MICHELLE PFEIFFER: 10 ODABRANIH

 

LICE S OŽILJKOM (Scarface) – (1983)

 

Do uloge Elvire u “Licu s ožiljkom” Michelle Pfeiffer imala je više uloga u televizijskim serijama, tv filmovima i kino projektima kao što je “Briljantin 2”. Nastup u gangsterskoj priči o Tonyju Montani usmjerio je svjetla pozornice na, tada, mlađahnu glumicu. Elvira je osvojila Tonyja na prvi pogled jer oči nikada ne lažu. Trenuci koketiranja između Tonyja i Elvire na plesnom podiju teško je zaboraviti…

 

VJEŠTICE IZ EASTWICKA (1987)

 

Filmovi o Maxu Rockatanskom bili su ulaznica za Hollywood redatelju Georgeu Milleru. Prvi film koji je snimio nakon dolaska u SAD je “Vještice iz Eastwicka”. Michelle Pfeiffer jedna je od vještica iz naslova filma – one žive u Eastwicku, provincijskom i dosadnom gradiću. Stvari se mijenjaju kada u Eastwick stiže Daryl Van Horne, hedonist koji ruši sve konvencije i unosi nemir u Eastwick. Nemir koji privlači Alexandru, Jane i Suki koje ne mogu odoljeti šarmu, ali i različitosti novog stanovnika Eastwicka. No, nakon što Van Horne iznevjeri njihova očekivanja slijedi osveta. Michelle je ravnopravna članica glumačke ekipe u kojoj se nalaze i Cher, Susan Sarandon i Jack Nicholson.

 

OPASNE MISLI (Dangerous Minds) – (1995)

 

Jedan od najpopularnijih i mnogima najdraži film u kojima je glumica nastupila. Film je inspiriran knjigom “My Posse Don’t Do Homework” koju je napisala bivša pripadnica američkih marinaca i profesorica engleskog jezika LouAnne Johnson. Johnson je u knjizi opisala svoja iskustva tijekom rada u školi u Los Angelesu. Pfeiffer glumački dominira kao LouAnne Johnson, film je ostvario veliki komercijalni uspjeh – pamti se i zbog soundtracka na kojem se, između ostalih, nalazi Coolio i “Gangsta’s Paradise”.

 

BATMAN SE VRAĆA (Batman Returns) – (1992)

 

Nakon uspjeha “Batmana” iz 1989. godine Tim Burton prihvatio je ponudu za snimanje nastavka. U novom filmu redatelj je koristio nove likove iz Batman svijeta – Pingvina i… Catwoman. Za ulogu Seline Kyle nudile su se Cher, Madonna i Demi Moore, pričalo se o Susan Sarandon čak i Meryl Streep – ozbiljna kandidatkinja bila je i Annette Bening. Ipak, uloga je pripala Michelle Pfeiffer koji do današnjeg dana nitko nije nadmašio u ulozi Catwoman. Glumica u kostimu žene- mačke izgleda senzacionalno jednako kao i njena transformacija od zbunjene, rastresene i samozatajne Seline Kyle u odlučnu, fatalnu i dominantnu Catwoman.

 

DOBA NEVINOSTI (The Age of Innocence) – (1993)

 

Kostimirana drama Martina Scorsesea vraća nas u devetnaesto stoljeće. Mjesto radnje je New York – Michelle Pfeiffer je grofica Ellena Olenska. Grofica traži razvod od nasilnog supruga te postaje ljubavnica uspješnog odvjetnika Newlanda Archera koji je zaručen May. May je konvencionalna, žena koja se ponaša prema pravilima visokog društva dok je Ellena slobodoumna i želi život živjeti prema vlastitim pravilima i osjećajima. Licemjerno društvo osuđuje groficu i njene postupke…

Partner Michelle Pfeiffer je Daniel Day-Lewis – u filmu gledamo i Winonu Ryder.

 

NEVJEROJATNA BRAĆA BAKER (The Fabulous Baker Boys) – (1989)

 

Uloga u filmu “Fantastična braća Baker” glumici je donijela “Zlatni globus” te nominaciju za “Oscara” (nagradu je osvojila Jessica Tandy za nastup u filmu “Vozeći gospođicu Daisy”). Michelle je Susie Diamond, pjevačica koja postaje pjevačica u bendu braće Baker. Jack i Frank (Jeff i Beau Bridges) sviraju u barovima Seattlea – nakon što njihove usluge više nisu tražene angažiraju Susie koja je vrhunska pjevačica, ekscentrična osoba čija je životna priča teška i tužna. Pfeiffer je pjesme u filmu otpjevala sama – njen nastup je siguran i, ponekad, luckast. Baš onakav kakav je Susie morala biti.

 

FRANKIE I JOHNNY (1993)

 

Osam godina nakon “Lica s ožiljkom”, Pacino i Michelle Pfeiffer ponovo se susreću u romantičnoj drami s dodatkom komedije. Frankie i Johnny iz naslova filma su stanovnici New Yorka – on je bivši zatvorenik, ljubitelj književnosti i kuhar (vještinu kuhanja je svladao u zatvoru). Novi posao Johnny će pronaći u restoranu – tamo kao konobarica radi Frankie. Frankie isprva odbija Johnnyjevo udvaranje, ali kako vrijeme prolazi shvaća kako je Johnny osoba s kojom ima puno više zajedničkog nego što na prvi pogled izgleda. “Frankie i Johnny” je film koji počiva na dojmljivoj kemiji i interakciji između Pacina i Pfeiffer.

 

OPASNE VEZE (Dangerous Liaisons) – (1988)

 

Veze su doista opasne u filmu redatelja Stephena Frearsa. Raskošna kostimirana drama prati igre i igrice markize de Merteuil. Svojeg bivšeg ljubavnika vikonta de Valmonta ona koristi kao kako za uništenje konkurencije. Ženske konkurencije. Ili za poigravanje ljudskim sudbinama. Valmont sa zadovoljstvom slijedi njene zamisli sve dok u njegov život ne uđe madam de Tourvel. Film ispunjen spletkama, zavođenjem i manipuliranjem nema sretan završetak. Zapravo, kraj filma je tragičan – Michelle Pfeiffer je izvrsna u ulozi madam de Tourvel. Jednako kao i John Malkovich te Glenn Close.

 

ISPOD POVRŠINE (What Lies Beneath) – (2000)

“Ispod površine” kombinira  triler i dramu s nadnaravnim elementima.
Claire i Norman Spencer (Pfeiffer i Ford) bračni su par u čijem se domu počinju događati čudne stvari – duh kojeg vidjeti odnosno osjetiti samo Claire. Duh nije slučajno navratio do kuće Spencer – razlog pojavljivanja je mračna tajna prošlosti. Redatelj filma je Robert Zemeckis (“Let”,”Forrest Gump”…) koji je pokazao da nema problema sa stvaranjem napetosti – scena u kadi je briljantno režirana. Michelle Pfeiffer sigurna u ulozi Claire.

 

BIJELI OLEANDER (White Oleander) – (2002)

 

Samo je jedna majka – citat koji odgovara radnji filma “Bijeli oleander”. No, majka u filmu redatelja Petera Kosminskog nije podrška maloljetnoj kćeri. Njeno ime je Ingrid i nakon što je otrovala bivšeg ljubavnika završit će u zatvoru. Maloljetna kći Astrid prisutna je u trenutku majčinog uhićenja. Nakon toga Astrid mora sama prolaziti kroz život, ali utjecaj majke (bez obzira što je u zatvoru) i dalje je velik. Michelle vrlo dobra u ulozi majke koja zbog ubojstva odlazi u zatvor – u filmu nastupaju i Alison Lohman, Robin Wright i Renee Zellweger.

 

Honorable Mention:

  • Vuk (1994)
  • Nešto sasvim osobno (1996)
  • Zora očajnika (1988)
  • Ladyhawke (1985)
  • Jednog lijepog dana (1996)
Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)