RECENZIJA: LUCIFER

AUTOR SERIJE: Tom Kapinos

GLAVNE ULOGE: Tom Ellis, Lauren German, Kevin Alejandro, Rachel Harris, Scarlett Estevez

 

Anđeo Lucifer prognan je iz Raja i osuđen zauvijek vladati Paklom. Sve dok nije odlučio uzeti godišnji odmor… u Los Angelesu.

 Lucifer je serija producenata Toma Kapinosa, rađena prema stripu The Sandman, tvoraca Neila Gaimana, Sama Kietha i Mikea Dringenberga. Radnja serije odvija se oko Lucifera Morningstara, vlasnika noćnog kluba Lux. Kada njegova prijateljica bude ubijena, Lucifer svoje puteve ukrsti sa detektivkom Chloe Decker te na neobičan način postaje civilnim savjetnikom policije Los Angelesa. Lucifer ima idiličan život – bogat je, zgodan, privlačan – i zna svačije najskrivenije želje. Ta će sposobnost, iako ponekad mimo udžbenika, odlično doći njegovoj novoj partnerici, detektivki Decker. Iako je na početku uvjerena da je riječ o mađioničarskom triku, psihologiji ili hipnozi, ona s vremenom postaje svjesna da Lucifer nije kao ostali. Nevjerojatna kombinacija dvije osobnosti u obliku detektivke i Lucifera, seriji daju posebnu iskru kakvu gledatelji nisu naviknuti gledati u serijama ovakve vrste. Seriju je žanrovski poprilično teško odrediti – od komedije, preko obiteljske drame i fantastike- do elemenata kriminalističke i romanse.

Glavna je premisa njihova odnosa činjenica kako je detektivka Decker jedino ljudsko biće koje je otporno na Luciferove moći. Naime, Lucifer ne može shvatiti jednu jedinu stvar – koja je najskrivenija želja detektivke Decker?

Lik Lucifera tumači Tom Ellis. Osim njegove fizičke pojave, koja je, najblaže rečemo, oku ugodna, Ellis ovdje tumači ulogu života. Sa svojim je britanskim naglaskom, koji ne ostavlja ravnodušnim, uspio iznijeti cijeli spektar emocija i dati prijeko potrebnu dozu simpatičnosti samom Nečastivom, što je bio prilično zahtjevan zadatak. Tumačiti lika o kojoj svako ljudsko biće ima svoje mišljenje, tumačiti simbol svega lošega što se dogodi ljudskome rodu, nezahvalno je i pomalo degutantno, ali Ellis maestralno odiše svim potrebnim elementima za kvalitetnu interpretaciju lika. Nepravedno je suditi Lucifera – samim time i Ellisovu izvedbu isključivo prema dojmu u prvih nekoliko epizoda. Naime, u prvim je epizodama, u samom začetku serije, Lucifer školski primjer sedam smrtnih grijeha i uživa sve poznate blagodati dane ljudima. Razvoj lika vidljiv je ne samo iz epizode u epizodu – nego iz scene u scenu. Od bezbrižnog bogataša u skupom odijelu koji privlači žene poput magneta – do osobe koja otkriva ono što on uistinu jest, počinje osjetiti svaku ljudsku emociju gdje se otkriva pravi Elissov glumački talent.

Glavni ženski lik tumači Lauren German kao detektivka Decker. Svojom prirodnom ljepotom i nenametljivošću tumači lik kakav svatko od nas, makar u jednom trenutku života pokušava biti – hrabri borac za pravedniji i bolji svijet koji u kratkim odmorima od posla, pokušava svome djetetu pružiti normalan život ispunjen ljubavlju. Protuteža je Luciferovom divljem ponašanju – u svakoj ga epizodi pokušava naučiti jednoj ljudskoj karakteristici – nesebičnosti.

Photo: Screenshot

Serija, vjerojatno zbog svoje teme, obiluje simbolima. Osim crno- bijelog dvojca, detektivke i Lucifera, zatim njihovog razvoja kroz seriju, najjači su simboli Luciferova psihijatrica Linda i njegov brat Amenadiel. Doktorica Linda je jedina zna istinu o božanskim bićima na Zemlji. Svojim logičnim umom i dobrotom, gledateljima naglas iznosi Luciferove misli. Dobije se dojam da realno objesni svaki Luciferov postupak. Lik Linde tumači Rachael Harris koja izvrsno tumači glasnogovornika između božanskog i ljudskog.

Amenadiela, Luciferovog brata, tumači D.B. Woodside. Poslušnik i očev najodaniji vojnik kojemu je Otac dao zadatak da buntovnog brata vrati u Pakao. Amenadiel nikada ne preispituje očeve odluke. Boravak na Zemlji rezultira emocijom koju nikada do tada nije upoznao – sumnju u vlastitog Oca. Malo zrno sumnje njegov je prvi znak čovječnosti – od tog trenutka gledatelji mogu posvjedočiti pravoj mitološkoj metamorfozi – preobrazbi iz božanskog bića u čovjeka. Woodsideovi izrazi lica – od stoičkog, vojnog izraza, do izraza prepunog agonije i razočaranja, toliko su stvarni, toliko ljudski – da Woodsideove emocije često u potpunosti preuzmu scenu. Isprepleteni putevi doktorice Linde i Amenadiela rezultiraju nevjerojatnom pričom koja je zbog svoje posebnosti u četvrtoj sezoni dobila više prostora na ekranu. Od ostale je glumačke postave važno spomenuti još Aimee Garciu kao forenzičarku Ellu, Lesley- Ann Smith kao demona Mazikeen, koji su, svatko sa svojim glumačkim izvedbama, doprinijeli priči.

Serija je tijekom treće sezone upala u zamku proceduralne policijske serije ostavljajući tako glavnu radnju po strani, a svi cliffhangeri ostavljeni su za finale sezone. Priča o Sinnermanu, s kojom je sezona krenula, razrijedila se, što je rezultiralo slabom gledanošću. Fox, koji je tada emitirao seriju, otkazuje ju, a obožavatelji su ostavljeni s cliffhangerom koji se trebao nastaviti u idućoj sezoni. Tada su obožavatelji maksimalno iskoristili društvene mreže i s parolom #saveLucifer pokrenuli lavinu koja je ponukala Netflix da seriju otkupe iduću sezonu. Prelaskom na Netflix, serija je dobila prijeko potrebnu oštrinu koja je rezultirala otkupom pete i šeste sezonom. Peta sezona dostupna je od 21. kolovoza 2020. godine.

Lucifer je serija koja obiluje elementima iz mnogih područja. Fantasy, Biblija, mitologija, i simbologija, samo su neki od njih. Iz epizode u epizodu gledateljima je predstavljena priča za koju su mislili da ju znaju. Iz epizode u epizodu gledatelje se tjera na razmišljanje – bilo da je riječ o dubljim, religioznim pitanjima – ili pak razmišljanje o međuljudskim odnosima.

            Lucifer potvrđuje staru poslovicu kako je svaka priča medalja s dvije strane. Samo ovisi s koje strane ju gledamo.

 

Tekst napisala: Dora Ivković

 

Share

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)