RECENZIJA: SLOM – tajne i laži bračnog života

AUTOR: David E. Kelley

GLAVNE ULOGE: Nicole Kidman, Hugh Grant, Donald Sutherland, Noah Jupe, Edgar Ramirez, Matilda De Angelis

NAZIV ORIGINALA: The Undoing

TRAJANJE: 1 sezona, 6 epizoda

UPOZORENJE: Tekst sadrži i otkriva detalje o radnji serije.

U najavama za jesen 2020. godine jedna od najzanimljivijih i, potencijalno najgledanijih, serija bila je “Slom”. Ništa čudno i neočekivano – glumačka ekipa, intrigantni trailer i ime autora serije podgrijali su očekivanja publike. Međutim, uz velika očekivanja, “Slom” je od prvih najava i trailera serija opterećena usporedbama s još jednim popularnim i rado gledanim HBO proizvodom. Istina, “Slom” i Male laži imaju dodirnih točaka – obje serije nastale su iz pera istog autora (David E.Kelley), Nicole Kidman važan je dio glumačke ekipe serija. “Slom” i “Male laži” bave se istim temama u različitom okruženju i na kraju zajedničko serijama je….ubojstvo. Usporedba se nastavila nakon emitiranja prvih epizoda – neki su kritičari zapisali kako je “Slom” lošija kopija “Malih laži”. Da, serije imaju sličnosti, ali “Slom” ne treba podcjenjivati i(li) otpisivati jer razloga za gledanje serije ima i više nego dovoljno.

Grace Fraser jedna je od onih žena za koju se može reći kako je uspjela u životu. Uspješna psihijatrica, majka talentiranog Henryja i supruga doktora Jonathana. Grace ima život pod kontrolom – zapravo odnosi u obitelji Fraser (barem onako na prvu) izgledaju idealni, bez stresa i većih problema. Grace gubi kontrolu samo tijekom susreta s Elenom Alves, majkom Henryjeva školskog kolege. Elena se nedavno pridružila školskom odboru, želi sudjelovati u njegovom radu. Ona je, istovremeno, tajanstvena i privlačna – žena koja odudara od standarda Grace i ostalih članica odbora. Idilična slika bračnog života počinje se raspadati nakon što je Elena pronađena mrtva – brutalno ubijena. To je tek početak problema – istovremeno s ubojstvom, suprug Jonathan (koji je otišao na liječničku konvenciju u Cleveland) ne odgovara na pozive i mailove…..

Žanrovski, “Slom” je kombinacija trilera i drame. Priča serije je uravnotežena i minute serije podjednako su podijeljene između potrage za ubojicom i drame obitelji Fraser.

Serija znatno bolje funkcionira u trilerskim minutama – autor serije i redateljica Susanne Bier vješto se poigrava s osumnjičenim. Zapravo, osumnjičenima jer iz epizode u epizodu postaje sve jasnije kako većina likova ima motiv i može biti Elenin ubojica. Jedan je glavni osumnjičeni, ali sve važni i glavni protagonisti mogu se, iz pozicije gledatelja, smatrati potencijalnim krivcem. Ništa nije onako kako izgleda kada je riječ o ubojstvu Elene Alves.

Dio serije koji se žanrovski može odrediti kao drama nešto je slabiji i predvidljiviji od onog trilerskog. Idila obitelji Fraser je, naravno, laž – Grace otkriva kako čovjeka s kojim je u braku zapravo ne poznaje. Psihijatrica se nađe u situaciji kada je njoj potrebna pomoć – čitav njen život se urušava te mora (pre)živjeti zbog vlastitog digniteta, ali i budućnosti sina Henryja (koji je žrtva lažnog braka koji se raspada u najsitnije komadiće). Medijska histerija oko ubojstva, kasnije i suđenja dio je priče i prikazan je na uvjerljiv način. Suđenje bogatašima s Manhattana uvijek se dobro prodaje. Prodaje i naplaćuje – svjesna je toga i odvjetnica Haley Fitzgerald koja preuzima slučaj.

Photo: HBO

Ipak, trenuci u kojima je “Slom” drama (obiteljska i sudska) pati od već viđenih detalja kao i naknadno ubačenih detalja o glavnim protagonistima (nesreća iz prošlosti doktora Jonathana) koji su nevažni za slučaj koji gledamo i potpuno su nepotrebni. Tijekom obiteljskih odnosa i suđenja gledatelj je suočen s nizom očekivanih događaja (spomenuta medijska histerija, pravna nadmudrivanja…) koje spuštaju tenziju nakon trenutaka kada redateljica (na suptilan i diskretan način) sumnju za ubojstvo skreće na protagoniste koji nisu optuženi…

Dobar je posao odradila redateljica Susanne Bier (“Noćni menadžer). Epizode serije su nadahnuto režirana, vizualno su atraktivne – redateljica bljeskovima iz prošlosti naglašava bitne detalje radnje ili otkriva interpretaciju nekih događaja kako ih vide ili zamišljaju protagonisti serije. Neobični kutevi snimanje ili detalji koji se nalaze u prvom planu naglašavaju napetost i neizvjesnosti priče te iznova postavljaju pitanje tko je ubojica?

Najveća vrijednost i razlog za gledanje serije je glumačka ekipa. Nicole Kidman vrlo dobro interpretira ženu koja gubi tlo pod nogama i pokušava spasiti komadiće razbijenog obiteljskog života. Zanimljivo je gledati nekada vječno nespretnog i nesigurnog, ali ljepšem spolu simpatičnog Hugh Granta u ulozi nevjernog i lažljivog supruga optuženog za ubojstvo. Vrlo dobri su i petnaestogodišnji Noah Jupe te Edgar Ramirez kao detektiv koji vodi istragu (teško se oteti dojmu kako detektiv iskreno i duboko prezire obitelj Fraser). Rutiner Donald Sutherland u ulozi brižnog oca je… nema greške kada je Sutherland senior u pitanju. Na kraju mora se spomenuti i talijanska glumica Matilda de Angelis koja interpretira Elenu. Ženu s tugom u očima, ženu koja je drugačija od ostalih….

Šestodijelna HBO serija “Slom” priča je o naličju braka i bračnih odnosa. Priča o nevjeri, priča o ubojstvu. Iako priča skriva detalje koji su već viđeni, “Slom” vrijedi gledati iz više razloga – najvažnijih od njih su izvrsna glumačka ekipa i dojmljiv redateljski posao Susanne Bier.

OCJENA: 8

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)