VIKEND TV PREPORUKE: 30.10 – 01.11

PETAK: 30.10

RTL, 22.30: APOCALYPTO

Kada se Mel Gibson prihvati redateljskog posla malo je onih koji ostaju ravnodušni. Takav je slučaj bio i nakon premijere filma “Apocalypto” – priča o domorocu poznatom kao Jaguarova Šapa i njegovoj borbi za život i spas žene i nerođenog sina, nasilna je i dojmljivo prikazana priča o sumraku jedne civilizacije. Film je snimljen u Meksiku, nastambe su vjerno rekonstruirane – u filmu nastupaju potomci domorodačkog stanovništa koji govore autentičnim jezikom. Gibson je napravio puno iako film nije imao ogroman budžet (50 milijuna dolara). Nakon premijere vodile su se rasprave oko (ne)točnosti povijesnih činjenica i događaja u filmu – pisac ovih redaka nije povjesničara i ne bi ulazio u rasprave, ali “Apocalypto” bi uvijek preporučio kao prijedlog za filmsku večer…

HTV 1, 20.10: VELIKA IGRA (Molly’s Game)

Impresivna je filmografija i serijografija (može li se tako nazvati povijest serija na kojima je autor radio?) Aarona Sorkina. “Zapadno krilo”, “Uredništvo” zatim scenarij filmova “Malo dobrih ljudi”, “Igra pobjednika”, “Steve Jobs”, “Društvena mreža” (nagrađen Oscarom)…. Velika igra je Sorkinov redateljski prvijenac (snimljen prema njegovom scenariju) – priča o Molly Bloom, ženi koja je organizirala ilegalne partije pokera s velikim ulozima. Legenda kaže da  su sudionici pokerskih obračuna koje je Molly organizirala bili i Ben Affleck, Tobey Maguire i Leonardo Di Caprio. Naravno, posao nije trajao vječno – Molly je Jessica Chastain dok su članovi glumačke ekipe i Kevin Costner, Idris Elba i Bill Camp.

SUBOTA: 31.10

NOVA TV, 22.45: BLACK PANTHER

Veliki superjunački hit bi u nekim drugim okolnostima bio tek još jedan film u televizijskoj vikend ponudi. Međutim, s obzirom na nedavno preminulog Chadwicka Bosemana “Black Panther” je posveta, in memoriam prerano preminulom glumcu (Boseman je preminuo u 44. godini nakon višegodišnje borbe s teškom bolešću). T’Challa je najpoznatiji lik kojeg je Boseman interpretirao – Wakanda Forever u subotu navečer za Chadwicka Bosemana….

NEDJELJA: 01.11

HTV 2, 20.05: Pogodi tko dolazi na večeru (Guess Who’s Coming To Dinner) – (1967)

Rasizam nije, kada je Hollywood u pitanju, tema koja se pojavila u filmovima posljednjih godina. Jedan od poznatijih filmova koji se bavi temom snimljen je 1967 godine – riječ je humorističnoj drami “Pogodi tko dolazi na večeru?”. Na večeru dolazi Joey Drayton i doktor John Prentice. Večera je u San Franciscu, Joey i John su zaljubljeni i planiraju vjenčanje. Mjesto večere je kod njenih roditelja koji ne znaju za njihove namjere niti su upoznali Johna. Iznenađenje za roditelje je veliko kako zbog vjenčanja tako i zbog činjenice da je John…Afroamerikanac. Puno je više drame nego humora u filmu Stanleyja Kramera – “Pogodi tko dolazi na večeru?” nominiran je za Oscara u 10. kategorija (potvrdio nagradu za scenarij i žensku ulogu). Izvanredne su glumačke izvedbe u filmu – zasluge pripadaju Katherine Hepburn, Sidneyju Poitieru, Spenceru Tracyju (posljednji film velikog glumca koji je preminuo petnaestak dana nakon završetka filma) i Katherine Houghton (nećakinja Katherine Hepburn).

RTL, 20.15: RTL 2 – Građanin opasnih namjera (Law Abiding Citizen)

Kako izgleda kada građanin uzme pravdu u svoje ruke može se vidjeti u filmu F. Gary Graya (“Progovarač”, “Petak”). Clyde Shelton ostao je sam – žena i kćer su ubijene. Deset godina nakon zločina jedan je ubojica oslobođen dok je drugi osuđen na smrt. Shelton nije zadovoljan pravdom i kreće u osvetu – na meti nisu samo počinitelji već svi ljudi iz sustava koji su radili na slučaju ubojstva. “Građanin opasnih namjera” zapaljiv je i opasan akcijski triler u kojem glumačku ekipu predvode Gerard Butler i Jamie Foxx….

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)