RECENZIJA: THE MANDALORIAN: SEZONA DRUGA (Epizode 1 i 2)

AUTOR SERIJE: Jon Favreau

GLAVNE ULOGE : Pedro Pascal

 

Tekst koji slijedi odnosi se na uvodne dvije epizode nove sezone. Nastavak stiže nakon emitiranja novih epizoda.

 

Kao najveći premijerni adut streaming servisa kojeg je pokrenuo, “Disney” je označio prvu sezonu serije “The Mandalorian”. Prva serija iz udaljene galaksije trebala je privući pažnju milijuna obožavatelja “Star Wars” serijala i donijeti određeni broj pretplatnika. “Disney” je prije premijere prve epizode potvrdio drugu sezonu – očekivanja su bila velika i “The Mandalorian” je postao nova nada za sve Star Wars obožavatelje, posebno one koji su ostali razočarani novom trilogijom realiziranom nakon što je “Disney” dao Georgeu Lucasu ponudu koju ne može odbiti. Važnost uspjeha “The Mandaloriana” dalo bi vjetar u leđa ostalim serijskim “Star Wars” projektima koje “Disney” priprema. Nakon prve sezone očekivanja publike, većinom, su ispunjena i “The Mandalorian” je krenuo dalje. U nove pustolovine. Novu sezonu…

Nakon događaja u prvoj sezoni Mandalorijanac je usvojio Baby Yodu i krenuo u potragu za preostalim pripadnicima svoje vrste (glavni protagonist ima još jednu misiju, ali bolje je ne otkrivati previše…). Nakon početnog obračuna Mandalorijanac stiže na, obožavateljima “Star Wars” priče, dobro poznato mjesto – planet Tatooine. Dolaskom u gradić imenom Mos Pelga, Mandalorijanac se zamalo sukobljuje s lokalnim šerifom Vanthom – ozbiljniji sukob spriječit će Krayt zmaj. Mandalorijanac i Vantho sklapaju primirje kako bi likvidirali Krayta. Pomoć će dobiti od stanovnika Mos Pelga, ali oni nisu dovoljni – operaciji eliminacije Krayta priključuju se i Tusken Raiderima (i oni su obožavateljima Star Wars filmova poznati – ako ne imenom onda izgledom)….

Prethodne rečenice uvod su u prvu epizodu nove sezone – autor serije Jon Favreau u uvodnim epizodama, uz glavnu priču, epizodama dodaje i podzaplete, pustolovine koje Mandalorijanca, Baby Yodu i njihove saveznike stavljaju na iskušenja. Uvodne su epizode sadržajne, maštovite i nema praznog hoda.

Autor serije Jon Favreau u dijelovima serije ponovo se poigrava s vesternom – Vanthov obračun u lokalnom, hm!, ugostiteljskom objektu te susret Vantha i Mandalorijanca na istoj lokaciji izgledaju kao detalji iz vestern filmova. Da, “The Mandalorian” je, između ostalog, i svemirski vestern. 

Raskoš produkcije i fantastične, spektakularne scene mogu se vidjeti u obje epizode. Vizualno raskošne scene planeta i svjetova izmjenjuju se sa spektakularnim akcijskim scenama koje izgledaju kao da su dio visokobudžetnih kino blockbustera (sjajno bi bilo doživjeti scene serije na velikom platnu). Prije svega to se odnosi na obračun s Kraytom u prvoj epizodi te napadu bića koja su najsličnija paucima u drugoj epizodi (dio u kojem se može osjetiti utjecaj “Aliena” i “Gospodara prstenova” na autora serije). Epizode izgledaju impresivno.

Epizode druge sezone otkrivaju vrijeme radnje (Nova Republika) kao i okolnosti u kojima Mandalorijanac kreće u svoju misiju (zapravo, misije). Puno je detalja koji podsjećaju na prethodne filmove iz udaljene galaksije kao i onih koji najavljuju potencijalno uzbudljive događaje u epizodama koje dolaze ( tajanstveni neznanac koji promatra Mandalorijanca u prvoj epizodi).

Čudnovat i bizaran detalj dostupnih epizoda nove sezone događa se u drugoj epizodi. Proždrljivost malog Yode je neograničena i on će navaliti na hranu o kojoj ovisi opstanak jedne vrste. Čudan detalj s obzirom na radnju epizode…

Uvodne epizode druge sezone serije “The Mandalorian” vizualno su raskošne te sadrže spektakularne scene koje izgledaju kao da su dio skupih kino blockbustera. Sila je uz autora i ekipu serije – nestrpljivo se očekuju nove epizode priče iz udaljene galaksije koje donose nove pustolovine Mandalorijanca i Baby Yode.

 

 

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)