RECENZIJA: DES – portret britanskog serijskog ubojice

AUTORI SERIJE: Lewis Arnold, Brian Masters, Luke Neal

GLAVNE ULOGE: David Tennant, Daniel Mays, Jason Watkins, Ron Cook

TRAJANJE: 1 sezona, 3 epizode 

 

London zna biti samotno mjesto.”  – Dennis Nielsen

 

Godine 1983. stanovnike zgrade u Londonu mučio je…začepljen odvod. Pozvane su službe koje rješavaju problem, odvod je očišćen, ali su u njemu pronađene ljudske kosti. Istragu preuzima policijski inspektor Peter Jay koji počinitelja pronalazi u vrlo kratkom roku. Njegovo ime je Dennis Nielsen poznatiji pod nadimkom Des koji priznaje krivnju ne samo za kosti iz odvoda nego i za još petnaestak ubojstava počinjenih od 1978. godine. Slučaj zatvoren? Nikako – tek nakon priznanja počinje bitka za istinu….

Prethodne rečenice otkrivaju oko 8-9 minuta radnje serije “Des”, serije koja opisuje slučaj Dennisa Nielsen serijskog ubojice koji je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća priznao ubojstva petnaest ljudi. “Des” je, dakle, serija u kojoj nema dugotrajne potrage za ubojicom, policijske istrage te kronološko prikaza ubojstava. Odmah na početku – u uvodnim minutama slučaj je riješen. Vrijedi li onda gledati “Des”? Hoće li serija zaintrigirati poklonike istinitih priča o serijskim ubojicama? Ako pitate pisca ovih redaka odgovor je pozitivan.

Iako je rano otkriće identiteta ubojice odnijelo dio napetosti, “Des” ima i više nego dovoljno intrigantnih, zanimljivih i brutalno šokantnih detalja (žanrovski je “Des”, većinom, biografska drama). Početak filma naglašava kako su godine u kojima je Nielsen ubijao bile opterećene ekonomskom krizom. Mnogi su Britanci dolazili u Londonu tragajući za britanskim snom, ali su završili na ulici. Bez novca i budućnosti. Takva situacija pogodovala je Nielsenu – neke žrtve uspio je privući pozivom na ručak ili večeru. Da, žrtve su bile gladne i pristale su ne druženje. Naravno – ekonomska kriza, nezaposlenost i neimaština nisu stvorile serijskog ubojicu, ali su Nielsenu olakšale i, djelomično, omogućile višegodišnje ubijanje. Razlog leži i u činjenici kako neke od žrtava nitko nije tražio…

Nielsen je ubojstva priznao bez previše nadmudrivanja s policijom. Sam će priznati kako mu je sada lakše – isprva izgleda kako je Nielsen običan luđak koji ne može prestati ubijati (u finalu posljednje epizode priznat će kako bi ubijenih bilo deset puta više da ga nisu uhvatili). Međutim, Nielsen je vješti manipulator, bivši policijski službenik čija mračna, nasilna i psihički poremećena povijest nije počela ubijanjem. Ona traje čitav život. Prema ubijenima nema empatije – nju će pokazati tek u trenucima kada saznaje da je njegov pas uspavan.

Photo: Robert Viglasky/ITV

Iako serija ima tek tri epizode autori su uspjeli pokazati koliko je slučaj Nielsen uzdrmao britansku javnost (u seriji su korištene dokumentarne snimke). Identifikacija žrtava je otežana, javlja se razlika u broju pronađenih posmrtnih ostataka u odnosu na Nielsenov iskaz….Mediji su brzo saznali za Nielsena i njegova ubojstva – policija je pod pritiskom politike zbog jednog od ubijenihNeke su žrtve važnije od drugih zbog političkih i sličnih razloga.

Nielsen će na ozbiljna iskušenja staviti pravni sustav – iako slučaj isprva izgleda čist i jednostavan nakon što optuženik prestane surađivati suđenje više nema toliko izvjestan ishod. U priču o Nielsenu uključuje se i Brian Masters pisac koji postaje biograf optuženog (prema njegovoj je knjizi snimljena serija – Masters je i potpisan kao autor serija). Potpuno otkrivanje čudovišta dogodit će se u razgovorima između Mastersa i Nielsena – šteta što autori nisu produžili seriju kako bi prikazali više razgovora pisca i ubojice (njihovo se druženje nastavilo i nakon završetka suđenja). Odluka suda je očekivana, ali pravda nije u potpunosti ispunjena. Barem ne za kada su u pitanju svi ubijeni za koje Nielsen priznao krivnju.

Svaki prikaz serijskog ubojice na filmu i televiziji traži  glumačku interpretaciju kako bi čitava priča izgledala uvjerljivo (jer riječ je o priči temeljenoj na istinitim događajima). Kod serije “Des” uvjerljivi negativac je važan zbog velikog broja scena i razgovora u kojima se Nielsen pojavljuje. David Tennant pokazao se kao vrlo dobar izbor za ulogu Dennisa Nielsena – Tennant odnosno Nielsen jeziv je u jednostavnosti kojom objašnjava zločine koje je počinio. Ne bježi od svoje sadističke prirode – ubijao bi i dalje da nije otkriven.

“Des” je mini serija temeljena na istinitoj priči o Škotu Dennisu Nielsenu, serijskom ubojici koji je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća ubijao u Londonu. Žanrovski, serija je znatno više drama nego triler te ubojstva stavlja u kontekst vremena i ekonomskih (ne)prilika onog vremena. Intrigantna i šokantna priča začinjena je vrlo dobrim nastupom Davida Tennanta koji vrlo uvjerljivo interpretira čovjeka koji ubijati mora i neće stati. Sve dok ne bude uhvaćen.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)