliku gledanost u potpunosti zaslužuje. Temelj radnje odnosno priče je knjiga u kojoj je glavni lik gospodin i lopov, majstor prerušavanja Arsene Lupin (Arsene Lupin nastao je početkom dvadesetog stoljeća iz pera francuskog pisca Mauricea Leblanc). Knjigu o Lupinu dječaku Assaneu poklonio je otac Babakar. Assane je knjigu pročitao više puta i ona će ostati jedna od uspomena na oca – Babakar je optužen za krađu ogrlice u vlasništvu bogatog Huberta Pellegrinija (on je i Babacarov poslodavac), osuđen je i zatvoren. Pritisnut priznanjem (koje je potpisao i zbog sina) za krađu koju počinio Babacar će izvršiti samoubojstvo i Assane ostaje sam. Dvadeset i pet godina kasnije Assane je odrastao i kreće u potragu za ljudima odgovornim za očevo samoubojstvo….

Uvodne tri (od pet trenutno dostupnih epizoda) režirao je francuski redatelj Louis Leterrier koji je filmom Majstori iluzije iz 2013. godine pokazao kako ima nerv za prikaz otmjenih i raskošnih obmana, prevara i prerušavanja. Upravo je i takav početak serije – na meti Assane Diopa i njegovih, hm, pomagača našla se ogrlica Marije Antoinette vrijedna 20. milijuna eura. Mjesto radnje je Louvre –  spektakularna pljačka (nadahnutom doživljajima Arsena Lupina) je uspjela, nizom prevara Assane postaje novi vlasnik ogrlice dok su njegovi slučajni suradnici. uhićeni (jedini logični rasplet jer ekipa oko Diopa izgleda kao momčad koja ne bi uspjela opljačkati lokalnu poštu). Uvod je atraktivan i raskošan, ali gledatelja vodi na krivi trag – “Lupin” nije serija o elitnom gospodinu lopovu koji krade zbog prestiža ili kako bi dokazao sebi i javnosti da ne postoji osiguranja koje bi zaštitilo njegovu metu (ili mete). “Lupin” nije serija u kojoj je glavni protagonist pripadnik visokog društva – upravo suprotno Assane Diop sin je imigranta i porijeklo vuče iz Senegala. Serija je priča o čovjeku koji traži pravdu i istinu (osvetu) te diskretno progovara o nekoliko aktualnih tema.

Photo: Netflix

Radnja serije u uvodnim je epizodama ispunjena flashbackovima u kojima pratimo Assaneov odrastanje i događaje koje utječu na sadašnjost. Bez obzira na povratke u prošlost epizode serije su pregledno režirane i prate se bez problema i(li) nejasnoća. Assane je, opravdano, opsjednut prošlošću i rehabilitiranjeh oca, ali zbog svoje fanatične želje za otkrivanjem istine preuzima veliki rizik. Rizik za sigurnost sina i žene koju voli….

Kako istraga donosi nove detalje i otkriva stvarnu pozadinu smrti Assaneovog oca tako i ulozi postaju sve veći. Od blještavila pljačke s početka priče malo će ostati i Assane postaje, na najgrublji i najbrutalniji način, svjestan kako potraga za istinom nosi žrtve. Slučaj postaje sve kompliciraniji i zahtjevniji – očekivano, u priču se uključuje policija, istražitelji od kojih su neki pročitali knjige o Arseneu Lupinu i shvaćaju Assaneov modus operandi, ali nemaju podršku kolega. Neočekivanog saveznika Assane dobiva u novinarki koja ima zajedničkog neprijatelja, ali njihova je meta moćna i nemilosrdna. Riječ je o Hubertu Pellegriniju jednom od najbogatijih Francuza koji se bavi uvozom i izvozom, energetikom i, ono što je za priču serije bitno, medijima.

Serija se dotiče niza aktualnih pitanja – položaj imigranata u Francuskoj, rasizam kao i neograničena moć bogatih koji će učiniti sve kako bi spasili svoje poslovno carstvo (istodobno i društveni položaj). Baš sve- bez obzira na posljedice. Korupcijom kontroliraju policiju, vlastitim medijima uništavaju karijere novinara i oblikuju istinu onakvu kakva njima odgovara. Sve navedene teme su dotaknute, može ih se prepoznati, ali autor serije nije pretjerao i uvijek je u prvom planu Assane i njegova potraga za istinom.

Photo: Netflix

Glumačku ekipu filma predvodi vrlo dobri Omar Sy (široj publici najpoznatiji po ulozi u filmu Nedodirljivi – Sy je, također, zanimljiv u filmu Samba ). Sy je razigran i iznimno uvjerljiv u glavnoj ulozi – njegov Assane jednako dobro funkcionira u dramskim kao i akcijskim trenucima serije (dramskih je puno više). Vrlo dobar je i glavni negativac Herve Pierre – treba spomenuti i Shirine Boutellu rođakinju glumački poznatije Sofije.

“Lupin” intrigantna serija koja nije isključivo zabava već autor vješto žonglira između ozbiljnih tema i zabavnih trenutaka. Omar Sy glavna je glumačka zvijezda serije koja nakon pet epizoda završava cliffhangerom zbog kojeg se nestrpljivo čekaju novi nastavci. Nastavci koji stižu sredinom ove godine…

OCJENA: 8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)