FILMOVI O PUTOVANJU KROZ VRIJEME (prvi dio)

TERMINATOR , TERMINATOR 2: SUDNJI DAN (1984, 1991)

Redatelj: James Cameron

Majka i otac filmova o putovanju kroz vrijeme je “Terminator”. Napisati sve razloge zbog kojih su dva “Terminatora” važna za sedmu umjetnost i koliko je njihov utjecaj trajalo bi jaaako dugo. Priča o savršenom ubojici koji dolazi u sadašnjost kako bi promijenio budućnost izvrstan je znanstveno fantastični zaplet koji je Cameron kasnije nadogradio. Film, između ostalog, govori o čovječanstvu koje tehnološki napredak gura u uništenje, pametnim strojevima i još nekim detaljima. Naravno, tu je i ljubavna priča, zaštitnik koji će žrtvovati život za spas ljudske vrste, ali i žene koju voli. U prvom je filmu više naglasak na znanstvenoj fantastici, savršenom ubojici i napetosti, neke scene pravi su horor (ipak je to prvi gledateljev sudar s Terminatorom) – akcije je manje, specijalni efekti su skromniji (ali i danas uvjerljivi) u odnosu na nastavak (logično, jer puno je više milijuna dolara uloženo u nastavak. Nastavak u kojem je Cameron okrenuo stvari i ubojica iz prvog filma postaje zaštitnik – dolazi novi, unaprijeđeni negativac. Akcijske scene i efekti te intenzitet filma je i danas nevjerojatan – dvojka je žestoka, adrenalinska akcijska vožnja u kojoj Cameron nije zaboravio priču te je dodao trenutke ispunjene emocijama (posebno kada je riječ o završetku fillma). Čast Conanu, Predatoru i svim onim akcijskim junacima koje je Schwarzenegger interpretirao, ali ako pitate pisca ovih redaka onda je Terminator najbolje što je posljednji akcijski junak snimio. Ne smije se zaboraviti i Sarah Connor odnosno Linda Hamilton – jedan od najvažnijih i najdomljivijih ženskih likova viđenih na filmu. “Terminator” I i II su filmovi kojima se povremeno treba vratiti. Jer godine im ne mogu ništa….

Trilogija: POVRATAK U BUDUĆNOST (Back To The Future) – (1985, 1989, 1990)

Redatelj: Robert Zemeckis

Nevjerojatno zarazna (u redu, možda i nije najbolji izraz, idemo ponovo…) . Nevjerojatno zabavna, duhovita i šarmantna trilogija o putovanju kroz vrijeme koja je školovala filmofile osamdesetih godina prošlog stoljeća. Glavni junak – zapravo, glavni junaci filma su tinejdžer Marty McFly koji postaje dio eksperimenta ekscentričnog znanstvenika Emmetta Browna. Doc je izmislio stroj, točnije automobil za putovanje kroz vrijeme i poslao Martyja u prošlost. Marty mora pronaći način kako se vratiti, ali i spojiti vlastite roditelje.

Prvi film ide u prošlost, nastavak je u budućnosti dok se trilogija završava u dalekoj prošlosti – na Divljem zapadu. Trilogija se poigrava onim poznatim što bi bilo kad bi bilo odnosno kako bi sudbine protagonista izgledale da se detalji iz prošlosti tek malo pomaknu. U trilogiji ima uspjelih i zabavnih korištenja poznatih nam likova i osoba koje Marty koristi u vremenu kada za njih nitko nije znao (Darth Vader, Clint Eastwood…). Michael J. Fox i Christopher Lloyd zaštitni su znak trilogije, jednako kao što je trilogija zaštitni znak njihovih glumačkih karijera.

PRAVA FREKVENCIJA (Frequency) – (2000)

Redatelj: Gregory Hoblit

Većina filmova Gregoryja Hoblita puno su vrijedniji od rezultata koje su postizali na kino blagajnama, ali su u videotekama bili veliki hitovi i za njih se tražila kaseta ili DVD više. “Prava frekvencija” je potvrdila redateljev status (“Iskonski strah” i “Posrnuli” su Hoblitovi filmovi koji se i danas rado gledaju – redatelj je radio na serijama “Zakon u Los Angelesu” i “NYPD Blue”). Priča filma prati detektiva Johna Sullivana – jedan od onih ljudi koji traumu prošlosti liječi pretjeranim radom. Trauma je smrt oca, vatrogasca – kao uspomena na sretnije dane Johnu je ostalo radio amaterstvo kojim se bavio i otac. Jednog dana kao posljedica prirodnog fenomena John putem radio veze vraća se trideset godina u prošlost i kontaktira oca. Nakon početnog šoka shvaća kako može spriječiti njegovu smrt, ali i riješiti slučaj serijskog ubojice. Otac i sin u filmu su Jim Caviziel i Dennis Quaid – “Prava frekvencija” izvrsna je kombinacija obiteljske drame i trilera koja traje tridesetak godina.

Photo: New Line Production

DVANAEST MAJMUNA (12 Monkeys) – (1995)

Redatelj: Terry Gilliam

Tridesetak milijuna dolara “Universal” je uložio u realizaciju “12 majmuna” i okupio sjajnu redateljsko- glumačku ekipu. Terry Gilliam (jedan od članova družbe svima nam znane pod imenom “Monthy Pyhton”) jako se zagrijao za projekt – ništa čudno s obzirom na radnju filma. Priča počinje u budućnosti u kojem ostaci ostataka ljudske vrste žive u podzemlju. Na površini vladaju životinje – većina ljudi pokošena je smrtonosnim virusom. Nada u novi početak je James Cole, putnik kroz vrijeme…. Cole je odabrani putnik kroz vrijeme koji pokušava pronaći trenutak kada je i kako bolest počela uništavati ljudsku vrstu. “Dvanaest majmuna” remake je francuskog filma “La Jetee” – riječ je o kompleksnoj i intrigantnoj priči u kojoj je putovanje kroz vrijeme ključni detalj filma. Glumačku ekipu predvode Brad Pitt, Bruce Willis i Madelaine Stowe.

Photo: Universal Studios

LOOPER (2012)

Redatelj: Rian Johnson

Premalo spominjani i pomalo podcijenjeni “Looper” Riana Johnsona (da, riječ je o onom Johnsonu koji je režirao “Posljednji Jedi” – “Looper” je kvalificirao redatelja za režiju epizode VIII) sadrži najbolji nastup Willisa u posljednjih 10-15 godina. Radnja je smještena u budućnost, govori o plaćenim ubojicama. Kada se kriminalci žele nekog riješiti angažiraju ubojicu i vrate ga u prošlost kako bi izbrisali metu. Jedan od ubojica je i Joe – mladog Joea glumi Joseph Gordon-Levitt dok je stari Joe Bruce Willis. Društvo mladom i starom Joeu radi Emily Blunt – glumačka ekipa vrlo dobra. Ukratko – “Looper” je super.

Photo: Alan Markfield

VREMENSKI STROJ (The Time Machine) – (1960)

Redatelj: George Pal

Film snimljen prema književnom predlošku H.G. Wellsa – glavni protagonist priče je George, znanstvenik koji je napravio uređaj za putovanje kroz vrijeme. Njegovi prijatelji su skeptični,  ne vjeruju u putovanje kroz, ali on ih poziva na druženje gdje će donijeti dokaz da je uspio. George kreće na putovanje i saznaje kako budućnost ljudske vrste ne nudi optimizam…

Radnja filma smještena je u zadnjoj godini devetnaesog stoljeća – budućnost čovječanstva ne izgleda idealno čak i iz ove naše, današnje perspektive. Film je nagrađen Oscarom za specijalne efekte te je dobio i remake 2002. godine (Guy Pearce, Jeremy Irons).

Photo: gettyimages.com

DALEKI ROĐACI (Les Visiteurs) – (1993)

Redatelj: Jean-Marie Poire

Putovanje kroz vrijeme može biti i najvažniji dio zapleta…komedije. “Daleki rođaci” bili su veliki hit (snimljeno je nekoliko nastavaka, ali daleko su nastavci od prvog filma) – radnja eksplodira srednjovjekovni vitez i njegov štitonoša zaslugom čarobnjaka završe u dvadesetom stoljeću. Problemi nastaju već u prvom trenutku kada posjetioci ugledaju….automobil. “Daleki rođaci” je komedija koja nasmijava – izgleda jednostavno, ali nije no Jean Reno (“Leon”) i Christian Clavier u dvostrukim ulogama uspijevaju nasmijati gledatelja. Često tijekom gledanja filma.

Photo: Screenshot

VREMENSKI POLICAJAC (Timecop) – (1994)

Redatelj: Peter Hyams

Od redatelja koji je režirao nastavak Kubrickove “Odiseje” stiže kombinacija akcije i znanstvene fantastike pod imenom “Vremenski policajac”. Jean Claude Van Damme je Walker, policajac, pripadnik specijalne postrojbe koja kontrolira putovanje kroz vrijeme. Da, putovati se može i Walker s ekipom brine da se ne dogodi zloupotreba novog izuma. No, za novu tehnologiju zainteresiran je i korumpirani političar McComb koji mijenjajući odnosno koristeći prošlost želi odrediti budućnost čitave države. Walker mora spasiti projekt, državu, ali i vlastitu obitelj. Voljenu Melissu.

“Vremenski policajac” pripada među najbolje filmove u kojima je nastupio J.C. Van Damme – priča filma je ponekad komplicirana, ali iznenađujuće logična (u redu, u redu – postoji nekoliko detalja u scenariju o kojima se može razgovarati, ali ipak je riječ o putovanju kroz vrijeme). The Muscles from Brussels se bori protiv negativca kojeg tumači Ron Silver dok je njegova najdraža Mia Sara.

Share

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)