Naslovnica Aktualno STREAMING SERVISI: Netflix, HBO Go ili Pickbox NOW?

STREAMING SERVISI: Netflix, HBO Go ili Pickbox NOW?

1995
1
Photo: Netflix, HBO GO, Pickbox Now/ Promo

Živimo u vremenu kada su streaming servisi postali izbor velikog broja filmofila i(li) ljubitelja serija. Konkurencija na tržištu je žestoka, ali i broj pretplatnika u stalnom je porastu (korona kriza dodatno je pojačala interes za platformama za gledanje filmova i serija). GOODTALKING Vam donosi analizu tri servisa koji su u potpunosti ili djelomično (Netflix) lokalizirani i prilagođeni domaćem tržištu.

Tekst koji čitate nije sponzoriran već je isključivo riječ o dojmovima autora teksta nakon godina praćenja rada i aktualne ponude streaming servisa. Streaming servisi u tekstu koji slijede poredani su abecednim redom. Vežite se, polijećemo….

HBO GO

Photo: HBO GO /Promo

CIJENA: cca 45 kuna odnosno 5.99 eura mjesečno, prvih sedam dana besplatno

SADRŽAJ: oko 6000 sati serija i filmova (cca 250 -300  serija, 850-900 filmova)..

Zašto se pretplatiti na HBO?

Poslovica ili izreka kaže kako su čvrsti temelji najvažniji za svaku kuću. Ne postoje snažniji temelji od onih koje ima HBO Go – u stalnoj ponudi nalaze se serije koje pripadaju uskom krugu najboljih u povijesti. “Obitelj SopranoŽica , “Oz”, “Združena braćaDva metra pod zemljom , “Stari Rim”, “Carstvo poroka”… dio su stalne ponude ovog streaming servisa. Svake godine HBO realizira nekoliko vrhunskih naslova (npr. “Černobil” ili “Istina o mom bratu”), ali ponuda je proširena brojnim serijama koje nisu snimljene pod etiketom HBO. Histerija i brojne, većinom negativne, reakcije koju je izazvala posljednja sezona Igre prijestolja može se usporediti tek sa završetkom serije “Breaking Bad”. Serijska ponuda je vrhunska, različitih žanrova i sve više su prisutne serije koje su snimljene izvan engleskog govornog područja (SjeneUspjehBrončani vrt…. )….

Prema izjavi Andyja Forsella, voditelja HBO Max Globala, HBO streaming usluge u Europi započet će s unapređivanjem u HBO MAX u drugoj polovici 2021. godine. HBO Go počeo je pripremati teren za njihovu poboljšanu verziju. U ponudi je npr. kompletna James Bond kolekcija, animirani DC filmovi… Dolaskom konkurencije na ove prostore pojačana je i ponuda neameričkih filmova iz svih krajeva svijeta. Naravno – tu su i redovite premijere blockbustera koje su trenutno nešto siromašnije zbog silnih odgoda. HBO Go ima i “Disney” kutak kao i solidan izbor domaćih naslova.

Ono što je velika vrijednost HBO ponude je zadržavanje visoke razine kvalitete. Naravno da u velikom broju filmova i serija nisu svi vrlo dobri ili odlični, ali sadržaj koji se može pronaći na ovom streaming servisu drži određenu razinu odnosno, tako se barem čini, vodi se izrekom  kvaliteta ispred kvantitete. Sadržaj se redovito ažurira i mnogi filmovi koji nikada nisu doživjeli premijeru u domaćim kinima pojave su na HBO Go platformi. Također, treba spomenuti kako kompletan HBO GO sadržaj dolazi s prijevodom, titlovima na hrvatskom jeziku.

Problemi, minusi?:

U razgovoru s više korisnika (pre)često se spominju problemi s HBO Go aplikacijom. Problemi su različiti i nedopustivo je da streaming servis s velikim brojem atraktivnih i gledanja vrijednih naslova gubi korak s konkurencijom zbog tehničkih detalja.

Kao nedostatak ili mana može se navesti i priličan broj naslova koji prođu ispod radara i, iz različitih razloga, ne dobiju pažnju većeg broja gledatelja (prije svih riječ je o filmovima snimljenima izvan SAD-a). Ljubiteljima serija naviklim na binge watching zasmetat će i činjenica kako epizode mnogih serija treba čekati tjedan dana.

Zaključak:

HBO GO je vrijedan svake kune (eura) koje pretplatnik mjesečno treba platiti. Naravno, uvijek može bolje na svim razinama i prostora za pomak ima, ali riječ je o streaming servisu na čiji sadržaj vrijedi obratiti pažnju.

NETFLIX

Photo: Netflix/Promo

CIJENA:

Tri su kategorije pretplate na Netflix

1. OSNOVNI – 7.99 eura (cca 60 kuna) 

2. STANDARDNI – 9.99 eura (cca 75 kuna)

3. PREMIUM – 11.99 (cca 90 kuna)

Bez obzira na kategoriju pretplate dostupan je kompletan sadržaj – razlika u cijeni odnosi se na kvalitetu slike te broj uređaja na kojima se sadržaj može gledati.

SADRŽAJ: Točan broj filmova i serija koji se nalaze u ponudi Netflixa za Hrvatsku nije poznat. Autor teksta poslao je upit o količini sadržaja, ali dobio je odgovor o lokaliziranom sadržaju odnosno filmovima i serijama koje imaju prijevod. Njih je trenutno nešto manje od 500 uz napomenu da se novi, titlovani sadržaj dodaje gotovo svakodnevno.

Zašto se pretplatiti na Netflix?

Najpopularniji servis za gledanje filmova i serija, streaming čudovište koje se bliži brojci od 200 milijuna pretplatnika. Korona kriza i zatvaranje donijela je Netflixu milijuna novih pretplatnika (nove korisnike kriza je donijela većini servisa, ali najviše Netflixu) i učvrstilo vodeću poziciju na tržištu

Odluka da sve epizode novih serija postanu dostupne istog dana pun je pogodak “Netflixa” – binge watching je postao dio popularne kulture i novi način (jer nema čekanja nove epizode, one su sada dostupne na dva-tri klika) praćenja serija. U nekoliko godina “Netflix” je izbacio niz izvrsnih serija iz vlastite produkcije (opširnije o nekima od njih možete čitati OVDJE ) – Stranger Things, Mindhunter, Narcos, Dark Damin gambit….  postale su obavezna serijska lektira. Marketing i pozicija na tržištu te popularnost servisa i od prosječnih će serija napraviti hitove i neviđenu medijsku histeriju (La Casa de Papel i Tiger King). U ponudi Netflixa je veliki broj serija s neameričkog govornog područja. Kada i izgube prava na popularan i gledan sadržaj, čelnici brzo reagiraju (npr. od iduće godine “Prijatelji” su isključivo u ponudi HBO Max platforme – jedan od najgledanijih serija na Netflixu dobio je zamjenu u “Seinfeldu”). Iznimno je bogata ponuda dokumentarnih filmova različite tematike. Posljednji veliki dokumentarni hit bio je Posljednji ples o košarkaškoj dinastiji iz Chicaga.

Posebno poglavlje odnosi se na Netflix filmsku produkciju. Osim kupnje filmova od major kompanija iz Hollywooda, “Netflix” sve više i više ulaže u filmove vlastite produkcije. Od pop corn akcijskih filmova preko višegodišnjeg ugovora s Adamom Sandlerom do filmova koji su nominirani ili osvajali filmske nagrade (“Rome”, “Marriage Story”, “Irac”, “Dvojica Pape”…. Martin  Scorsese, David Fincher, Alfonso Cuaron, braća Coen….. neki su od redatelja koji su radili za “Netflix”. Količina originalnog filmskog sadržaja “Netflix” stavlja uz bok major kompanijama iz Hollywooda. Treba spomenuti i pristojan broj rado gledanih i popularnih filmskih naslova iz prošlosti.

Problemi, minusi?

Serije i filmovi koji imaju titlove odnosno prijevod iliti lokalizirani sadržaj tek su mali dio ukupne “Netflix” ponude. Ogromna količina naslova u ponudi ponekad rezultira kvantitetom umjesto kvaliteta. Teško se oteti dojmu kako čelnici “Netflixa” ponekad razbacuju milijune na sadržaj koji nije vrhunski.”Netflix” ima vrlo dobro razrađen sistem preporuka pa će Vam pronaći filmske i serijske preporuke tematski slične onima koje ste gledali. Međutim, dobra ideja često se kompromitira zbog velikog broja naslova – npr. nakon gledanja izvrsne serije “Narcos” autor ovih redaka bio je zatrpan prijedlozima slične tematike. No, većina prijedloga je bila, ne samo ispod razine “Narcosa”, nego i negledljiva.

Zaključak:

“Netflix” zaslužuje svaku preporuku – bez obzira na histerično dodavanje novog sadržaja i, ponekad, nedostatka kriterija kod dodavanja novih filmova te neujednačenost ponude (ionako su ukusi različiti) najpopularniji svjetski streaming servis ima u ponudi previše dobrih i odličnih stvari bez obzira govorimo li o filmovima i serijama.

PICKBOX NOW

Photo: Pickbox Now/Promo

CIJENA: 39 kuna (cca 5 eura) za mjesec dana, 6 mjeseci 210 kuna (cca 27 eura), godinu dana 360 kuna (cca 47 eura)

SADRŽAJ: tisuće sati ekskluzivnih premijera, hit serija, filmova i dokumentaraca – tako piše na službenim stranicama servisa. Ponuda sadrži otprilike pedesetak serija i oko 250 filmova i crtića.

Zašto se pretplatiti na Pickbox Now?

Ne tako davno kada je “Pickbox” krenuo s radom mnogi su platformu nazvali balkanskim Netflixom. Ambiciozna usporedba, ali ponuda servisa je bila vrlo dobra – u ponudi “Pickboxa”, između ostalih, moglo se pronaći animiranih Disney klasika, filmskih klasika poput “Dobar, loš, zao” ili filmskih serijala “Pirati s kariba”. Na listi serija koji u bili na Pickbox listi bile su: “Kuća od karata”, “Orphan Black, “Milijarde, “Kuća od karata”, “Mr. Robot”, “Breaking Bad”, “U Uredu”, “Vikinzi”, “Seinfeld”, “Sherlock”, “Crna lista”Doktori za seks” i mnoge, mnoge druge. Kako je vrijeme odmicalo spomenute (i mnoge druge) serije su nestajale iz ponude dok je “Pickbox” poput grogiranog boksača tražio izlaz. Strategija je mijenjana iz mjeseca u mjesec pa se ponuda obogatila i domaćim sapunicama (??!!). Zatim se krenulo s europskim serijama (što uopće nije loše), ali bez ikakvog smisla i kategorizacije odnosno neprepoznavanja serija koje bi mogle ostvariti gledanost i probuditi interes publike. Danas je “Pickbox” (koji je u međuvremenu dobio i nastavak “Now”) sadržajem i kvalitetom slabašan streaming servis u čijoj je ponudi ostalo tek nekoliko vrijednih serija i filmova. Nedostatak ideje i strategije “Pickbox Now” potvrdio je i ovih dana kada je u ponudu uvrstio veliki broj televizijskih, kvalitetom prosječnih i ispodprosječnih filmova od kojih je većina (ili čak svi) bili u ponudi i prošle godine.

ZAKLJUČAK: 

Malo sadržaja, još manje kvalitetnog sadržaja. “Pickbox Now” je potpuni autsajder, streaming servis s kvalitativno najslabijom i najmanjom ponudom i doista je, uz najbolju namjeru i blagonaklonost prema ovoj platformi, teško je pronaći bilo kakav smisleni razlog za pretplatu na “Pickbox Now”.

 

 

 

Uskoro na portalu GOODTALKING: Amazon Prime Video, Disney Plus – usporedba, prednosti i mane…

 

Prethodni članakPRVI POGLED: THE MAURITANIAN
Sljedeći članakRECENZIJA: SONIC: SUPER JEŽ
Filmofil i serijofil, bivši videotekar koji je pogledao tisuće filmova. Puni krug filmofilstva koji je počeo u lokalnom Domu kulture, nastavio se u gradskim kino dvoranama i videotekama zatvoren je nastankom portala Goodtalking kao i osnivanjem Udruge Filmofil (postoje i Goodtalking grupa te stranica na istoj društvenoj mreži) gdje svakodnevno sa suradnicima piše o filmovima i serijama. Bez žutila, prepisivanja i clickbait naslova bez sadržaja. Goodtalking je postalo i ostalo najbolje mjesto za sve ljubitelje filma i serija - potvrdili korisnici.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime