VIKEND TV PREPORUKE (25-27.09)

PETAK

RTL, 21.10: Državni neprijatelj (Enemy of the State)

Hi tech akcijski triler redatelja Tonyja Scotta prati odvjetnika Roberta Claytona Deana koji se nađe na meti korupmpiranog političara i tajnih službi. Razlog za progon odvjetnika je vrpca na kojoj je snimljeno ubojstvo kongresmena. Službe će učiniti sve kako bi kompromitirale Deana i njegov život i izgleda da odvjetnik nema šanse, ali u priču se uključuje tajanstveni Edward Lyle….

Dinamičan i napet film je zanimljiv i zbog prikaza kako moderne tehnologije mogu uništiti ljudske živote u nekoliko dana. Treba spomenuti kako je film snimljen 1998. godine – teško je zamisliti kakve se danas metode mogu koristiti u praćenju bilo kojeg stanovnika planeta. Will Smith je glavna uloga filma, Jon Voight negativac – ženski dio glumačke ekipe čine Regina King i Lisa Bonet  – svi navedeni su odradili korektan posao, ali show je ukrao rutiner Gene Hackman.

RTL, 23.55: Ex Machina

Caleb (Domhnall Gleeson) mladi je i uspješni programer. Upravo je stiglo priznanje za njegov rad; pozvan je na imanje milijardera Nathana (Oscar Isaac) kako bi sudjelovao u revolucionarnom projektu. Nathan je stvorio umjetnu inteligenciju koju je nazvao Ava (Alicia Vikander). Calebov zadatak je da kroz seriju razgovora procijeni koja je razina Avine ljudskosti odnosno koliko je, osobinama i razmišljanjima, slična ljudskom biću….

Redateljski prvijenac Alexa Garlanda jedan je od najboljih znanstveno-fantastičnih filmova posljednjih godine. Dio zasluga za takav status pripada i glumačkoj ekipi (Alicia Vikander, Oscar Isaac i Domhnall Gleeson)

Goodtalking recenziju filma možete pročitati OVDJE

SUBOTA

RTL 2, 20.14: 12 Žigosanih (The Dirty Dozen)

Ratni klasik iz 1967. godine redatelja Roberta Aldricha. Žigosani iz naslova su vojni zatvorenici osuđeni na smrt ili na duge zatvorske kazne. U zamjenu za oprost žigosani moraju izvršiti zadatak. Misiju koja graniči sa samoubojstvom…

Brutalan, sirov i surov prikaz rata (posebno za godinu kada je film snimljen) začinjen je sjajnom glumačkom ekipom koju predvode Charles Bronson, Ernest Borgnine, Lee Marvin, Donald Sutherland, Telly Savalas i John Cassavetes…

HTV 2, 21.50: Čovjek zvan Hrabrost (True Grit)

Remake filma iz 1969. godine u kojem je Jeff Bridges preuzeo uloge Johny Waynea. Bridges je šerif Rooster Cogburn – brz na obaraču, ali i brz na ispijanju alkohola. Cogburna će angažirati maloljetna Mattie Ross koja želi pronaći ubojicu oca. Dinamični duo kreće u akciju…

Film braće Coen nominiran je za Oscara u deset kategrija, ali niti jednu nagradu osvojio nije. Bez obzira na nedostatak zlatnih kipića riječ je vrlo dobrom remakeu s dojmljivim glumačkim izvedbama (Jeff Bridges, Matt Damon…) i otkrićem glumačkog talenta Hailee Steinfeld (BUMBLEBEEU sedamnaestoj )

NEDJELJA: 

HTV 2, 20.05: Kramer protiv Kramera

Prema glasačima akademije najbolji film 1979. godine. Priča o raspadu braka Teda i Joanne zapravo je priča o tome kako bračni brodolomi utječu na one koji s raspadom brakom nemaju previše veze. Djecu rastavljenih roditelja. Raspad braka postaje borba za starateljstvo nad malenim Billyjem. Kako je priča završila saznat ćete kada pogledate film u kojem gledamo izvrsne, Oscarom nagrađene Meryl Streep i Dustina Hoffmana.

HTV 1, 22.30: Ben Hur

Povijesni spektakl pravi je izbor za nedjeljnu večer. Jedanaest Oscra, redatelj William Wyler, Charlton Heston i Jack Hawkins – film snimljen 1959. godine i danas izvrsno izgleda. S obzirom na trajanje filma (212 minuta) možda je početak prikazivanja mogao biti ranije, ali za gledanje “Ben Hura” vrijedi ostati budan….

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)