NAJBOLJE SERIJE (koje imaju jednu sezonu): prvi dio

THE CORNER (2000)

Autori: David Simon, Ed Burns, David Mills

Više od dvadeset godina je prošlo od premijere serije “The Corner”. Jedna sezona, šest epizoda kao uvod u jednu od najboljih serija u povijesti – “Žicu” odnosno “The Wire”. David Simon autor je obje serije, mjesto radnje je Baltimore i tko je gledao “Žicu” zna o čemu je riječ. Prikaz grada u kojem vlada korupcija, trgovina drogom i beznađe autor će kasnije detaljnije razraditi u “Žici”, ali “The Corner” izvrsno funkcionira kao zasebna serija i vrijedi je gledati posebno u kontekstu vremena kada je serija snimljena te kao uvod u “Žicu”. Glumačka ekipa vrlo dobra, neka poznata lica koje je Simon koristio u kasnijim projektima.

 

ZDRUŽENA BRAĆA (Band of Brothers) – (2001)

 

Na valu uspjeha filma “Spašavanje vojnika Ryana”, Steven Spielberg i Tom Hanks odlučili su pod etiketom HBO-a snimiti seriju iste tematike (Spielberg i Hanks su producenti, Hanks je režirao epizodu). Više od 120 milijuna dolara uloženo je u deset epizoda najbolje ratne serije u povijesti – prikaz pripadnika satnije E od obuke do iskrcavanja u Francuskoj i ratnog puta u Europi nevjerojatno je realističan, brutalan i emotivan prikaz rata (kako bi što uvjerljivije rekonstruirali događaje angažirani su preživjeli pripadnici postrojbe) i ratnih stradanja. Serija u kojoj nema romantiziranog prikaza rata, ali su savršeno prikazani prijateljstvo i povezanost pripadnika E postrojbe koji traju čitav život. Kao i sjećanje na one koji su zauvijek ostali u Europi u završnim operacijama najvećeg sukoba u povijesti čovječanstva. Glumačka ekipa vrhunska – u prvom planu su Damien Lewis, Donnie Wahlberg, Ron Livingston, Shane Taylor... dok se u seriji pojavljuju i Michael Fassbender, Tom Hardy, Simon Pegg.

GOODTALKING recenziju serije možete pročitati OVDJE

 

PACIFIK (2010)

Pacifik” je mlađi brat “Združene braće”. Ponovo HBO i “Dreamworks”, ponovo Drugi svjetski rat, ali na drugom kraju svijeta. Serija je inspirirana memoarima američkih marinaca (inspiracija je, dakle, ponovo istinita priča) te prati priče trojice vojnika i njihovih postrojbi na pacifičkoj bojišnici tijekom Drugog svjetskog rata. “Pacifik” je za oktavu slabija serija od “Združene braće”, ali razinu prethodne serije ionako je teško dostići. Prikazi ratnih sukoba i razaranja uvjerljivo su prikazani – Tom Hanks je narator u seriji dok se u nekoliko epizoda pojavljuje Rami Malek.

 

I TO MI JE NEKI ŽIVOT (My So-Called Life) – (1994)

 

Tinejdžerska serija iz devedesetih godina prošlog stoljeća obilježila je odrastanje generacije (ili generacija?). Jedina je sezona imala 19. epizoda i, unatoč velikoj popularnosti, nastavak nikada nije snimljen. Serija prati Angelu Chase, tinejdžericu i njene svakodnevne probleme i ljubavne jade. Serija je odlično pogodila iskustva koja prolaze tinejdžeri – autori nisu uljepšavali stvari i nisu izbjegavali neugodne teme. Glavne glumačke snage serije su Claire Danes (“Romeo i Julija”, serija “Domovina”) i Jared Leto.

 

FIREFLY (2002)

 

Godinama prije “Osvetnika” Joss Whedon napisao je priču za znanstveno- fantastičnu seriju koja je trajala samo jednu sezonu, ali je zauvijek ostala zapisana kod mnogih ljubitelja serija, posebno onih kojima je znanstvena fantastika omiljeni žanr. Radnja serije prati grupu svemirskih krijumčara predvođene kapetanom Malom Reynoldsom (uloga života Nathana Filliona). Iako je riječ o antijunacima i ljudima s krive strane pravde, gledatelj se lako i brzo povezuje s likovima koji su puno više pravedniji i humaniji od većine onih koji su na suprotnoj strani. Serija u kojoj se sudaraju različiti žanrovi, ali svaki od njih je doziran na pravi način.

 

ISTINA O MOM BRATU (I Know This Much Is True) – (2020)

 

“Istina o mom bratu” jedna je od najboljih serija 2020. godine. Mark Ruffalo (dobitnik “Emmyja”) briljira u dvostrukoj ulozi braće blizanaca Dominicka i Thomasa – odnos između braće jedan je od glavnih motiva serije u kojoj nema puno optimizma – tek teška, potresna životna iskušenja i tragedije koje su prikazane iznimno uvjerljivo i snažno.

GOODTALKING recenziju možete pročitati OVDJE

 

ALMOST HUMAN (2013)

 

Sveprisutni J.J. Abrams potpisan je kao producent serije koja je inspiraciju za priču pronašla u Blade Runneru, Robocopu i sličnim filmskim projektima. Radnja je smještena u 2048. godinu u kojoj detektivi (ljudi) imaju partnere androide, umjetnu inteligenciju. Serija prati odnos između detektiva Johna Kennexa i njegovog partnera, androida Doriana. Serija uspješno kombinira kriminalističke priče i znanstvenu fantastiku uz dodatak humora i akcije.

 

ČERNOBIL (2019)

 

Krajem travnja 1986. godine dogodila se nuklearna katastrofa, svijetu poznata kao Černobilska katastrofa. Rekonstrukciju katastrofe kao i događaje u danima nakon nesreće prošle godine donijela je serija logičnog naslova “Černobil”. Pet epizoda kombinira triler (detaljni prikaz noći nesreće), dramu i horor – autori serije uspjeli su prikazati tragediju malih ljudi te nakaznost komunističkog sustava koji ne želi priznati da se nesreća dogodila. Napeta i potresna priča o jednoj od najvećih nuklearnih katastrofa u povijesti.

GOODTALKING recenziju serije možete pročitati OVDJE

 

KOBNA NOĆ (The Night Of) – (2016)

 

Riz će posuditi očev taksi kako bi otišao na party s ekipom. Noć koja nije izgledala drugačije od ostalih u mladićevu životu spletom okolnosti pretvorit će se u noćnu moru – dogodilo se ubojstvo i Riz je glavni, jedini osumnjičeni. Jedina nada za Riza i njegovu obitelj je odvjetnik John Stone… “Kobna noć” slojevita je serija u kojoj istraga oko ubojstva otvara uvijek aktualne teme (odnos prema manjinama, problemi pravnog sustava….). Riz Ahmed i John Turturro vrlo dobri u glavnim ulogama kao i Bill Camp kao detektiv Dennis Box.

 

DRUGI DIO GOODTALKING pregleda najboljih serija koje imaju jednu sezonu možete pronaći OVDJE 

 

 

Share