IZGUBLJENI NA HORIZONTU – uzalud vam trud letači

REDATELJ: Mikael Marcimain

GLAVNE ULOGE: Allison Williams, Alexander Dreymon, Keith David

TRAJANJE: 92 minute

NAZIV ORIGINALA: Horizon Line

 

Brojne odgode premijera napravile su priličan nered kada je riječ o programu domaćih kino dvorana. U ponudi se može pronaći različitih naslova – urednici pokušavaju ispuniti praznine zbog brojnih pomicanja datuma premijera. Neki filmovi, bez obzira na to što su od njihove premijere prošle godine, su dobar potez za sve ljubitelje filma. Tako se, naprimjer, u kinima još uvijek može pogledati južnokorejski zombi horor “Vlak za Busan” (u ponudi je i nastavak “Zona zombija” koji je bitno slabiji od prvog filma). Riječ je o filmu koji je svjetsku premijeru doživio 2016. godine. Međutim, improvizacija oko kino programa donijela je u kratko vrijeme nekoliko ispodprosječnih premijera koje sigurno neće pretjerano zaintrigirati potencijalne posjetitelje multipleksa i minipleksa dok će ljubitelji filma koji odluče otići u kino otići razočarani. Jedan od takvih, recentnih, filmova je “Izgubljeni na horizontu”.

Kao glavni aduti filma spominje se scenaristički dvojac Josh Campbell i Matthew Stuecken odgovorni za zanimljiv 10 Cloverfield Lane . Ovoga puta autori se ne bave alienima niti je radnja smještena u klaustrofobično okruženje. Upravo suprotno – u uvodnim minutama filma upoznajemo Jacksona i Saru. Zaljubljeni par uživa, kasnije ćemo saznati negdje na Mauricijusu, ali njihova sreća ne traje dugo. Sara se, bez pozdrava, vraća u London. Grad u kojem živi. Međutim, Sara se ubrzo vraća na Mauricijus – kuma je na vjenčanju, vjerojatno, prijateljice i mora nabaviti ključni detalj za uspjeh vjenčanja. Vrhunski rum koji se proizvodi na jednom od otoka. Rum je kupljen, neizbježan je i susret s Jacksonom….

“Izgubljeni na horizontu” kombinacija je ljubavne priče, pustolovine i nešto što bi se moglo nazvati tragovima filma katastrofe. Nakon uvoda i traljave, neuvjerljive ljubavne priče počinje borba za preživljavanje Sare i Jacksona…

Kada je riječ o filmu u kojem se glavni protagonisti suočavaju sa situacijama u kojima život visi na tankoj niti, ključan je detalj koliko će se gledatelj povezati s likovima i suosjećati, brinuti za njihovu sudbinu. U slučaju Sare i Jacksona bilo kakva empatija ne postoji. Razloga je više – prije svega je nevjerojatna neuvjerljivost odnosa između Sare i Jacksona i potpuni nedostatak kemije između glavnih protagonista filma.

Photo: Screenshot

Film počiva na stereotipnom i puno puta na filmu viđenom odnosu između Sare i Jacksona koje nesreća i sveprisutna prijetnja natjera na priznanje osjećaja koje imaju jedno prema drugom. U slučaju izgubljenih na horizontu stereotipi i klišeji teško su gledljivi i potpuno su nezanimljivi. Lik Sare je iritantan do krajnjih granica gledateljeva strpljenja dok je Jackson, bez obzira na to što radio i kako se ponašao, nevjerojatno blijed i anemičan. Njihovoj neuvjerljivosti bitno pridonose grozno napisani dijalozi i priča filma koja je čitavim trajanjem u sukobu sama sa sobom.

Ako se uvodnih pola sata i može preživjeti (mada su i te minute ispunjene površnim i neuvjerljivim detaljima – teško je zainteresirati za likove kojima je rum glavni cilj i koji su zaspali i tako skoro propustili vjenčanje prijateljice) ono što slijedi od trenutka dolaska na lokalni aerodrom teško je prepričati. Previše detalja ovaj tekst neće otkrivati jer vjerojatno postoje gledatelji koji će film pogledati, ali neke stvari je nemoguće izbjeći. 

Nakon što gledatelj nekoliko trenutaka prije polijetanja može zaključiti kako je ostarjeli pilot Freddy (Keith David – jedan od rijetkih pozitivnih detalja filma je Davidova kratka rola u filmu) bolestan, kreće putovanje. Freddy ubrzo umire i Sara preuzima upravljanje avionom – iako je rekreativno letjela tek nekoliko sati prije dvije godine, Sara je sposobna izvesti manevre avionom kojima bi zapljeskao i Maverick iz “Top Guna”. Nakon izlaska iz oluje slijedi niz nevjerojatnih i bizarnih situacija koje je teško riječima opisati. U redu, na filmu je sve moguće, ali i to moguće bi trebalo imati nekakvog smisla i natjerati gledatelja na povezivanje s događajima i protagonistima čije pustolovine prate. Nevjerojatna scenaristička rješenja tijekom spašavanja praćena su iritantnom glumom (taj dio se najviše odnosi na Allison Williams koja interpretira Saru) i dijalozima koji su, često, tragikomični.

“Izgubljeni na horizontu” jedan je od onih filmova u kojima malo toga funkcionira. Priča o borbi za život Sare i Jacksona nevjerojatno je neuvjerljiva, ispunjena bizarnim trenucima. Film koji sigurno neće obogatiti ionako skromnu ponudu domaćih kino dvorana.

OCJENA: 3

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)